Wij hebben de NS-Wandeling Overijsselse Buitenplaatsen van Zwolle naar Dalfsen gelopen. De officiële route loopt echter van Dalfsen naar Zwolle. In Zwolle loopt de route langs de Stadsgracht. Het oude en mooie centrum van Zwolle laat de route links liggen. Zonde, want zonder heel veel extra meters te maken, is de route wat ons betreft een stuk leuker te maken.
In Park de Wezenlanden is het druk. Er is een rommelmarkt en er worden veel kinderen uitgelaten door hun ouders. De strandstoelen bij het Parkpaviljoen zien er erg aanlokkelijk uit. Met moeite weten we ons er van te overtuigen door te lopen.
Als we Zwolle uit lopen, lopen we langs de golfbaan. Gelukkig zien we in de verste verte niemand op de golfbaan lopen en hoeven we niet op te passen voor verdwaalde golfballetjes. Zo hebben we gelukkig ook tijd om naar rechts te kijken. We passeren namelijk de achterzijde van landgoed Boschwijk. Een statig huis waar ooit de in Zwolle geboren politicus, jurist en auteur Rhijnvis Feith (1753-1824) heeft gewoond. We volgen het pad verder en komen uit bij de Wijthmenerplas. De plas is ontstaat uit een oude zandafgraving en wordt vandaag de dag gebruikt om te zwemmen en waterskieën. We steken de plas over via een een brug en lopen via bos en weiland verder naar Wijthmen.
Nadat we een stuk over de weg hebben gelopen, slaan we vlak voor een boerderij linksaf. We lopen over een smalle laan die aan beide zijde wordt geflankeerd door een rij bomen. De weilanden die er achter liggen zijn zo te ruiken net bemest. We komen uit op het erf van een boerderij. Tussen de landbouwmachines lopen we naar het andere eind van het erf, waar we nieuwe laan oplopen. Kaarsrecht. We passeren Landgoed De Horte. Dit landgoed is in de 17de eeuw aangelegd in de toen populaire Franse stijl. We lopen door en volgen verschillende lange rechte lanen. Niet veel verder passeren we landgoed Mataram. Op deze plek lag vroeger Havezate De Dieze. Toen Joannes van Rhijn in 1800 terugkeerde uit Oost-Indië heeft hij het landgoed gekocht en vernoemd naar zijn voormalige woonplaats in Oost-Indië. Na nog weer een paar lanen gehad te hebben, komen we uit bij Huis den Berg. De eerste Havezate (verstevigde woningen van de Overijsselse adel) stamt uit de 14de eeuw. Het huidige Huis den Berg is begin 18de eeuw gebouwd.
Vanaf Huis den Berg slaat de route linksaf, via de soms drukke Heinoseweg loopt de route naar het station. Om niet op de weg te lopen, zijn wij hier van de route afgeweken en zijn de Heinoseweg overgestoken. Na ongeveer 100 meter zijn we linksafgeslagen om via een slingerend pad door het bos alsnog bij het station uit te komen. Een stuk beter einde (of begin als je de route vanuit Dalfsen loopt) als je het ons vraagt.
0 reacties