Stockholm per fiets

Stockholm is een hippe en trendy stad. Zeker de moeite waard om een keer te bezoeken. Vanaf het internationale vliegveld sta je met behulp van de directe treinverbinding in een half uur in het hartje van de stad. Vanaf daar kun je het centrum prima lopend verkennen, lopend zul je je echter al snel beperken tot een bezoek aan Gamla Stan, het historische centrum, en de wijken daaromheen.

Terwijl Stockholm nog zoveel meer te bieden heeft! Alleen stuit je al snel op het ‘probleem’ dat Stockholm is gebouwd en omgeven wordt door duizenden eilandjes. En niet altijd zijn er bruggen of veerbootjes, waardoor je soms best ver moet lopen om van de ene kant van de stad naar de andere kant van de stad te komen. Uiteraard kun je de schitterend aangeklede metro nemen, maar dan zit je ondergronds en zie je niet zo veel (behalve natuurlijk het feit dat de metrostations zelf ook de moeite waard zijn). Veel slimmer is het daarom om Stockholm met de fiets te verkennen.

Met de Stockholm City Bike kun je door de hele stad fietsen huren (soort Witte fietsenplan). Je betaalt met een van te voren gekochte kaart (via internet of bij het Toerisme Bureau of de grote SL centers). Voor een 3-daagse kaart betaal je SEK 165,- Het grote voordeel van de Stockholm Bike is dat je de fiets niet terug hoeft te brengen naar de locatie waar je bent opgestapt, je kunt ‘m gewoon stallen in één van de vele speciale stallingen. Let er echter wel op dat sommige stallingen in de loop van de dag vol raken, met name die onder aan heuvels. Daarom worden veel fietsten ’s nachts verplaatst door de gemeente om te zorgen dat de fietsen evenredig over de stad zijn verdeeld.

Kortom, kies een fiets uit. Kijk op de kaart waar alle stallingen zijn (voorkomt een hoop gezoek) en ga fietsen en bekijk de Kaknastornet, haal een frisse neus in de natuur op Djurgarden, of breng een bezoek aan de Icebar, heel Stockholm ligt op de fiets immers binnen handbereik. Drink echter niet te veel wodka in de Icebar, hoewel de voorzieningen voor fietsers op de meeste plaatsen goed zijn, zijn sommige wegen en met name sommige bestuurders toch nog niet helemaal berekend op fietsers.

Gepubliceerd op vrijdag 18 april 2014.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *