Op pad in Landmannalaugar

Landmannalaugar is één van de, en misschien wel het mooiste gebied in IJsland. De naam zegt het eigenlijk al: ‘hete bronnen in het land van de mensen uit het gebied Land’. Het is dan ook een van de vele geothermische gebieden van IJsland. In de regio is al eeuwen lang veel vulkanische activiteit, zo ligt Landmannalaugar net ten oosten van één van de actiefste vulkanen van IJsland (de Hekla). Deze ligging zorgt er voor dat er veel zwavelbronnen in het gebied te vinden zijn, waarvan een aantal uitkomen in een beekje waar je het hele jaar door heerlijk kunt baden. Maar eerlijk is eerlijk, om een beetje te poedelen in een bad met vele anderen is waarschijnlijk niet de reden waarom je naar Landmannalaugar gaat.

Wat te doen in Landmannalaugar

Wandelen! Het riolietgebergte is niet alleen schitterend om te zien (vele verschillende kleuren bergen), maar leent zich ook uitstekend om te voet te verkennen. Zo kun je er diverse (dag)tochten maken. Wat te denken van bijvoorbeeld de beklimming van de Bláhnúkur, met 943 meter hoogte een van de hoogste bergen van het gebied. Of het rondje naar de Suournámur, waarbij je eerst door het Laugahraun lavaveld loopt om er daarna van boven op te kijken. Bij helder weer een geweldig uitzicht gegarandeerd (wij spreken uit ervaring). Hoewel je nog veel meer wandelingen rondom Landmannalaugar hebt (een kaart met dagwandelingen is voor 300,- ISK te koop bij het lokale informatiepunt), wil je misschien wel wat meer. Dat kan! Zo is Landmannalaugar het startpunt van de populaire meerdaagse wandelroute Laugavegur (meer over deze wandeling lees je hier).

Waar verblijf je in Landmannalaugar

Hoewel het heel wat klinkt, stelt Landmannalaugar niet heel veel voor. Er staat een berghut, een hut van de lokale bergreddingsdienst, de enige echte Mountain Mall (gevestigd in een oude Amerikaanse schoolbus) en je hebt er een camping. Niet veel keuze qua accommodatie dus. Voor de camping hoef je niet te reserveren, er is altijd nog wel een plekje te vinden. Voor de hut daarentegen dien je ruim van te voren te reserveren. Voor de hut betaal je 7500,- ISK per persoon per nacht en voor de camping 1800,- ISK per persoon per nacht.

Hoe kom je in Landmannalaugar

Je kunt op eigen gelegenheid naar Landmannalaugar afreizen. De meesten doen dat met een (huur)auto (4×4 vereist). Je hebt er ook een paar gekken (lees: avonturiers) tussen zitten die de hele afstand naar Landmannalaugar fietsen. Het weer en vooral ook de wegen trotserend, wat het meer dan eens noodzaakt om te lopen in plaats van te fietsen. Veel makkelijker is het daarom om met georganiseerd vervoer naar Landmannalaugar te reizen, hoef je jezelf nergens druk om te maken en kun je achterover leunen en van het uitzicht genieten. Onder andere Reykjavik Excursions en Trex bieden vanuit Reykjavik een rechtstreekse busverbinding aan naar Landmannalaugar. Deze bus doet er zo’n 5 uur over en kost zo’n 8000,- ISK (maar het is slimmer om een buspaspoort te kopen).

Gepubliceerd op zaterdag 12 november 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *