NS-Wandeling Gein en Vecht

De route

Afstand:
14,1 km
Beginpunt:
Abcoude
Eindpunt:
Weesp
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
6.7 / 10

We laten het station van Abcoude achter ons en niet veel later lopen we tussen de weilanden. Weliswaar over een asfaltweg, maar door het hoge riet aan de oever van het slingerende riviertje de Gein op links en de weilanden op rechts, is het geen vervelende plek om te lopen. Alleen alle auto’s en fietsers waar we voor aan de kant moeten is wat minder. Als we na ruim twee kilometer rechtsaf slaan, laten we de ‘drukke’ weg achter ons en volgen we een heus landbouwweggetje.

NS-Wandeling Gein en Vecht
NS-Wandeling Gein en Vecht

Via een oude dijk lopen we naar Fort bij Nigtevecht. Het fort, onderdeel van de Stelling van Amsterdam, is halverwege de 19de eeuw gebouwd om het Merwedekanaal te beschermen. Tegenwoordig doet het dienst als gedenkplaats waar overledenen kunnen worden herdacht. Wij hadden gehoopt bij het café in het fort wat te kunnen drinken, maar het café blijkt gesloten. Iets met te weinig animo voor het aangrenzende gedenkveld, waardoor ook de horeca in het fort uiteindelijk haar deuren heeft moeten sluiten.

Wandelen over dijk tijdens NS-Wandeling Gein en Vecht
Fort bij Nigtevecht

Vanaf Fort bij Nigtevecht lopen we (weer) over een asfaltweg. Dit keer langs het Amsterdam Rijnkanaal. Hoewel de voorbij varende boten een prima uitzicht bieden, geeft dit stuk van de route niet heel veel voldoening. Blij zijn we dan ook als we via de nieuwe en mooie Liniebrug (geopend in september 2018) het Amsterdam Rijnkanaal oversteken.

Wandelen langs het Amsterdam Rijnkanaal tijdens NS-Wandeling Gein en Vecht
Brug over Amsterdam Rijnkanaal tijdens NS-Wandeling Gein en Vecht

In Nigtevecht staat de brug open. Vrij snel staat er een heuse file van drie auto’s en twee wandelaars. Als alle boten voorbij zijn, gaat de brug weer dicht en een paar minuten later mogen wij weer verder. We volgen een lange en ietwat saaie asfaltweg langs de Vecht, een rustig riviertje dat in de middeleeuwen een belangrijke scheepvaartroute was van en naar Utrecht. Na de weg drie kilometer gevolgd te hebben, slaan we linksaf. Daar wordt het pas echt een leuke en interessante route. We lopen over een smal en onverhard wandelpad. Aan beide zijden ligt een sloot met daarachter kilometers weiland.

NS-Wandeling Gein en Vecht

Een mooi uitzicht, alleen jammer dat dit pad, en ook de rest van de route gelijk is aan de route van NS-Wandeling Ankeveense Plassen. Aangezien we die route al een keer gelopen hebben, biedt het centrum van Weesp niet veel nieuws voor ons. Al met al een niet heel inspirerende route door een rustig, maar toch wel mooi Nederlands landschap.

Gepubliceerd op zondag 30 mei 2021.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *