Self-drive in Etosha National Park

Etosha is één van de hoogtepunten op onze bucketlist tijdens een rondreis door Zuidelijk-Afrika (Namibië, Botswana en Zimbabwe). De eigenaar van de lodge waar we die nacht geslapen hadden (in de Caprivi Strip) zei dat het een behoorlijk stuk rijden was naar Etosha, maar omdat het zondag was konden we redelijk doorrijden aangezien de politie toch niet zou werken vandaag. En ja hoor, wat zien we daar langs de kant van de weg: ‘Was dat nu een agent achter een boom met een lasergun?’ De rest van de reis hebben we maar goed op de snelheid gelet (dus zelfs op zondag kun je in Namibië niet te hard rijden!).

Bij aankomst al onze gegevens ingevuld, toen door naar Namutoni om daar de entreegelden te regelen. Aangezien het geen hoogseizoen was, hadden we niets geboekt en gelukkig was er nog wat vrij in Namutoni. Ook voor de volgende nacht gelijk maar een huisje geregeld in Okaukuejo, wel zo makkelijk. Dit bleken echter beiden nog de oude huisjes te zijn, terwijl ze zulke mooie nieuwe bungalows hebben gebouwd. Maar je weet gelijk waarom ze die gebouwd hebben, de oude huisjes zijn met recht oud te noemen.

Na ons geïnstalleerd te hebben in het huisje hebben we maar wat te eten klaargemaakt. Ieder huis heeft een braai en keuken. Het vlees werd bijna nog van de barbecue gestolen door een brutale jakhals, die een ware plaag veroorzaken tijdens etenstijd. Na het eten maar op tijd naar bed gegaan aangezien we de volgende dag de hele dag zouden rondrijden in het park. Met zonsopgang liep de wekker af, hebben we snel ontbeten, ons aangekleed en zijn we weggegaan. In zo’n enorm park is het altijd afwachten wat je aan zult treffen qua dieren. Aangezien wij deze keer aan het begin van de droge tijd waren, zouden de dieren nog op de grasvlaktes moeten zijn. Hier troffen we echter zeer weinig dieren aan: een kudde springbokjes, andere herten en af en toe wat giraffen, maar niet het grote wild.

Uiteindelijk kwamen we die wel tegen: in de bossen nabij Halali: hele kuddes olifanten. Nabij onze rustplaats voor die dag (Okaukuejo) vonden we ook het resterende wild, waaronder leeuwen en een neushoorn. Het blijft magnifiek om deze beesten in het wild te zien, en niet in een kooi zoals je ze gebruikelijk in een dierentuin ziet zitten.

Drinkende olifanten
Neushoorn bij Halali

Overigens hadden we besloten om tijdens ons verblijf in Okaukuejo het restaurant van het kamp te proberen, onze tip: kook vooral zelf! Oké, ook het restaurant heeft inmiddels een behoorlijke renovatie achter de rug, maar toen wij er de eerste keer waren was het eten er niet echt geweldig (weinig keuze en dan ook nog eens taai vlees; of zijn we gewoon zo verwend?).

Slapende leeuw
Drinkende giraf

In de drie dagen dat wij in Etohsa waren hebben we nagenoeg alles gezien waar je als toerist met je eigen auto kunt komen. Dat betekent veel rijden, heel veel rijden. Voornamelijk over prima gravelwegen, en af en toe over iets minder goede paden naar waterplekken waar je vaak dieren kunt spotten. Maar wie zegt dat je een 4×4 nodig hebt in Etosha, is waarschijnlijk zelf nog nooit in Etosha geweest. Wij hebben deze hele rondreis namelijk in een Toyota Corolla gereden (bij Budget op het vliegveld van Windhoek gehuurd). Overigens bieden alle kampen (drie te bereiken met eigen vervoer en twee luxere lodges, dieper in het park) ook georganiseerde game drives aan. Hierbij ga je onder begeleiding op safari. Dus je kunt prima kiezen voor een goedkopere huurauto en de gemakken van een georganiseerde game drive, maar het hangt natuurlijk ook af van de rest van de vakantie. Immers is het gemak van een 4×4 met tent op het dak ook wel erg groot (maar daarover in een latere post meer). Overigens, hoef je je geen zorgen te maken: wild zie je toch wel in Etohsa. Alle keren dat wij in Etohsa zijn geweest hebben we zoveel wild gezien dat het op een gegeven moment ‘gewoon’ wordt.

Gepubliceerd op zaterdag 10 mei 2014.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *