NS-Wandeling Beerschoten – Bilthoven

De route

Afstand:
17 km
Beginpunt:
Bunnik
Eindpunt:
Bilthoven
Type:
NS-Wandeling
Ons oordeel:
7 / 10

Wanneer het mooi weer is, gaan we er graag op uit. Dit keer hadden we een wandeling dicht bij huis uitgezocht: van station Bunnik naar station Bilthoven. Zo’n 17 kilometer struinen langs de Kromme Rijn, door de natuur van Amelisweerd, tussen de hoge gebouwen van De Uithof en door het Panbos.

Vanaf het station in Bunnik liepen we door het centrum en stonden we in slechts enkele minuten in de natuur. Op het jaagpad langs de Kromme Rijn, zagen we – op de paar huizen op de linker oever na- niet heel veel meer van Bunnik. De Kromme Rijn is tegenwoordig overigens een rustig kabbelend riviertje, waar jong en oud vertier zoekt. Zo zien we kano’s voorbij komen, mensen die aan de oever van het riviertje in de zon liggen, geduldige vissers en velen anderen. Ooit was dat wel anders en was de Kromme Rijn een belangrijke stroom voor het verkeer, zo getuige de vele jaagpaden. Desalniettemin is het nog steeds een drukte van belang. Niet meer zozeer op de Kromme Rijn, maar wel er langs. Met name nabij Kasteel Rhijnauwen. In dit 18de eeuwse landhuis is tegenwoordig een jeugdherberg gevestigd. Samen met het Theehuis Rhijnauwen en de vele recreatie mogelijkheden, is het daar een drukte van belang. Hoewel een goede kop thee er wel zou in gaan, besloten wij de drukte achter ons te laten en verder te lopen door Natuurgebied Amelisweerd.

Via een fietspad waar gelukkig nauwelijks gefietst wordt, lopen we vlak langs Fort Rhijnauwen (gebouwd tussen 1867 en 1869) in de richting van de Uithof. Een vreemde afwisseling: het ene moment lopen we in een belangrijk onderdeel van de Nederlandse geschiedenis en het volgende moment staan we tussen moderne architectuur. Maar dat maakt deze wandeling wel weer leuk: het heeft voor iedereen wel wat te bieden. Hoewel we wel moeten zeggen dat wij het deel over De Uithof niet bijzonder inspirerend vonden. Komt misschien ook omdat het op een zondag zo goed als uitgestorven is op dit anders zo drukke stukje Utrecht (er studeren zo’n 50.000 studenten en werken zo’n 20.000 mensen).

Nadat we onder de snelweg door zijn gelopen, volgt een ietwat saai stuk langs de toren van het KNMI. Leuker wordt het weer wanneer we De Bilt achter ons hebben gelaten, en net na het Van der Valk Hotel Biltsche Hoek linksaf het bos inslaan. Het is dat we onze GPS mee hadden die de route keurig aangaf, maar als we het op de route aanduiding hadden moeten doen, waren we hier waarschijnlijk verschillende keren verkeerd gelopen.

In het bos is genoeg te zien: het begint al met de beeldentuin achter het bezoekerscentrum van Het Utrechts Landschap. Verderop volgden nog twee grote kunstwerken, waar het een drukte van belang was van mensen die er in het zonnetje zaten te lunchen. De route slingert daarna verder door het Panbos. Na het passeren van een kleine zandverstuiving, buigt de route af in de richting van Bilthoven waar we na een kort stukje door de bebouwing van Bilthoven gelopen te hebben alweer op het station stonden.

Gepubliceerd op zaterdag 17 oktober 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *