NS-Wandeling Mookerheide – Dag 1

De route

Afstand:
15,6 km
Beginpunt:
Cuijk
Eindpunt:
Groesbeek
Type:
Voormalige NS-Wandeling
Ons oordeel:
9 / 10

Nadat we uit een overvolle trein op het station van Cuijk zijn uitgestapt, beginnen we aan onze eerste van twee dagen van 16 kilometer wandelen: van Cuijk naar Nijmegen. Via het gezellig drukke centrum van Cuijk lopen we naar de Maas om aldaar de veerpont naar de overkant te pakken. Eenmaal aan de overkant volgt de route ruim 2 kilometer de Cuijksesteeg. Als de begroeiing niet al te hoog is, heb je zicht op de Maas, maar anders loop je tussen twee groene muren over een schitterende asfaltweg. Pas als de route interessant wordt (als je Mook uitloopt) heb je er dus al 3,5 kilometer op zitten. De rest van de route maakt dat overigens meer dan goed.

Via een licht stijgend bospad lopen we bijna een kilometer omhoog, totdat we bij de toegang van de Mookerheide staan. Maar net als we daar aankomen, besluit de hemel wat water te lozen en niet zo’n klein beetje ook. Terwijl we onder een boom staan te schuilen voor de ergste regen, bedenken we dat voor ons ooit (in 1574) een enorme veldslag heeft gewoed: Willem van Oranje nam het op de Mookerheide op tegen de Spanjaarden, maar moest helaas het onderspit delven. Als de regen met iets minder bakken naar beneden komt, lopen we volledig ingepakt de Mookerheide op. Deze heide, dat een uitloper van de Nijmeegse Stuwwal is, heeft een ongekende flora en fauna, alleen zien wij daar door de regen helaas niet heel veel van. Ook de mooie vergezichten onttrekken zich aan ons oog. Hoewel, tussen de laag hangende bewolking door, krijgen we heel even zicht op de Maas met daar achter Cuijk. En inderdaad, zelfs met deze grijze lucht ziet het er al mooi uit, laat staat wanneer het droog is.

Als we de Mookerheide achter ons laten, staat ons een pittig klimmetje te wachten, om daarna via een fietspad weer naar beneden te lopen. Langs de bosrand betreden we het voormalige landgoed de Sint Jansberg. Met de Kiekberg (77m) en de Sint-Maartensberg (66m) heeft het landgoed schitterende natuur te bieden. Een klein deel dat overigens maar toegankelijk is om het leefgebied van de das niet verstoren. Wij lopen ondertussen verder, langs Den Tol Pannenkoeken en de Plasmolense Hof, waar we geur van eten nog maar net kunnen weerstaan. Met een beek aan de linkerhand lopen we verder naar de Sint Jansberg waar we een prachtig uitzicht hebben op een aantal sprengen in de ‘diepte’ onder ons.

Wanneer we het bos verlaten en weer langs de bosrand lopen en naar rechts kijken, hebben we een kilometers ver uitzicht. Dit omdat we op de eindmorene van een gletsjer lopen. Het plaatsje Breedeweg ligt in een zogenaamde tongbekken en de heuvels daar omheen zijn zij- en eindmorene’s.

Via paden tussen de weilanden en door de bossen, lopen we uiteindelijk Groesbeek in. Wederom een aantal kilometers die je door moet, aangezien Groesbeek zelf niet heel erg interessant is. Als we Groesbeek uitlopen zit het eerste deel van deze NS-Wandeling er officieel op. Wij besluiten er nog twee kilometer aan vast te knopen en lopen door naar Camping De Hoge Hof, alwaar wij de nacht doorbrengen om de volgende dag de tocht te vervolgen naar Nijmegen.

Gepubliceerd op woensdag 27 september 2017.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *