NS-Wandeling Park Lingezegen

De route

Afstand:
15 km
Beginpunt:
Elst
Eindpunt:
Arnhem
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
4 / 10

Wie van een wandeling op verharde paden houdt, is met NS-Wandeling Park Lingezegen op de juiste plek. Volgens de beschrijving is 65% verhard, maar na afloop hebben wij het vermoeden dat dit wel eens meer zou kunnen zijn.

Vol goede hoop beginnen we in Elst aan onze wandeling.

Na de bebouwing van Elst komt de route uit bij het nieuwe natuurgebied Park Lingezegen. We volgen een lang betonpad dat zich een weg tussen de weilanden door slingert. Pas bij de Notenlaan komen we de eerste begroeiing tegen: walnotenbomen die zo’n 2.000 jaar geleden zijn meegebracht door de Romeinen. De Notenlaan is ook de oprijlaan van kasteel De Parck. Niet dat er nog iets te zien is van dit kasteel: kort na de Franse bezetting raakte het het kasteel aan het begin van de 19de eeuw in verval en werd het afgebroken.

Als we de Notenlaan verlaten, krijgen we onze eerste meters onverhard. Ja, toch nog! We lopen door een weiland, langs een sloot. De route blijft het water volgen, terwijl we een mooi wild bosgebied (met paden) aan de rechterhand zien liggen. Braaf als we zijn, volgen we de route en komen we uit bij een nieuwbouwwijk van Arnhem Zuid.

Als we onder het spoor door zijn gelopen, slaan we linksaf. Nergens zien we een routemarkering die ons erop wijst dat we niet op het fietspad, maar in het losloopgebied van honden moeten lopen. Alsof we onszelf aan het uitlaten zijn.

Nadat we station Arnhem Zuid zijn gepasseerd, laten we de bebouwde kom weer voor even achter ons. De route loopt tussen de groene weilanden door in de richting van Arnhem. Voor ons zien we de spoorbrug steeds dichterbij komen, maar we weten dat wij die niet zullen oversteken. Vlak daarvoor buigen we rechtsaf, gaan opnieuw onder het spoor door en volgen de weg langs de rioolzuiveringsinstallatie. Als we een brug passeren, krijgen we opnieuw een stukje onverhard voor de kiezen. De route slingert langs de sportvelden en komt uit bij een replica van een Romeinse tuin. Daar slaan we linksaf en lopen de dijk op.

Direct lopen we dijk ook weer af om Uiterwaardenpark Meinerswijk in te lopen. We passeren de IJssellinie. Een vernuftig staaltje Hollandse techniek dat is aangelegd tijdens de Koude Oorlog om de Russen buiten de deur te houden. Door de zogenaamde doorlaatbrug kon met behulp van 40 grote ijzeren schotten de hele polder onder water worden gezet. Omdat de Russen niet kwamen, is de IJssellinie nooit gebruikt.

Als we de IJssellinie weer af zijn, volgen we het slingerende pad door de uiterwaarden. Een mooi natuurgebied alleen jammer dat we nog steeds op een verhard pad lopen. In Uiterwaardenpark Meinerswijk zijn ook restanten te zien van een oude Romeinse nederzetting: Castellum Meinerswijk. Met behulp van grote blokken zijn de contouren van het officiersverblijf aangegeven. Terwijl wij deze historie in ons opnemen, grazen een aantal konikpaarden er rustig op los.

Wij volgen het pad tussen verschillende plassen door. We passeren vogelaars, die met hun enorme telelenzen op zoek zijn naar het perfecte plaatje. Speciaal voor hen ligt er een klein stukje van de route af een mooie observatiehut vanaf waar je goed zicht hebt op de vele vogels. Uiteindelijk mogen we het verharde pad verlaten en lopen we via een smal pad verder. Niet voor lang, aangezien we niet veel later uitkomen op een asfaltweg. Deze volgen we tot aan de Nederrijn.

We lopen onder het viaduct door, beklimmen een lange trap waar een vrouw haar fiets vanaf probeert te rijden en steken de brug over richting Arnhem. We passeren wat vervallen horeca en komen uit bij Station Arnhem Centraal.

Volgens de beschrijving is NS-Wandeling Park Lingezegen 17 kilometer. Als wij op Arnhem Centraal op ons gps kijken, zien we dat we net aan de 15 kilometer gehaald hebben. Geen idee waar die 2 extra kilometers gebleven zijn, aangezien we ons netjes aan de route hebben gehouden.

Gepubliceerd op dinsdag 23 april 2019.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *