NS-Wandeling Drentsche Aa

De route

Afstand:
15 km
Beginpunt:
Assen
Eindpunt:
Assen
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
6 / 10

Na het mooie weer van afgelopen zaterdag wilden wij ook op zondag genieten van het weer. Na een wandeling opgezocht te hebben in een voor ons nog onbekend gebied, togen we zondagochtend vroeg met de trein naar Drenthe. Daar aangekomen was er van de zon helemaal niets te zien. In tegendeel: het was bewolkt en de wind maakte het zelfs wat fris. Omdat we ons niet zo snel gewonnen geven, zijn we gewoon gaan lopen. Vanaf station Assen naar Rolde en weer terug. Gelukkig niet via dezelfde route.

Via een niet heel inspirerende wijk, lopen we Assen uit. Via een fietspad en een wandelpad lopen we tussen de weilanden door in de richting van Rolde. Dat er op dit stuk niet heel veel te beleven valt, blijkt ook wel uit de routebeschrijving: de eerste bezienswaardigheid die beschreven staat is Rolde.

Rolde is een dorpje waar mensen op zondag nog uitslapen. Althans, wij komen er op deze zondag nauwelijks iemand tegen. Alleen bij het in 1427 gebouwde kerkje komen we iemand tegen, waar een meisje haar paard staat te verzorgen. Als we om de aangrenzende begraafplaats lopen, staan we ook ‘eindelijk’ oog-in-oog met een hunebed, die bij een wandeling in Drenthe natuurlijk niet mag ontbreken.

Niet veel verder, lopen we langs een voormalig stationsgebouw. ‘Maar waar ligt de rails dan?’ vragen wij ons af. Nou, die ligt er dus niet meer. De spoorverbinding tussen Assen en Stadskanaal is al in 1947 gesloten en in 1972 ook verwijderd. Dat betekent echter niet dat je er niets meer van kan zien. Als we Rolde uitlopen, lopen we namelijk over een breed en recht wandelpad, waar vroeger dus het spoor liep. Hoewel we het voormalige spoortracé zouden kunnen volgen tot in Assen, slingert de route eerst nog door de Kampsheide.

Wat ons betreft het mooiste deel van de wandeling: met heide, vennetjes en een beekdal eindelijk het landschap waarom we hiernaartoe zijn gekomen. Jammer dat we dit landschap alweer zo snel achter ons moeten laten. We hadden graag meer van het stroomdal van de Drentsche Aa gezien, dat tot één van de best bewaarde beeklandschappen van West-Europa hoort. Laat je overigens niet misleiden door de naam. De bronbeken van de Drentsche Aa veranderen telkens van naam, afhankelijk van het dorp waarlangs zij stromen: Rolderdiep, Gasterense Diep, Oudemolense Diep en Schipborgsche Diep. Alleen in Groningen heet de beek Drentsche Aa.

Wij lopen ondertussen verder. Via opnieuw een niet heel inspirerende wijk, lopen we Assen weer in. Linea recta naar het station. Ons beeld van Assen is er hierdoor niet echt op vooruit gegaan, terwijl we weten dat het centrum van Assen best mooi is. Waarom de route daar echter niet doorheen loopt…? En daarmee vatten we eigenlijk de hele NS-Wandeling Drentsche Aa samen: slechts een klein deel is echt de moeite waard, de rest moet je doorheen om van A naar B(eter) te komen. Maarja, of dat nou de 15 kilometer lopen waard is? Er zijn waarschijnlijk betere/mooiere wandeling door de Drentsche Aa, wellicht dat wij die ooit nog eens zullen gaan ontdekken.

Gepubliceerd op zaterdag 01 april 2017.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *