Wandelen over de Waalsdorpervlakte

De route

Afstand:
15,5km
Beginpunt:
Den Haag Centraal Station
Eindpunt:
Scheveningen
Ons oordeel:
8 / 10

Wandelen in een stad beperkt zich vaak tot kleine parken en veel bebouwing. Niet in Den Haag! We hebben een wandeling uitgezet de zoveel mogelijk door de natuur in en om Den Haag loopt. En hoewel we de route zelf gemaakt hebben, waren we uiteindelijk alsnog verrast door zoveel natuur te lopen.

Vanaf het centraal station lopen we het Haagse Bos in. We delen het pad met wandelaars, hardlopers en skaters. Maar dat is geen probleem. Het Haagse Bos is groot en er zijn veel paden. Het Haagse Bos is onderdeel van een oerbos dat zich ooit uitstrekte tot aan Alkmaar. Van dit oerbos zijn nog maar her-en-der kleine plekken over, waaronder dus het 100 hectare grote Haagse Bos. Tijdens de Middeleeuwen zijn er diverse plannen geweest om het bos te kappen, totdat Willem van Oranje in 1576 de Acte van Redemptie heeft getekend. Hierin stond dat niemand meer een boom mocht kappen. Hoewel deze acte nog steeds geldig is, is er sinds de ondertekening veel veranderd in het bos. Zo is alleen al tijdens de Tweede Wereldoorlog de helft van het bos gekapt om een vrij schootsveld te creëeren.

Wandelpad in het Haagse Bos

Na een kort stukje bebouwing komen we uit in het volgende park: Landgoed Clingendael. We lopen om het in de 17de eeuw gebouwde landhuis heen en komen langs het Rosarium en de Oud-Hollandse Tuin. Helaas was de Japanse Tuin, die toch als één van de hoogtepunten van het landgoed bekend staat gesloten. Maar ook de rest van het landgoed is een bezoek zeker waard: mooi aangelegde waterpartijen, brede lanen en grote grasvelden.

Landgoed Clingendael

We lopen verder en komen weer even langs wat bebouwing. Nou ja, bebouwing? Sportvelden. Nog steeds een soort van groen dus. Als we de drukke N440 over zijn gestoken staan we echter alweer in de natuur, en wel op de Waalsdorpervlakte. De Waalsdorpervlakte maakte oorspronkelijk deel uit van een grote zandvlakte. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de Waalsdorpervlakte door de Duitsers gebruikt als fusilladeplaats. Meer dan 250 mensen zijn er ter dood gebracht en onder het zand begraven. Na de bevrijding zijn de verzetsstrijders herbegraven op onder meer Ereveld Loenen. Ter nagedachtenis aan de fusillades, is er in 1946 een monument geplaatst bestaande uit vier kruisen. In 1959 is daar een tweede monument bijgekomen: een grote luidklok die alleen tijdens Dodenherdenking of uitvaarten van het koninklijk huis wordt geluid.

Luidklok op de Waalsdorpervlakte

Net na de Waalsdorpervlakte, lopen we landgoed Meijendel op. Meijendel is een 2000 hectare groot natuurgebied en is onderdeel van Nationaal Park Hollandse Duinen. Het gebied wordt gebruikt voor de waterwinning, daarom zijn grote delen van het gebied maar beperkt en/of niet toegankelijk voor het publiek.

Landgoed Meijendel
Wandelen op Landgoed Meijendel
Uitkijken over Landgoed Meijendel

De naam Meijendel komt van een oude boerderij gelegen in één van de duinvalleien die genoemd werd naar de vele meidoorns die in het gebied voorkomen. In het gebied komen veel bijzondere planten voor. Zo zijn er de kruisbladgentiaan, nachtsilene, bitterkruidbremraap en bleek schildzaad te zien. Na nog wat verder geslinger door de duinen, komen we op het strand aan. Vlak langs het water (want daar is het zand het hardst) lopen we zo’n 4 kilometer naar de pier van Scheveningen. Na wat over de pier geslenterd te hebben, lopen we naar het Kurhaus, waar we op de tram terug naar het centraal station stappen.

Strand van Scheveningen
Gepubliceerd op maandag 08 oktober 2018.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *