Wild spotten op de Okapuka Ranch

Als je een tijdje in Windhoek (Namibië) verblijft, dan wil je graag de wonderschone natuur van Namibië verkennen. De echte pareltjes liggen echter op een behoorlijke afstand rijden: Etosha National Park, Swakopmund en Sossusvlei liggen allemaal op zo’n 4 uur rijden. Is er dan helemaal niets te doen in de omgeving van Windhoek? Zeker wel. Zo kun je makkelijk een bezoek brengen aan de Okapuka Ranch, op zo’n 30 kilometer ten noorden van Windhoek.

Okapuka Ranch is een oude boerderij, in plaats van kudde’s koeien lopen er tegenwoordig verschillende soorten antilopen, giraffes, witte neushoorns en leeuwen. Veel dieren die je ook in bijvoorbeeld Etosha kunt spotten. Het grote verschil tussen Okapuka en Etosha zit ‘m er in dat de dieren in Okapuka wat meer gewend zijn geraakt aan de vele toeristen. Zo hebben wij letterlijk een witte neushoorn kunnen aanraken toen we er waren.

Je kunt met je eigen auto (als je die hebt) rondrijden op het terrein, leuker is het om met een gids mee te gaan. Zij weten namelijk precies waar welke dieren zitten. Verwacht echter geen taferelen zoals in Etosha of Kruger; dat er gelijk hordes auto’s om een neushoorn heen staan. Bij de Okapuka Ranch zijn het er hoogstens twee. In betrekkelijke rust kun je dus naar de dieren kijken.

Na de game drive van anderhalf uur, zijn we ook nog de leeuwen gaan voeren. Omdat het leeuwen betreft die zijn opgevangen na gevangenschap, zullen ze nooit meer helemaal zelfstandig kunnen leven, vandaar dus dat ze bijgevoerd moeten worden. Tevens zitten ze om deze reden in een apart gebied, afgezonderd van de rest van de dieren op de ranch. Desalniettemin is het een bijzonder gezicht om deze enorme beesten van dichtbij te zien. Helemaal wanneer ze met ongekende kracht een ‘stukje’ vlees naar binnen werken.

De Okapuka Ranch leent zich dus uitstekend voor een middagje natuur. Oja, en als we onze taxichauffeur moeten geloven die ons de eerste keer van Windhoek naar de Okapuka Ranch bracht, is de weg ’s avonds geen aanrader. Op de terugweg naar Windhoek vertelde hij namelijk dat hij een tijdje terug was overvallen op deze weg en sindsdien maar een joekel van een revolver onder zijn stoel had liggen… Okeee, en dat vertelt hij nu we net terugrijden, in de schemering…

Gepubliceerd op zaterdag 11 juli 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *