Wandelen in het Waterloopbos

De route

Afstand:
3 km
Beginpunt:
Voorsterweg, Marknesse
Eindpunt:
Voorsterweg, Marknesse
Ons oordeel:
8 / 10

Het Waterloopbos is het voormalige terrein van Waterloopkundig Laboratorium De Voorst. In het Waterloopbos zijn van de jaren ’50 tot ’90 tientallen schaalmodellen van bekende waterwerken nagebouwd om te testen wat het effect was van het water op deze waterwerken. Zo zijn onder andere modellen van de Deltawerken getest, maar ook de havens van Rotterdam en IJmuiden, de Willemstunnel en meer exotische plaatsen als de haven van Istanbul, Bagkok en vele andere.

Wandelen in het Waterloopbos doe je niet om kilometers te maken, maar om een stukje historie te proeven. De route die wij hebben gelopen is slechts 3 kilometer lang, maar doordat je langs de ruïnes van verschillende waterwerken komt, duurt de wandeling een stuk langer dan je normaal voor 3 kilometer zou uittrekken.

Vanaf de parkeerplaats lopen we het terrein van het Waterloopbos op. Ter hoogte van het Proeflab (het informatiecentrum en horeca) slaan we linksaf. Direct zien we de eerste opstelling: de Deltagoot. Althans, wat daar van over is. De betonnen goot die in de jaren ’70 is gebouwd om de Deltawerken te testen, is nu veranderd in een kunstwerk. Betonnen elementen zijn uit de goot gezaagd om zo doorkijkjes te creëren.

Deltagoot Waterloopbos

Lopen we verder, dan zien we rechts van het pad een grote waterpartij. Op het informatiebord lezen we dat dit de proefopstelling was van de haven van IJmuiden. Met deze proefopstelling is onderzocht hoe de havenhoofden het beste vormgegeven konden worden zodat schepen veilig de haven van IJmuiden binnen konden varen.

Een paar meter verder staan we voor de volgende waterpartij: de haven van Rotterdam. Hier is onder andere een schaalmodel van de Willemstunnel getest en is onderzoek gedaan ten behoeve van de Maasvlakte.

In het Waterloopbos zijn diverse routes. Wij volgen de Havenroute. Deze route volgt halverwege een leuk slingerend pad door het bos. Maar dit is niet zomaar een bos. In dit deel van het bos heeft de Rijksdienst IJsselmeerpolders onderzoek gedaan naar welke boomsoorten er het beste groeien op de voormalige zeebodem. Hier zie je dan ook een grote variatie aan bomen en planten. Over vlonders lopen we verder door het moerrassige bos.

Als we het aan het einde van het slingerende pad komen, lopen we langs de haven van Libië. Een groot basin met langs de rand de ruïnes van golfmachines. Vlak daarna, ligt de haven van Bangkok. Omdat er voor dit testmodel zout water nodig was, heeft men een grote zoutsilo gebouwd. De heuvel die plaatsbood aan deze silo is tegenwoordig het verblijf van de vleermuis.

Vanaf de haven van Bangkok lopen we over een dijk langs de Zwolsche Vaart. Na zo’n 500 meter slaan we rechtsaf en komen we uit bij het golfslagbad. Ooit stond er een grote hal over het golfslagbad om de onderzoeken niet te laten beïnvloeden door het weer. De hal staat er niet meer, maar het golfslagbad zelf ligt er piekfijn bij. Niet gek, de renovatie van dit bassin is in 2019 voltooid. Langs de Deltagoot lopen we weer terug naar het beginpunt. Zoals gezegd, geen wandeling om kilometers te maken, maar wel een wandeling die erg leuk is om te lopen.

Gepubliceerd op dinsdag 22 september 2020.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *