Op de fiets naar Cathedral Cove

Als je op internet zoekt naar wat er op de Coromandel Peninsula (schiereiland) te doen is, dan zie je veel foto’s voorbij komen van Cathedral Cove. Voor ons dus genoeg reden om deze Cathedral Cove zelf te ontdekken. Vanuit Whitianga zetten we onze gehuurde fietsen op de veerboot om daarna in zuidelijke richting te fietsen.

James Cook

Als wij net van de veerboot fietsen, kunnen we niet om James Cook heen. James Cook vertrok in 1768 namelijk vanuit Engeland met als doel de Venusovergang van 3 juni 1769 vanuit Tahiti te bestuderen. Toen zijn missie voltooid was, heeft hij een brief opengemaakt waar een tweede, geheime missie voor hem in zat: op zoek naar het continent Terra Australis. Hierop heeft hij zeil gezet naar het zuidwesten. Niet veel later kwam hij op 6 oktober 1769 als tweede Europeaan (ruim een eeuw na Abel Tasman) aan in Nieuw-Zeeland, op de plek die we vandaag kennen als Cooks Beach in Mercury Bay. Precies de plek dus waar wij nu fietsen.

Nadat we met onze fietsen de steile weg naar de top van de Shakespeare Cliffs hebben bedwongen, kunnen we goed zien waarom James Cook hier (Shakespeare Cliffs ligt direct naast Cooks Beach) voor anker is gegaan. Het is niet alleen een hele mooie locatie, Cooks Beach ligt relatief goed beschut tussen de kliffen aan beide kanten van het strand. Nadat wij het uitzicht in ons hebben opgenomen, fietsen we verder.

Cathedral Cove

Na ongeveer 45 minuten fietsen kwamen we aan in Hahei. Een klein plaatsje aan de voet van Cathedral Cove. Letterlijk aan de voet, want de weg naar de parkeerplaats bij Cathedral Cove was behoorlijk steil. Zo steil dat Marjon het laatste stuk naar de parkeerplaats maar heeft gelopen (overigens is de parkeerplaats in de zomer, van oktober tot mei) gesloten en moet je een shuttle nemen of wat verder lopen). Wij zijn gewoon naar boven gefietst en hebben onze fietsen vastgemaakt aan het hek bij de parkeerplaats en zijn gaan lopen. Na ongeveer 20 minuten kwamen we aan bij Cathedral Cove. Omdat je Cathedral Cove alleen te voet of per boot kunt bereiken, hadden we niet verwacht dat het er zo druk zou zijn. Maar het was druk, erg druk. Zo druk dat je de door het water uitgesleten grot niet eens zonder mensen kon fotograferen. Maar dat hoort er tegenwoordig nou eenmaal bij. Na zelf ook in de ‘kathedraal van steen’ gestaan te hebben, hebben we een tijdje op het strand bij Cathedral Cove gezeten voordat we terug zijn gelopen naar onze fietsen. Althans, in de richting van onze fietsen: op de terugweg zijn we namelijk alle zijpaden ingeslagen.

Het eerste pad was een kilometer lang pad naar een uitkijkplatform. Aan het pad te zien is het vrij nieuw en wordt het nauwelijks belopen. Zonde, want het uitzicht vanaf het uitkijkplatform is erg mooi. Alleen jammer dat je Cathedral Cove zelf niet kan zien.

Na dezelfde weg terug gelopen te zijn naar het hoofdpad, kwamen we niet veel later op de afslag naar Stingray Bay. Een pittoreske baai waar zomers de mantaroggen tot vlak voor het strand te zien zijn. Helaas bleef het voor ons alleen bij een mooi uitzicht, aangezien er geen rog te bekennen was.

Nog weer een stukje verder, kwamen we bij Gemstone Bay. Een nog iets kleinere baai, waar we eigenlijk wilden lunchen. Maar bij gebrek aan strand hebben we de lunch nog maar even uitgesteld.

Hot Water Beach

Toen we weer bij onze fietsen waren aangekomen, sloeg de twijfel toe: wel of niet naar Hot Water Beach. Hot Water Beach is, zoals de naam al zegt, een strand met warm water. Niet vanaf de zee, want dat is gewoon zeewater, maar vanaf onderen. Daarom worden hier overal schepjes verkocht of verhuurd, zodat je een gat voor jezelf kan graven. Nouja, soort van dan: het idee is dat je bij eb een gat graaft en als je op de goede plek zit dan graaf je dus letterlijk je eigen warmwaterbad. We waren echter al door diverse mensen gewaarschuwd dat het op Hot Water Beach erg druk is/kan zijn. En doordat Cathedral Cove al drukker dan verwacht was, hadden we niet zo’n behoefte om in de mensenmassa te gaan graven naar een warmwaterbad waar wij het toch niet zo op hebben. Daarbij zou het nog eens 20 km extra fietsen zijn naar Hot Water Beach. Dus hebben we Hot Water Beach maar gelaten voor wat het is en zijn we terug naar Whitianga gefietst, waar we in plaats van iets warms maar van iets kouds hebben genoten.

Gepubliceerd op zaterdag 21 april 2018.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *