Rondje IJsselmeer op de fiets

Zoals menig lezer wel zal weten, zijn wij in het bezit van twee vakantiefietsen. Vakantiefietsen? Ja, van die fietsen waar je aan alle kanten tassen aan kunt hangen. En als je zulke fietsen hebt, dan moet je ze ook gebruiken, niet waar? En dus zijn we afgelopen Paasweekend erop uit getrokken: een rondje IJsselmeer, volgens de routeplanner 333 km. Een korte fietsvakantie dus, kamperend uiteraard.

Op vrijdagochtend vertrokken we met de trein naar station Weesp om vandaar aan ons rondje IJsselmeer te beginnen, om uiteindelijk via Muiden, Almere, Lelystad, Lemmer, Urk, Makkum, Enkhuizen, Volendam, en Amsterdam weer in Muiden en Weesp uit te komen. Vier dagen wilden we erover doen: gemiddeld dus zo’n 85 kilometer per dag.

De eerste dag bracht ons van station Weesp naar Urk. Het was onverwacht erg goed weer en wat nog onverwachter was, de route was ook nog eens erg mooi. Waar je bij Almere en Lelystad al snel aan beton denkt, bleek de route daar door een groot natuurgebied te lopen. Zo was de route bij Almere eigenlijk mooier dan het hele stuk van de Oostvaardersplassen. In Urk nog wat laatste boodschappen gedaan alvorens we de tent hebben opgezet op Vakantiepark ’t Urker Bos.

De tweede dag bracht ons van Urk naar Makkum. Hoewel het weer nog steeds best mooi was, was de wind dat wat minder: windkracht 4 uit het noorden. Juist ja, waar wij heen gingen. Met name het eerste deel van de dag (Urk – Lemmer) en het laatste deel richting Makkum waren door de wind behoorlijk pittig. En dat vonden niet alleen wij; een dag later zagen we dat zelfs een windmolen de geest had gegeven…

Maar het middelste deel maakte veel goed: de glooiende heuvels van Gaasterland gaven een geweldig uitzicht op het IJsselmeer. Na al die slopende kilometers hadden we gehoopt gastvrij te worden ontvangen op Camping Sotterum, maar helaas, het enthousiasme ontbrak ietwat. Gelukkig mochten we wel een nachtje blijven.

De derde dag bracht ons van Makkum tot nabij Hoorn. Hoewel we ’s ochtends eerst wat ijs van de tent moesten schudden, beloofde het een schitterende dag te worden en met dezelfde wind van een dag eerder vlogen de kilometers dit keer voorbij.

De saaie Afsluitdijk werd op deze manier zelfs leuk om te fietsen. Daarna volgde een stuk door één van de weinige grote bossen die Noord-Holland rijk is en na nog even door Enkhuizen gelopen te hebben zijn we aanbeland op Camping De Appelhoek. Kijk, hier weten ze tenminste hoe je een fietser onthaalt (overigens werden we ook bij Vakantiepark ’t Urker Bos erg vriendelijk onthaald).

De laatste dag bracht ons van Hoorn naar Weesp. De kortste afstand, en met de wind in de rug waren we snel weer in Weesp. Om niet al te snel terug te zijn, hebben we samen met een aantal busladingen Chinezen en Japanners genoten van Volendam. Hoe toeristisch het ook is, we hebben aan de haven maar wat kibbeling gegeten.

De uiteindelijke fietstocht bleek iets langer dan gepland, namelijk 349 kilometer. Dit komt mede door een paar opbrekingen in Almere. Op zowel de eerste als laatste camping hoorden we dat we de eerste fietskampeerders van het seizoen waren. ‘Is het nog niet te koud voor fietsers?’ Nou, we hebben het geen moment koud gehad, zolang je er maar op voorbereid bent. Het bleek in ieder geval een goede vuurdoop voor onze plannen voor de zomer, maar wat dat gaat worden vertellen we later.

Gepubliceerd op zaterdag 11 april 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *