Het Nederlandse landschap is op veel plaatsen uniek. Zo ook door de Hollandse Kade. Een door mensen drooggelegd gebied dat jarenlang de grens aangaf tussen Holland en het tegenwoordige Utrecht. Een gebied dat een rijke geschiedenis kent, maar waar je tegenwoordig in alle rust kunt wandelen, zo hebben wij ervaren.
Al vrij snel na het verlaten van het station van Woerden liepen we het jaagpad langs de Oude Rijn op.
Op een zondagmorgen vroeg komen we hier alleen maar honden die hun baasjes uitlaten tegen, terwijl het er ooit een drukte van belang moet zijn geweest. Het jaagpad langs de Oude Rijn stamt namelijk uit 1664 en was daarmee het eerste langeafstandsjaagpad in het toenmalige Holland. Vandaag de dag zie je echter nog maar weinig van deze geschiedenis. Op de rollepaal na dan, deze passeer je na ongeveer 1,5 kilometer en werd gebruikt om trekschuiten beter door de scherpe bocht heen te kunnen trekken.
Na een kort stuk asfalt, loop je de oprit van een boerderij op. Althans, zo lijkt het. Er blijkt echter een smal pad te liggen waarna een lang stuk over één van de vele Hollandse kades volgt. Dit klinkt saai, maar is het alles behalve. Het is een slingerend pad, tussen bomen met aan weerszijde een sloot. Een rustende zwaan heeft daarbij als taak passerende wandelaars de stuipen op het lijf te jagen, waar deze zwaan bijzonder goed in is geslaagd.
Wanneer je het bosschage uit bent volgt echter wel een wat saaier stuk van de Hollandse Kade. Via een lang en vooral heel recht fietspad loop je tussen de weilanden van het oude veengebied. Alle weilanden zijn daarbij keurige rechthoeken, wat de variatie in het landschap niet echt ten goede komt. Gelukkig stond er nog een enkele koe die voor de nodige afwisseling zorgde, en ook gezelschap met z’n geloei.
Het laatste stuk richting Kockengen (en ook voorbij Kockengen), liepen we langs de Bijleveld. De Bijleveld is in 1413 gegraven ten behoeve van de afwatering van het gebied. Terwijl je daar loopt, zie je goed wat de ontginning van het oude veengebied met het landschap heeft gedaan, dat ligt namelijk een stuk lager dan de Bijleveld. Eenmaal in Kockengen blijkt het ooit belangrijke religieuze centrum nog niet helemaal ontdaan te zijn van haar religieuze praktijken. Oké, nu lopen we er op een zondagmorgen, maar neemt niet weg dat het dorpje is uitgestorven. Althans, rondom de kerk was het een drukte van belang, maar verder…
Vanuit Kockengen volgen we eerst nog de Bijleveld en daarna de in 1385 gegraven Heicop tot vlak voor Breukelen. Na een kleine 18 kilometer hebben we daarmee het eindpunt van de NS-Wandeling Hollandse Kade bereikt.
0 reacties