NS-Wandeling Kampina

De route

Afstand:
17 km
Beginpunt:
Boxtel
Eindpunt:
Oisterwijk
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
8.5 / 10

Vanaf station Boxtel begint NS-Wandeling Kampina. Vanaf daar loop je zo’n drie kilometer voordat je in de natuur staat. Vooraf hadden we gedacht dat dat veel sneller zou zijn. Maar als je dan eenmaal in de natuur staat, dan sta je er ook midden in.

Wanneer je het natuurgebied Kampina betreedt, loop je eerst nog door een bosrijke omgeving. Na nog zo’n 2 kilometer lopen bereik je de Kampinase heide.

Dit is naar onze mening het mooiste deel van de wandeling. Dat komt vooral doordat het heidegebied behoorlijk uitgestrekt is en omdat het erg rustig was (zelfs voor een zaterdag). Hierdoor had je echt het idee er alleen rond te lopen. De 15 minuten dat we op een bankje hebben gezeten hebben we bijvoorbeeld niemand anders voorbij zien komen.

De route loopt door het centrale deel van Kampina. Jammer dat het noordelijke deel van Kampina niet wordt aangedaan, omdat hier juist wat meer vennetjes liggen (en dus ook meer kans op het spotten van vogels). De vennetjes waar je wel langs komt zijn de Kromvennen en de Belvers Ven. De laatste is redelijk groot en met wat geluk kun je hier de nodige dieren zien. Wij hebben ze niet gezien. Toch stonden er een paar mensen met behoorlijke telelenzen, waardoor het er het er toch op lijkt dat er wat te zien was.

Na de Belvers Ven verlaat je het heidegebied en loop je eerst langs de bosrand en daarna ook door de Oisterwijkse Bossen en Vennen.

Hier wordt het langzaamaan wat drukker op de route, niet gek aangezien ook het bezoekerscentrum voor het hele gebied in Oisterwijkse Bossen en Vennen is gevestigd. Maar ondanks de drukte, zijn er nog genoeg mogelijkheden om van de natuur te genieten.

Ga bijvoorbeeld vooral even naar uitkijkpunt bij het Voorste Goorven, waar je de grilligheid van de natuur ziet, met een hoge zanderige oeverlijn waar bos over gaat in het water. Hoewel ook dit gebied heel mooi is, is het in vergelijking met de Kampinase heide van eerder op de dag, toch maar een ‘gewoon’ bos.

Het laatste stuk van de route loop je door de bebouwde kom van Oisterwijk. Vlak voor het station loop je langs de Oisterwijkse Marialinde. De huidige linde komt uit de 19de eeuw, maar is ontstaan uit een linde die dateert uit 1388. En voor je er erg in hebt sta je alweer op het station en ligt er 16 kilometer aan mooie natuur achter je.

Gepubliceerd op zaterdag 22 november 2014.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *