NS-Wandeling Meinweg – Dag 2

De route

Afstand:
18,9 km
Beginpunt:
Brüggen
Eindpunt:
Swalmen
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
8 / 10

Tijdens het ontbijt vertelt de vriendelijke eigenaresse van Hotel Zum Schiffchen dat echt niet alle Nederlanders die in het hotel verblijven wandelaars zijn. Niet veel later is de onbijtzaal gevuld met Nederlanders die toevallig allemaal op wandelschoenen lopen. Wandelaars krijgen een gratis lunchpakket mee dat wordt klaargemaakt door Joanne, de eigenaresse van Hotel Zum Schiffchen. Niet veel later prijkt er op iedere tafel toch een lunchpakket. Misschien is het toeval, maar het lijkt er verdacht veel op dat alle Nederlanders vandaag toch echt wandelaars zijn.

Met het ontbijt achter de kiezen, lopen we Brüggen uit. We volgen de Schwalm (zoals de Swalm in Duitsland heet) door een park. We delen het asfaltpad met een enkele vroege vogel die zijn hond aan het uitlaten is.

Tussen Brüggen en de Nederlandse grens is de Schwalm in 1930 gekanaliseerd, maar door het snelstromende water, daalde het grondwaterpeil. Daarom is de oude meanderende beekbedding op veel plekken weer hersteld.

Net als we denken dat het halfverharde pad langs de Schwalm een tikkeltje langdradig (lees: saai) begint te worden, lopen we een groot heidegebied op. Precies de afwisseling in landschap waar we op zaten te wachten. Vanaf de tien meter hoge uitkijktoren is het uitzicht fantastich.

Nog beter wordt het een klein stukje verder. Vanaf één van de hoogste punten op de heide, kijken we vanuit een ligstoel uit over de volledige heide. Uren zouden we hier wel willen zitten. Wat een plek en wat een uitzicht.

Het pad loopt langs de heide weer terug naar de Schwalm. Net voordat we het water weer zien, slaan we linksaf en volgen een slingerend pad door een vrij nat gebied (links en rechts van het pad liggen vennetjes) om daarna weer weg te draaien van de Schwalm.

Op de grens van Duitsland en Nederland laten we de mooie natuur achter ons. Als we Nederland vanaf de grens inkijken, zien we namelijk kale weilanden liggen. Nadat we deze gepasseerd zijn, komen we gelukkig weer uit bij de Swalm. Het riviertje meandert hier flink en wij volgen een smal bospad door het dichte bos.

Ook in Swalmen blijven we de Swalm volgen. We zien slechts een klein stukje van het centrum van Swalmen. Wat we wel zien is een verzamelpunt voor het Pieterpad. Maar daar zullen wij ons een volgende keer melden. Als we onder de snelweg en het spoor door zijn gelopen, slaan we rechtsaf en laten we de Swalm achter ons. Via een boerenweg lopen we naar het station van Swalmen en zitten de twee dagen lopen er voor ons op.

NS-Wandeling Meinweg heeft ons positief verrast: de natuur is gevarieerd en het hoogteprofiel is – voor Nederlandse begrippen – ongekend. Wat ons betreft één van de betere NS-Wandelingen! Lees ook onze ervaring op Dag 1 van NS-Wandeling Meinweg.

Gepubliceerd op dinsdag 19 november 2019.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *