Pr8ige Heuvelrug Oost

De route

Afstand:
8,9 km
Beginpunt:
Restaurant Residence Rhenen (Veenendaalsestraatweg 50, Elst)
Eindpunt:
Restaurant Residence Rhenen (Veenendaalsestraatweg 50, Elst)
Type:
IVN wandelroute
Ons oordeel:
7 / 10

Pr8ige Heuvelrug Oost is een wandelroute door natuurgebied Kwintelooyen en Tabaksplantage Willem III. Een wandeling door bos en over heide met mooie vergezichten op onder andere de Gelderse Vallei. Wandelroute Pr8ige Heuvelrug Oost kun je op 2 plaatsen beginnen: bij het restaurant Residence Rhenen (waar wij de route zijn begonnen) en vanaf parkeerplaats Kwintelooijen (Oude Veensegrindweg, Rhenen).

Vanaf de parkeerplaats bij restaurant Residence Rhenen lopen we door het bos naar het eerste uitkijkpunt over Kwintelooyen. Kwintelooyen is een voormalige zandafgraving. Gedurende 40 jaar is hier zand gewonnen (tot in 1989). Er is hier eigenlijk gewoon een grote hap uit een heuvel genomen. En dat is te zien: Kwintelooyen is een vlak terrein dat omringd wordt door een steile rand. En bovenop die rand staan we nu. Op deze heldere herfstdag hebben we een uitzicht dat kilometers ver reikt.

Uitzicht over de Utrechtse Heuvelrug

We gaan door het klaphekje en lopen via de lange trap naar beneden, Kwintelooyen in. De GPS route is niet helemaal accuraat en we moeten soms twee keer kijken welk pad we moeten nemen. We steken een bruggetje over een droog stuk land over. Kwintelooyen moet het vooral van regenwater hebben en blijkbaar is het nu vrij droog. Van de vele vogels en amfibieën die in het vennegebied leven zien we er niet heel veel. Wel zien we een kudde runderen grazen. Dankzij deze grote grazers groeit het natuurgebied niet weer helemaal dicht.

Kwintelooyen

We lopen langs de parkeerplaats Kwintelooyen en klimmen door het bos weer naar boven. Op verschillende punten kijken we uit op de motorcrossbaan welke onder ons ligt. Er wordt nu niet gereden, maar we kunnen ons voorstellen dat het uitzicht op voorbijrijdende motoren indrukwekkend is.

Pr8ige Heuvelrug Oost

We lopen verder langs de rand van de voormalige afgraving en komen uit op een tweede uitzichtpunt. Opnieuw hebben we een fantastisch uitzicht over onder andere Veenendaal en de Gelderse Vallei. De bomen onder ons hebben 50 tinten groen. De late herfst blijkt een mooie tijd om Pr8ige Heuvelrug Oost te lopen.

Als we verder lopen komen we uit op een groot open heidegebied. We volgen een breed zandpad, waar we op moeten passen niet in één van de vele koeienvlaaien te stappen. Als we een lange rij met bomen passeren, komen we uit op Tabaksplantage Willem III. Het landschap ziet er vandaag de dag niet heel anders uit dan het eerdere open heidegebied, maar in 1853 is hier een tabaksplantage gesticht. In de verte zien we de oude schuur nog staan waar de tabaksbladeren te drogen werden gehangen. Begin twintigste eeuw kwam er een eind aan de tabaksteelt. Sindsdien is het een natuurgebied. Tegenwoordig lopen er onder andere runderen en konikpaarden. Van deze laatste zien we in de verte een grote groep staan. Heel dichtbij komen we niet omdat de route weer terugkeert, twee keer rechts afbuigt en weer terug naar het bos gaat.

We passeren een aantal grafheuvels voordat we het bos weer inlopen. Waar we bij Kwintelooyen en op Tabaksplantage Willem III nog wel andere mensen tegenkwamen, lopen we hier alleen. Het is dat we de auto’s horen rijden, maar verder is het stil in het bos. Via een brede laan met aan weerszijden grote beukenbomen slingeren we verder door het door bos. Na nog een paar bospaadjes komen we weer aan bij restaurant Residence Rhenen.

Tabaksplantage Willem III
Wandelen door het bos

Wil je even 1,5 à 2 uur lopen waarbij je kunt genieten van mooie uitzichten, dan is wandelroute Pr8ige Heuvelrug Oost zeker een aanrader!

Gepubliceerd op maandag 19 december 2022.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *