Op verkenning in de Tolmin Kloof

De Tolmin Kloof ligt ongeveer 2,5 kilometer buiten Tolmin. Je kunt vanuit Tolmin naar de kloof lopen, maar veel makkelijker is het om er naartoe te rijden. Echter is er beperkt parkeergelegenheid, daarom rijdt er in de zomermaanden ook een shuttlebusje tussen Tolmin en de Kloof. Voor ons is parkeren geen probleem: wij gaan namelijk op de fiets. Vanuit Tolmin moeten we daarvoor wel 2,5 kilometer valsplat omhoog fietsen, maar dat is niet echt een probleem. Als we onze met tassen bepakte fietsen in de fietsenstalling willen zetten, komt er iemand op ons af die zegt dat we onze fietsen beter ergens anders neer kunnen zetten. Deze man gaat ons voor naar een verscholen plekje achter het ticketoffice. Erg meedenkend.

De dame achter de balie van het ticket office spreekt ons in het Nederlands aan als we een kaartje kopen. ‘Er komen hier zoveel Nederlanders en toeristen uit andere landen, dat ik het leuk vind om iedereen in hun eigen taal te begroeten,’ zegt ze.
Met een A4’tje in de hand met daarop een korte uitleg over de te lopen route, lopen we een trap af die als snel uitkomt bij de rivier, op de plek waar de Tolminka en de Zadlaščice rivier samenkomen. Het water heeft een lichtblauwe kleur (na regen kan de kleur van het water veranderen) en omdat het nog vroeg is, hangt er nog wat ochtendnevel in de kloof. We volgen het goed aangelegde pad en steken de rivier over via een brug en slaan daarna linksaf de Tolmin kloof in. We bevinden ons op ongeveer 180 meter boven zeeniveau, en daarmee is dit punt van de Tolmin Kloof het laagste punt in Triglav Nationaal Park.

Het pad is smal en loopt pal langs en op sommige plekken door de rotswand. Na zo’n 200 meter loopt het pad dood bij een warmwaterbron. Het water dat hier omhoog borrelt is zo’n 15 graden warmer dan het water van de Tolminka rivier.
We lopen terug over hetzelfde pad als dat we zijn gekomen. Als we weer bij de brug zijn, slaan we linksaf de Zadlaščice kloof in. De rotswanden zijn hier wat groener en meer begroeid, maar daardoor zeker niet minder mooi. Zeker niet als we aankomen bij de Medvedova glava (berenkop). Een grote rots die tussen de rotswanden is ingeklemd en met enige fantasie op de kop van een beer lijkt.

We volgen de route verder en klimmen de kloof uit. We komen uit op een asfaltweg, die we verder omhoog volgen. Na een kort stukje klimmen, komen we uit bij Zadlaška jama, oftewel Dante’s grot. De grot is ruim 1.100 meter diep en naar verluidt heeft Dante de grot in de 14de eeuw bezocht. Wij klimmen met hulp van onze meegebrachte hoofdlampen een stuk de grot in. Wil je de grot helemaal verkennen: dat kan, maar alleen onder begeleiding van een gids.

Als we weer uit de grot zijn gekropen, volgen we de asfaltweg naar beneden. We passeren Hudicev most (de Duivelsbrug). De brug ligt 60 meter boven het water van de Tolminka rivier en is ideaal voor mensen met hoogtevrees: tussen de grote houten balken zitten namelijk kieren waardoor je bij iedere stap het snelstromende water diep onder je ziet. En dan zullen we krakende geluiden nog maar niet benoemen.

Na nog een tunnel komen we weer uit bij het ticket office. Zo’n anderhalf uur hebben we ons vermaakt in de Tolmin Kloof.

Gepubliceerd op donderdag 28 februari 2019.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *