Wandelen in Nationaal Park Dwingelderveld

De route

Afstand:
23 km
Beginpunt:
Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22
Eindpunt:
Bezoekerscentrum Dwingelderveld, Benderse 22
Ons oordeel:
9 / 10

In Nationaal Park Dwingelderveld is zo’n 60 kilometer aan wandelroutes uitgezet. Dit zijn veel relatief korte routes van 3 tot 15 kilometer, zoals het Plankenpad. Terwijl wij juist wel zin hadden om meer te lopen en dus ook meer van het Nationaal Park Dwingelderveld te zien. Toen viel ons oog op de uitgezette route voor hardlopers: de Trailrun Dwingelderveld. 23 kilometer in lengte en wat een route was dat! Bos, heuvels, water, heide. Geweldig. Direct één van onze favoriete routes in Nederland.

Van de Trailrun route, die wij dus wandelend hebben gedaan, is behalve een korte beschrijving op de website van Nationaal Park Dwingelderveld niet heel veel meer te vinden. Wel is er een GPS route beschikbaar. Dus we hebben het GPX-bestand op onze Garmin gezet en zijn naar het bezoekerscentrum aan de Benderse 22 gereden. Dat was nog even een dingetje, want Google stuurde ons zowaar over paden waar we met die auto niet mochten en ook niet konden rijden. Maar we zijn er uiteindelijk gekomen. Aan de grootte van de parkeerplaats te zien kan het er aardig druk zijn, maar toen wij er aankwamen stonden er misschien 10 andere auto’s.

De route begint tegenover het bezoekerscentrum op de parkeerplaats. Daar duikt de route het bos in. Heel kort maar, want al snel loop je het bos weer uit om over een weiland te lopen. Niet zomaar een weiland echter. De Ruiner Es. Dit is één van de akkers rond het Dwingelderveld waar al ruim 800 jaar graan wordt verbouwd.

Bezoekerscentrum Dwingelderveld
Wandelen in het bos van Nationaal Park Dwingelderveld
Ruiner Es

Daarna weer het bos in. De route loopt afwisselend over brede zandpaden en smalle single tracks. Bij deze laatste moet je soms goed kijken waar het pad loopt. Als je al van een pad kunt spreken. Een GPS is hier noodzakelijk!

Wandelpad Nationaal Park Dwingelderveld

Net na het passeren van Theehuys Anserdennen lopen we even langs de bosrand, wat ons een weids uitzicht geeft over de weilanden. Over licht glooiende paden lopen we weer het bos in. Maar het duurt niet lang voordat we weer een weids uitzicht krijgen. Dit keer lopen we langs de grote open heide vlakte waar het Nationaal Park Dwingelderveld bekend van is: in het Nationaal Park Dwingelderveld ligt namelijk het grootste natte heidegebied in West-Europa. Als we dan ook nog langs een bankje lopen, blijkt dit een ideale plek te zijn om onze lunch te eten. Wat een uitzicht. In de verte is zelfs de Dwingeloo Radiotelescoop te zien.

Bospad Nationaal Park Dwingelderveld
Uitzicht over de heide in Nationaal Park Dwingelderveld

Als de lunch op is lopen we verder. Langs en over de heide in de richting van de radiotelescoop. Maar daar gaan we nog niet heen, de route slaat namelijk linksaf. We lopen in de richting van Dwingeloo. Als we het bos uitlopen, lopen we over een zandweg met mul zand. Zwaar lopen dit spul. Dwingeloo zelf bereiken we niet (maar zou je wel makkelijk heen kunnen lopen, is ongeveer 1 kilometer extra), want de route slaat weer rechtsaf het bos in.

Na wat slingers langs onder andere een mooi vennetje, komt de route weer uit op de grote open heide. Vanaf hier worden de paden wat ‘saaier’. Dit zijn vooral lange rechte zandwegen die parallel aan fietspaden lopen. Maar let wel: dit doet niks af aan het uitzicht, want dat is en blijft fantastisch. Je kunt letterlijk kilometers ver over de heide kijken.

Bospad Nationaal Park Dwingelderveld
Zandverstuiving Nationaal Park Dwingelderveld
Heide Nationaal Park Dwingelderveld

Als we dan ook nog vlak langs de Dwingeloo Radiotelescoop lopen wordt het helemaal leuk. Toen de 25 meter brede schotel in 1956 in gebruik werd genomen, was het de grootste radiotelescoop ter wereld. Inmiddels wordt de schotel niet meer gebruikt voor wetenschappelijke doeleinden, maar is het een rijksmonument en staat het ter beschikking van amateurastronomen. We hadden er graag een kijkje willen nemen, maar helaas kan dat maar een aantal keer per jaar. Wil je de radiotelescoop bezoeken, kijk dan vooral hier.

Dwingeloo Radiotelescoop

Wij lopen verder over de heide. Nog steeds over lange rechte zandpaden. Met de zon die vol op ons bolletje staat te branden, doet de heide vlakte denken aan een Afrikaanse savanne of de Australische outback. Ja, zo groot is de vlakte. Rondom hebben we kilometers ver uitzicht over hoog vergeeld gras. Na nog een laatste bocht gemaakt te hebben, lopen we de laatste 3,75 kilometer van de route rechtdoor over de heide, terug naar de parkeerplaats bij het bezoekerscentrum.

Zandweg door de heide

De Trailrun Dwingelderveld, die je dus ook prima wandelend kunt doen, heeft ons enorm verrast. Je loopt door verschillende soorten natuur, hebt fantastische uitzichten en ook nog een plus: in vergelijking met veel andere wandelingen die we in Nederland hebben gedaan is het er ook nog eens heel rustig. Wat ons betreft echt een aanrader!

Gepubliceerd op maandag 14 november 2022.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *