Via Alpina dag 5: van Unterschächen naar de Surenenpass

Op zondagochtend vertrekt de eerste bus van Unterschächen naar Altdorf pas om tien voor negen. Een beetje laat voor ons. Maar er zit niets anders op. Een half uurtje later zijn we in het centrum van Altdorf uitgestapt. Daar was het uitgestorven. Niets open en geen mens op straat. We hebben de Via Alpina daarom maar weer opgepakt, alleen wilden we nog wat boodschappen doen. En de enige winkel die open bleek te zijn was de supermarkt op het station. Dus nog een kleine omweg ook.

Toen ook de boodschappen een plekje in onze tas hadden gekregen, zijn we weer gaan lopen. Parallel aan het spoor om weer uit te komen op de route van de Via Alpina. Zodra we rechtsaf zijn geslagen, een buitenwijk van Altdorf in, begon de route weer te klimmen. Eerst langs een bergbeekje, daarna door de weilanden en nog weer later door het bos.

Uitzicht over Altdorf

Ondertussen werd het pad steeds steiler. Door de warmte van vandaag, maakte dat de al lange beklimming vrij zwaar. De paar mensen die we tegenkwamen liepen allemaal naar beneden. Sommige hoorden we zeggen dat ze het niet snappen waarom er mensen zijn die hier omhoog lopen. Wij eerlijk gezegd ook niet, aangezien we ook gewoon de kabelbaan hadden kunnen nemen. Maar na 1.100 meter geklommen te hebben en ongeveer 16 liter zweet verloren te zijn, hebben we het bovenste kabelbaanstation bereikt. Het duurt even voor we al het zweet uit de ogen hebben geveegd, maar als we weer helder uit de ogen kunnen kijken, hebben we een fantastisch zicht over Altdorf.

Uitzicht over Altdorf

Nadat we weer een beetje zijn bijgekomen en ons water hebben bijgevuld, zijn we weer verder gegaan. Het bovenste kabelbaanstation ligt op zo’n 1.500 meter hoogte en de Surenenpass op zo’n 2.200 meter hoogte. Nog genoeg hoogtemeters te maken dus. We klimmen verder en zien het landschap steeds spectaculairder worden: voor ons ligt de Surenenpass, met daar links er rechts van diverse andere hoge bergen. Het Alpenlandschap waarvoor we zijn gekomen.

We passeren Chräienhöreli, een smal pad met steile kliffen. Langs een deel van de route hangen kettingen, maar die zijn hier eigenlijk niet nodig. Na een lang stuk valsplat, zien we Surenenpass steeds dichterbij komen. Voor ons loopt een stel die de route via een puinhelling neemt. De bordjes van de Via Alpina wijzen echter naar links: via een afdaling en wat sneeuw daarna klimmen naar de pas. Terwijl je via de puinhelling weinig extra hoogtemeters hoeft te maken. We twijfelen, maar besluiten toch maar de bordjes te volgen. Uiteindelijk blijkt deze route bijna net zo lang te zijn als de route via de puinhelling.

Chräienhöreli
Beklimmen van de Surenenpass
Laatste klim naar de top van de Surenenpass

Vanaf de 2.291 meter hoge top hebben we een geweldig uitzicht. Overal hoge bergen, waarbij met name de ruim 3.000 meter hoge Titlis er met zijn enorme kalkstenen bergwand uitspringt. We kunnen hier lang naar blijven staren, maar willen niet te lang blijven zitten. De klok staat inmiddels al op half zes, dus de hoogste tijd om een plekje op te zoeken. Die was snel gevonden: op iets meer dan een kilometer van de top van de pas hebben we een mooi vlak stukje gras gevonden met uitzicht op de rest van de vallei. Zo konden we toch nog uren van het uitzicht genieten. Dit is toch wel de reden de dat we de Via Alpina lopen.

Surenenpass
Kamperen op de Surenenpass

Totaal gelopen: 11 kilometer
Geklommen: 1.900 meter
Gedaald: 200 meter

Gepubliceerd op vrijdag 23 december 2022.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *