NS-Wandeling Wezepsche Heide

De route

Afstand:
15 km
Beginpunt:
Wezep
Eindpunt:
Zwolle
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
4.5 / 10

Vrij snel nadat we het station van Wezep verlaten, staan we al in de natuur. We lopen NS-Wandeling Wezepsche Heide en volgen een breed bospad dat uiteindelijk uitkomt op de Wezepsche Heide. Een prachtig glooiend terrein, dat op deze koude winterdag op een paar plaatsen zelfs nog een beetje bedekt gaat onder een dun laagje sneeuw. Veel te snel laten we de Wezepsche Heide echter ook weer achter ons. En als we de heide verlaten, lopen we een hele tijd langs de drukke Keizersweg. Ook al loopt de route soms over een parallel lopend zandpaadje, dit deel van de route vinden wij niet heel erg inspirerend. Wat ons betreft is de alternatieve route, waarbij je langer over de heide loopt en meer door het bos, een betere route dan langs de Keizersweg. Wij lopen nu namelijk 2 kilometer over een fietspad langs de Keizersweg.

Pas als we de snelweg zijn overgestoken, buigt de route weer rechtsaf het bos in. Wat volgt is een leuk pad met een voor Nederlandse begrippen pittig klimmetje. Landgoed Molecaten en de naastgelegen watermolen zijn een welkome afwisseling in het uitzicht. Ondertussen gaat het bospad weer over in een weg. Over de weg lopen we Hattem in. Een klein plaatsje met een verrassend leuke stadskern. Stad? Jazeker. Hattem is naast Elburg en Harderwijk één van de drie Hanzesteden op de Veluwe en in die hoedanigheid handel dreven met steden in Duitsland en Scandinavië.

Hattem uit, lopen we heel even over een leuk paadje net onder de dijk, daarna is het kilometers lang over een verharde ondergrond (lees: fietspad). Eerst op de spoorbrug, daarna over het fietspad langs Het Engelse werk. Langs ja. Waarom, geen idee. Het Engelse werk is een groot park dat in 1830 is aangelegd op oude verdedigingswerken van Zwolle. Het is heel makkelijk om hier van het asfalt af te gaan en over een mooi voetpad verder te lopen, maar de route volgt het asfalt op de dijk en van Het Engelse werk zien we niets. Wat ons betreft een gemiste kans.

We lopen verder en passeren de Katerveer. Een oud maar behoorlijk groot sluizencomplex. En dan te bedenken dat de Willemsvaart sinds 1960 niet meer wordt gebruikt door de scheepvaart. Dat geeft ons in ieder geval vrij baan om de sluis in alle rust over te steken. We volgen de Willemsvaart, steken deze uiteindelijk weer over en krijgen dan toch gelukkig nog een klein stukje van Het Engelse werk te zien. We lopen over mooie voetpaden door een klein stukje Zwolse natuur. Niet veel verder laten we deze natuur alweer achter ons en lopen we tussen het spoor (aan de rechterhand) en het hekwerk van Dinoland (aan de linkerhand) verder. Via een tunnel kunnen we het spoor veilig oversteken om daarna tussen de kantoorpanden door naar het station te lopen.

Op een heel klein stukje in het centrum van Hattem na, hebben we precies de route gelopen zoals die op de website van de NS staat. Bij ons kwam dit uit op 15 kilometer, waarvan een groot deel verhard en/of dicht langs een drukke weg loopt. Zonde, want de Wezepsche Heide, Landgoed Molecaten en Het Engelse werk zijn wel erg mooi.

Gepubliceerd op woensdag 20 februari 2019.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *