Via Alpina dag 17: van Rochers de Naye naar Montreux

We konden rustig aan doen vanochtend, maar toch wilden we onze tent wel weer ingepakt hebben voordat de eerste trein bij Rochers de Naye aan zou komen. Dus uiteindelijk liepen we om half acht weg bij het treinstation van Rochers de Naye.

Het eerste deel van de afdaling is vrij stenig langs een steile afdaling. Maar men is hier gewend aan de ‘normale toerist’ aangezien alles met hekken en touwen was afgeschermd. Na een paar kilometer komen we uit op een grindweg die overgaat op een asfaltweg. We hadden al van andere lopers gehoord dat het niet een hele spannende route zou zijn, en dat klopt: af en toe hebben we een mooi uitzicht op het meer van Genève, maar meestal lopen we in het bos zonder uitzicht. Wel zien we een aantal bergmarmotten van het pad af rennen als wij er aan komen en zien we in de bosjes langs het pad een tweetal gemsen staan.

Via Alpina uitzicht over het Meer van Geneve
Via Alpina afdaling van Rochers de Naye naar Montreux
Via Alpina afdaling Rochers de Naye

Na zo’n 2,5 uur lopen komen we aan bij de eerste bebouwing. Gelukkig wordt het pad daarmee ook weer wat leuker: via veelal hele steile paden (asfalt, kasseien en trappen) dalen we verder af. Net na Glion komen we aan bij de Chauderon-Kloof. Door steenslag is de route door de kloof afgesloten en dus volgen we de omleiding. Een kort pittig klimmetje volgt.

We dalen verder en verder af richting Montreux. Hoe lager we komen, hoe warmer het wordt. We zien een aantal andere lopers omhoog lopen. Respect in deze temperatuur. Net voorbij Sonzier rusten we even uit op een bankje. Onder ons loopt de snelweg, maar daarachter zien we het centrum van Montreux en het Meer van Genève. Het centrum lijkt zo dichtbij…

Via Alpina afdaling naar Montreux
Via Alpina Montreux

We lopen onder de snelweg door en volgen de bordjes verder richting het centrum van Montreux. Nabij het station raken we de bordjes van ‘Route 1’ kwijt. De route eindigt bij het water, dus we nemen de eerste de beste steeg die naar beneden loopt. Vijf minuten later staan we op de promenade aan het Meer van Genève. Omdat we route kwijt zijn geraakt is het nog even zoeken naar het officiële eindpunt, maar met behulp van de GPS is die snel gevonden. We maken een aantal foto’s bij het bordje waar het begin-/eindpunt van de Via Alpina en ploffen daarna neer op de kademuur.

De extreme hitte van vandaag (ver boven de 30 graden) maakt dat we een beetje op zijn. Dit waren misschien wel de langste 13 kilometer van de hele Via Alpina. Maar dat maakt niet uit. We zijn er. Montruex. We hebben het gehaald. Zo’n 360 kilometer en 14 bergpassen in 17 dagen. Niet slecht. Nu tijd voor wat echte ontspanning.

Via Alpina aankomst in Montreux

Totaal gelopen: 13 km
Geklommen: 100 meter
Gedaald: 1.650 meter

Gepubliceerd op maandag 28 augustus 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *