Wandelen op Fuerteventura: Volcanes de Bayuyo

In het noorden van Fuerteventura liggen verschillende vulkanen. De meesten zullen als eerst denken aan Calderón Hondo, maar Volcanes de Bayuyo is misschien wel het meest prominent. Vanuit Corralejo (of bijvoorbeeld vanaf Isla de Lobos) is Bayuyo immers de eerste vulkaan die je ziet liggen.

Vulcanos de Bayuyo is 50.000 jaar geleden ontstaan en zo’n 10.000 jaar geleden voor het laatst uitgebarsten. Uit twee kraters is toen zoveel lava gestroomd, dat het noorden van Fuerteventura met zo’n 100 vierkante kilometer is gegroeid. Bij deze uitbarsting is ook een deel van de kraterrand weggeblazen, waardoor de krater niet perfect rond meer is (zoals Calderón Hondo), maar deels open.

Hoe kom je er?

Volcanes de Bayuyo ligt hemelsbreed zo’n 3,5km van het centrum van Corralejo. Je kunt Bayuyo dus prima lopend bereiken. Volg daarvoor de GR-131 (Camino Natural de Fuerteventura), deze wandelroute volgt een grindweg die van Corralejo naar Lajares loopt en komt langs Bayuyo. Deze grindweg kun je ook met de auto of fiets rijden. Bij Volcanes de Bayuyo is een kleine parkeerplaats (GPS: 28.716873,-13.896607).

De wandelroute

Afstand: 3,5km
Klimmen: 214m
Dalen: 213m

Vanaf de parkeerplaats bij Volcanes de Bayuyo steek je de weg over en volg je het pad richting de krater van de vulkaan. Na zo’n 70 meter is er een kruising: linksaf ga je de krater in (ongeveer 100m lopen). Om de vulkaan te beklimmen sla je rechtsaf. Na zo’n 140 meter sla je linksaf om de vulkaan te beklimmen. Onderweg kom je twee of drie routepaaltjes tegen (van afstand slecht te zien), maar het pad is duidelijk te zien. Op het pad liggen veel (losse) stenen, maar is nergens echt moeilijk. Blijf de kraterrand volgen tot je op het hoogte punt bent (272m hoog), gemarkeerd met een witte paal.

In de krater van vulkaan Bayuyo

Om de vulkaan af te dalen kun je dezelfde weg terug lopen, leuker is het om vanaf het hoogste punt de krater rand te blijven volgen. Na ongeveer 200m buigt het pad naar rechts (weg van de de kraterrand van Bayuyo). Vanaf daar volg je de kraterrand van Montaña San Rafael. Dit pad is, net zoals de klim, behoorlijk stenig, maar redelijk goed zichtbaar. Er zijn een paar stukjes die wat steiler zijn, maar nergens echt moeilijk. Dit pad komt uiteindelijk uit op de grindweg tussen Corralejo en Bayuyo. Sla links af om terug te lopen naar de parkeerplaats van Bayoyo (ongeveer 1km), of rechtsaf naar Corralejo.

Uitzicht op Corralejo vanaf vulkaan Bayuyo
Afdaling van vulkaan Bayuyo

Welke faciliteiten zijn er bij Volcanes de Bayuyo

Geen. Er is geen water, er zijn geen restaurants en er is geen schaduw. Het centrum van Corralejo ligt hemelsbreed zo’n 3,5km verderop, daar zijn wel talloze winkels en restaurants te vinden.

Onze ervaring

Nadat we onze auto hebben geparkeerd, zijn we eerst naar het midden van de krater gelopen. Hier staat een klein ommuurd terrein, wat gebruikt wordt om geiten te houden. Hier zagen we geen geiten, wel heel veel grondeekhoorns. Ondanks dat er bij veel bezienswaardigheden bordjes staan die oproepen de beestjes niet te voeren, wordt dat duidelijk wel gedaan. Ze zijn namelijk zo brutaal dat ze op nog geen centimeter van je voeten gaan zitten. Hoewel het leuk is om een keer in een krater van een vulkaan te staan, is er verder niet heel veel te zien. Wij zijn daarom weer een stukje teruggelopen om daarna de kraterrand op te lopen.

In de krater van vulkaan Bayuyo

De kraterrand klimt geleidelijk omhoog. Hoewel er op het pad veel losse stenen liggen, is het nergens echt moeilijk. Na zo’n 20 minuten komen we aan op het hoogste punt van Volcanes de Bayuyo aan. Het uitzicht vinden we misschien wel mooier dan het uitzicht van Calderón Hondo, vooral om Volcanes de Bayuyo dichter bij Corralejo / de zee ligt en je daar dus beter zicht op hebt.

Laatste meters naar de top van vulkaan Bayuyo

Na de nodige foto’s gemaakt te hebben, volgen we de kraterrand verder naar beneden. Waar het pad naar rechts afbuigt, lopen we nog een stukje door naar een uitzichtpunt. Na ook daar de nodige foto’s gemaakt te hebben, lopen we terug naar het pad. Het eerste stuk loopt geleidelijk naar beneden. Met name het laatste stuk van de afdaling is op sommige stukken wat steiler. Door de vele losse stenen, moet je hier goed opletten, maar wij vonden het nog steeds prima te lopen. Een Fransman kwam ons hier zelfs rennend voorbij.

De route over de weg terug naar de parkeerplaats is wat saai, maar het is gelukkig maar 1 kilometer, dus zo gedaan.

Een saaie grindweg
Gepubliceerd op woensdag 03 juli 2024.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *