Wandelen op Fuerteventura: Calderón Hondo

Calderón Hondo is één van de acht vulkanen die deel uitmaken van het Bayuyo vulkaanmassief. Deze vulkanen zijn zo’n 50.000 jaar geleden ontstaan, waarvan Calderón Hondo de best bewaarde is. Vanuit de lucht gezien, heeft Calderón Hondo een perfect ronde krater, die maar liefst 70 meter diep is. Een ware must om bezichtigen als je op Fuerteventura bent!

Calderón Hondo op Fuerteventura

Hoe kom je er?

Calderón Hondo is het beste te bereiken vanuit Lajares. Rijd vanuit Lajares over de weg richting Majanicho (de Cl.Majanicho). Net buiten Lajares, waar de weg een knik naar links maakt is een kleine parkeerplaats met informatiebord (GPS locatie: 28.689167,-13.931498). Omdat deze parkeerplaats snel vol is, parkeren de meeste mensen hun auto langs de weg. Vanaf de parkeerplaats volg je het zandpad richting Calderón Hondo.

Een andere optie is om vanuit Corralejo de grindweg naar Volcanes de Bayuyo te nemen. Rijdt voorbij de parkeerplaats bij Bayuyo. Uiteindelijk komt deze langs een een kleine parkeerplaats ten noorden van Calderón Hondo (GPS locatie: 28.703225,-13.914659). Vanaf de parkeerplaats volg je het zandpad naar Calderón Hondo.

De wandelroute

Afstand: 6,1km
Klimmen: 227m
Dalen: 221m

Wij hebben onze auto geparkeerd langs de weg van Lajares naar Majanicho en zijn vandaar naar Calderón Hondo gelopen. Daarvoor volg je een breed grindpad (verboden voor auto’s). Na ongeveer 400 meter maakt deze weg een bocht naar rechts. Je kunt daar rechtdoor, om via een alternatieve route naar Hondo te lopen. Wij zijn de weg blijven volgen. Na 1.4km gaat het brede pad over in een smal pad gemaakt van lavasteen. Een halve kilometer verderop volgt een splitsing, houdt hier links aan (je loopt als het ware om Hondo heen). Blijf het pad volgen, het stijgt heel even steil (maar is nooit moeilijk), naar het uitkijkplatform. Vanaf het uitkijkplatform heb je uitzicht op de krater van Calderón Hondo. Als het niet te hard waait, kun je vanaf het uitkijkplatform een rondje lopen langs de krater (dit is geen gemarkeerde route en/of aangelegd pad, maar kan niet missen). De zuidzijde van de kraterrand is met 278 meter hoogte het hoogste punt van Calderón Hondo. Blijf de kraterrand volgen tot je weer uitkomt bij het uitkijkplatform.

Wandelen naar Calderón Hondo

Terug zijn wij vanaf het uitkijkplatform weer afgedaald om twee keer links aan te houden. Dan loop je langs de andere kant van Calderón Hondo en Montaña Colorada en kom je uit op de grindweg (waar de grindweg een bocht naar rechts maakt, zie eerder).

Welke faciliteiten zijn er bij Calderón Hondo?

Geen. Er is geen restaurant, er is geen water, er is zelfs geen boom voor schaduw. Wees dus voorbereid (denk aan zonnebril, pet en water). Maar Lajares is dichtbij. In Lajares heb je verschillende restaurantjes (tip: El Arco voor goede koffie en ontbijt/lunch) en een supermarkt.

Onze ervaring

Nadat we koffie hebben gedronken bij El Arco in Lajares zijn we naar de parkeerplaats gereden vanwaar we naar Calderón Hondo lopen. We volgen het brede, gemarkeerde pad naar het uitkijkplatform. Onderweg komen we wel wat mensen tegen, maar druk is het zeker niet. Het uitkijkplatform hebben we bijvoorbeeld voor ons alleen. Het rondje langs de krater is leuk: je kunt wel vaag een soort van pad zien, maar er is geen gemarkeerde route. Vanaf de top van Calderón Hondo is het uitzicht fantastisch. Je hebt goed zicht op het noorden van Fuerteventura.

Rond de krater van Calderón Hondo lopen
Gepubliceerd op maandag 04 maart 2024.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *