NS-Wandeling Kennemerduinen

De route

Afstand:
16 km
Beginpunt:
Santpoort-Noord
Eindpunt:
Overveen
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
8 / 10

‘Het volgende station is station Santpoort-Noord’. Santpoort-Noord? Niet de meest voor de hand liggende plaats om een dagje uit naar toe te plannen zal menig persoon denken. Wel als je van bos, duinen, strand of zee houdt! Santpoort-Noord is namelijk het beginpunt van NS-wandeling Kennemerduinen.

Deze wandeling loopt door het 38 vierkante kilometer grote Nationaal Park Zuid-Kennemerland en eindigt bij station Overveen. Een wandeling van zo’n 16 kilometer (je kunt er overigens ook voor kiezen om in plaats van naar station Overveen, naar station Zandvoort door te lopen, sla dan op het strand bij Parnassia niet linksaf, maar loop gewoon rechtdoor over het strand, tot je bij Zandvoort bent).

Bijzonder aan deze wandeling is dat je onderweg door verschillende vegetatie loopt. Je begint in het bos, wat uiteindelijk overgaat naar duingebied, waarna je vervolgens op het strand uitkomt.

Neem je de route richting Overveen, dan volgt er op de terugweg weer hetzelfde rijtje; duin en als laatste weer door het bos. Juist door deze afwisseling heeft de route erg veel te bieden. Daarnaast is er natuurlijk genoeg te zien onderweg: het strand is altijd leuk, de Hazenberg is het hoogste punt van de route (27 meter boven NAP) en biedt een uitzicht op Zandvoort in het zuiden, de Hoogovens in IJmuiden in het noorden en de watertoren van Overveen in het oosten. Ook zie je net ten noorden van de Hazenberg het Vogelmeer liggen welke veelvuldig wordt gebruikt door (trek-) vogels. Hoewel het pad niet langs de vogelhut komt (maar via een heuvel er bovenlangs), is het wel de moeite waard om het ommetje naar de vogelhut te maken.

Maar dit is nog niet alles! In het Nationaal Park Zuid-Kennemerland loopt ook heel wat wild: Schotse hooglanders, Shetland pony’s, Poolse paarden en Europese Bizons (deze laatste lopen in een deel van het park dat niet toegankelijk is voor mensen). Wij hebben tijdens onze wandeling echter geen enkel wild gezien, behalve een enorme slak op het pad (of is dat geen wild?).

Misschien komt dat omdat we best wel vaak goed moesten kijken of we nog op het goede pad zaten. Er zijn behoorlijk wat verschillende (wandel) routes in het park, en af en toe gaat de NS wandeling even over een pad met rode pijltjes, dan weer met blauwe pijltjes, dan ontbreken de pijlen überhaupt, en de nummers van strandpalen goed lezen blijkt ook lastiger dan gedacht. Lang niet overal staat aangegeven dat je op een NS-wandelpad loopt, zoals dat bij andere wandelingen wel vaak het geval is. Hierdoor is de route op verschillende punten eigenlijk best wel onduidelijk. Uiteindelijk kom je er zeker wel, zo moeilijk is het ook weer niet, maar het is soms even twee keer kijken op de routebeschrijving om te zien of je goed loopt.

Ondanks dat, was de wandeling door de Kennemerduinen erg geslaagd, dat kwam mede door het zomerse weer. Een prima afsluiter voor ons was in ieder geval het ijsje bij het bezoekerscentrum in Overveen.

Oja en wil je toch nog bizons zien? Nabij het bezoekerscentrum is een uitkijkpunt op het gebied waar de bizons lopen (let wel; het is natuurlijk een groot gebied, dus wellicht dat ze net even niet ‘in beeld’ zijn, maar het is het proberen waard).

Gepubliceerd op woensdag 20 augustus 2014.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *