NS-Wandeling Hart van Het Groene Woud

De route

Afstand:
14,5 km
Beginpunt:
Boxtel
Eindpunt:
Best
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
6.5 / 10

Ieder jaar komen er nieuwe NS-wandelingen bij. Verheugd waren we dan ook om één van deze wandelingen te lopen: NS-Wandeling Hart van Het Groene Woud. Vernoemd naar het Nationaal Landschap Het Groene Woud. Een stuk land dat bestaat uit een unieke combinatie van natuur, cultuur en landbouw en dat in 2005 door het Rijk is uitgeroepen tot Nationaal Landschap.

We laten het station van Boxtel achter ons en volgen de route over een schitterend bedrijventerrein. Het is zondagochtend vroeg, en het lijkt wel of we ons op de filmset van ‘I am Legend’ bevinden. We zien niemand. Pas als we door Lennisheuvel lopen, zien we de eerste medemensen. Lopend, met een hond. De route voert ons door Natuurpark Boscheind. Het park heeft een bijzondere tuin, zo lezen we op een bordje. Als we rond kijken zien we een wat dor uitziende tuin. We twijfelen of dit ook valt onder het motto ‘onderhoudsvriendelijke tuin’ zoals op het bordje staat.

Vlak nadat we Lennisheuvel uit zijn gelopen, steken we de Heerenbeekloop over en slaan linksaf. We volgen een graspad langs de slingerende beek. Kikkers kwaken en af en toe springt er zelfs één voor onze voeten weg. Het graspad gaat uiteindelijk over in een zandweg die ons langs lege weilanden voert. We steken de Oirschotseweg over en bevinden ons zowaar in de drukte. Bij Herberg de Schutskuil is het een drukte van belang. Wij laten de herberg links (nouja, rechts eigenlijk) liggen en volgen het pad het bos in. We volgen de Edelhertenroute, zien we op bordjes. In 2017 zijn er 13 edelherten uitgezet in het gebied en hopen één van deze dieren tegen het lijf te lopen. Hoezeer wij ook pogen iets tussen het donkere struikgewas te spotten, het is ons vandaag niet gegund. Wat we wel zien is een groot landhuis. Landgoed Heerenbeek stamt uit 1650 en ligt werkelijk schitterend. Het zou een ideale locatie zijn voor een versnapering, ware het niet dat het landgoed particulier wordt bewoond. Wij lopen daarom gestaag door en volgen de route door verder door het bos.

Het bospad komt uit op een weg, waar we linksaf slaan. Voor ons zien we een groot stoplicht staan. We negeren het stoplicht en lopen door een tunnel onder het spoor door. Als er een auto van de andere kant komt, moeten we onze buik inhouden om de auto te laten passeren in de éénbaanstunnel. Als we de tunnel weer uit zijn, slaan we rechtsaf, weer het bos in. We lopen door bos en langs akkers en zien langzaam meer en meer bebouwing. Parallel aan het spoor lopen we uiteindelijk Best weer in. Iets meer dan twee uur nadat we Boxtel hebben verlaten komen we aan bij het station van Best. Hoewel de wandeling door een mooi gebied voert, heeft het -op de edelherten na- niet heel veel te bieden. Wij hadden er in ieder geval iets meer van verwacht.

Gepubliceerd op donderdag 04 oktober 2018.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *