Alles wat je moet weten over de Kungsleden

Kungsleden is een wandelpad in Zweeds Lapland van ongeveer 425 kilometer in lengte en loopt van Abisko in het noorden naar Hemavan in het zuiden. In dit blog lees je alles wat je moet weten over de Kungsleden (en de Dag Hammarskjöldleden).

Inhoudsopgave

Het ontstaan van de Kungsleden
Voor wie is de Kungsleden geschikt?
Hoe lang duurt de Kungsleden?
Wat is de beste periode?
Fjällräven Classic
Overnachten op de Kungsleden?
Hoe kom je er?
Wat eet en drink je op de Kungsleden?
Is er mobiel bereik langs de Kungsleden?

Het ontstaan van de Kungsleden

De Zweedse Toerismevereniging (Svenska Turistföreningen, of afgekort de STF) is in 1885 opgericht. Zij had de ambitie om een route door de bergen van Zweeds Lapland aan te leggen. De voorgestelde route liep van Abisko naar Kvikkjokk. Toen de spoorlijn van Kiruna naar Narvik in 1902 werd opgeleverd, werd het een stuk makkelijker om hun ambitie te volbrengen. De STF kocht drie hutten van de spoorwegmaatschappij, waaronder één in Abisko. In de jaren die volgden bouwde men er een aantal hutten bij, waaronder die van Abiskojaure en Kebnekaise. Het duurde uiteindelijk tot 1927 voordat de route werd gemarkeerd. Op dat moment is er van een ‘Kungsleden’ echter nog geen sprake. ‘Alesvaggeleden’ werd de route toen nog genoemd. Totdat in 1928 de naam Kungsleden opeens wordt gebruikt. In de jaren daarna wordt de route langzaam uitgebreid. Rond 1940 is de route doorgetrokken naar Jäkkvik en nog eens tien jaar later naar Ammarnäs. Het zou uiteindelijk tot 1975 duren voordat het huidige begin-/eindpunt Hemavan wordt bereikt.

Bord Kungsleden

Voor wie is de Kungsleden geschikt?

Voor iedereen! De Kungsleden is een wandelpad met een gemiddelde moeilijkheidsgraad. Met een goede basisconditie kom je een heel eind. Het pad is nergens echt moeilijk, af en toe moet er pittig worden geklommen/gedaald, maar over het algemeen is de stijging en daling geleidelijk. Wel moet er rekening worden gehouden met stenen, water en muggen. Enkels die tegen een stootje kunnen (de nodige loopervaring hebben) is daarom wel een pré.

Hoe lang duurt de Kungsleden?

Dat is lastig te zeggen, aangezien dat afhankelijk is van de loopsnelheid van de loper, maar een geoefende loper zal zo’n 20 dagen nodig hebben om de volledige afstand van Abisko naar Hemavan af te leggen. Verreweg de meeste mensen lopen slechts een deel van de Kungsleden: van Abisko naar Nikkaluokta. Feitelijk gezien is dit echter geen Kungsleden. De etappe Singi – Kebnekaise – Nikkaluokta maakt namelijk geen deel uit van de Kungsleden, maar wordt gezien als een verbindingsetappe. De route van Abisko naar Nikkaluokta wordt ook wel de Dag Hammarskjöldleden genoemd. Voor de Dag Hammarskjöldleden heb je tussen de vijf en zeven dagen nodig. Wij zijn in een uitzonderlijke warme en droge zomer van Abisko naar Nikkaluokta gelopen en hebben daar vijf dagen over gedaan. Voor ons doen hebben we heel rustig aan gedaan. We hadden het ook in vier dagen kunnen lopen, maar wij zijn misschien niet de doorsnee wandelaars. Ga daarom uit van zes dagen om van Abisko naar Nikkaluokta te lopen.

Wat is de beste periode?

De Kungsleden kan zowel te voet (zomers) als per ski (’s winters) worden afgelegd. Het zomerseizoen loopt van juni tot en met september. Begin juni kan het pad nog erg nat zijn door het vele smeltwater: bij sommige rivieren zal het hierdoor lastig zijn om droge voeten te houden. Vanaf half juni tot half juli is het 24-uur per dag licht boven de Poolcirkel. Het beste weer heb je over het algemeen in juli en augustus, maar zelfs in deze maanden is een winterse bui met sneeuw zeker mogelijk. In september is het echt alweer herfst: nachten worden snel korter en de temperatuur daalt snel. Maar een groot voordeel is dat je vanaf half augustus geen last meer hebt van de grote hoeveelheid muggen.

Wil je de Kungsleden op ski’s afleggen, dan is de nodige ervaring met winterse tochten wel vereist. Het beste leg je de Kungsleden dan af van februari tot april.

Klim naar de Tjaktapas

Fjällräven Classic

Ieder jaar wordt in augustus de Fjällräven Classic gehouden. In een week tijd lopen zo’n 2.000 lopers van Nikkaluokta naar Abisko. Omdat het in de zomermaanden al druk is, wil je de Kungsleden echt niet lopen als de Fjällräven Classic is. Wij hebben zelf op de camping in Kiruna gestaan terwijl de Fjällräven Classic aan de gang was, en daar was het al een gekkenhuis. Laat staan hoe het er bij de hutten en op de trail aan toe gaat. Dus wat ons betreft kun je de periode van de Fjällräven Classic het beste mijden.

Overnachten op de Kungsleden?

Overnachten doe je op de Kungsleden in een tent of in één van de vele hutten.

Kamperen

Wildkamperen is in Zweden toegestaan. Uitzondering op deze regel is Abisko Nationaal Park. In Abisko Nationaal Park is wildkamperen uitdrukkelijk verboden. Verder mag je op iedere plek waar je je tent neer kunt zetten kamperen. Wij hebben zelf de route van Abisko naar Nikkaluokta gelopen en hebben verschillende keren wild gekampeerd en/of schitterende wildkampeerplekken gezien op de volgende locaties (maar er zijn er nog veel meer):
– GPS locatie: N68° 19.650′ E18° 45.200′. Beschrijving. Deze shelter ligt ongeveer vier kilometer vanaf het begin van de Kungsleden (net na de eerste hangbrug die je tegenkomt) en is de enige plek in Abisko Nationaal Park waar je mag ‘wildkamperen’. Er is maar een beperkte hoeveelheid tenten toegestaan en de toiletten hebben betere tijden gekend, maar de ligging op de kruising van twee rivieren is wel erg mooi.
– GPS locatie: N68° 15.774′ E18° 35.049′. Beschrijving: omdat wildkamperen in Abisko Nationaal Park verboden is, kamperen veel mensen op deze onofficiële camping (maar wel met toilet) op ongeveer 1 kilometer na het verlaten van het Nationaal Park. De kampeerplekken liggen tussen de bomen, net voor de hangbrug over de Siellajohka rivier.
– GPS locatie: N68° 12.907′ E18° 33.833′. Beschrijving: aan de oever van een klein meer. Weinig beschutting, maar wel een grandioos uitzicht.
– GPS locatie: N68° 06.289′ E18° 20.356′. Beschrijving: ongeveer 5 kilometer vanaf Alesjaure, aan weerszijde van de hangbrug (zuidelijke zijde direct naast de hangbrug, noordelijke zijde een stukje stroomopwaarts). Redelijk beschut door heuvels, schitterend uitzicht.
– GPS locatie: N67° 55.961′ E18° 16.862′. Beschrijving: waar de route twee hangbruggen oversteekt, zijn er voor en tussen de hangbruggen een paar mooi plekken voor een tent. Tussen de hangbruggen heb je weinig beschutting.
– GPS locatie: N67° 51.984′ E18° 34.658′. Beschrijving: zo’n 2 kilometer voor Kebnekaise Turiststation. Goed beschut tussen rotsen, op de oever van een klein beekje. Dit beekje moet overgestoken worden om bij het kleine vlakke grasveldje links van het pad te komen.

Wildkamperen op de Kungsleden

Veel mensen kiezen er echter voor om niet wild te kamperen, maar om bij de hutten te kamperen. Bij alle hutten op het noordelijke deel van de Kungsleden (Abisko – Singi) is kamperen gratis. Je mag dan de toiletten van de hut gebruiken. Wil je de keukenfaciliteiten gebruiken, dan wordt er een kleine vergoeding gevraagd. In andere hutten langs de route kan het wel zijn dat er betaald moet worden om bij de hut te mogen kamperen.

Ook al kampeer je niet bij een hut, het is wel aan te raden om de toiletten van de hutten te gebruiken. Dit wil men zelfs graag hebben, zo proberen ze het pad een beetje schoon te houden. En dat is nodig ook, want door de enorme populariteit van de Kungsleden is het pad niet bepaald schoon. Nu hebben wij al behoorlijk wat loopervaring, maar we schrokken enigszins van de hoeveelheid toiletpapier die rondzwerft op de Kungsleden. Achter iedere grote steen of rots lijkt een openbaar toilet schuil te gaan. We hebben zelfs menselijke uitwerpselen op centimeters afstand zien liggen van een beekje, waar mensen hun water uit halen (ongefilterd). Het zal niet lang meer duren of dit gaat tot problemen lijden. Houd de Kungsleden daarom netjes en gebruik de toiletten bij de hutten.

Overnachten in hutten

Iedere hut langs de Kungsleden ligt gemiddeld genomen op dagafstand lopen van de vorige/volgende hut. In totaal liggen er 21 hutten en nog een aantal noodhutten langs de route. De STF hutten zijn: Abisko, Abiskojaure, Alesjaure, Tjäktja, Sälka, Singi, Kaitumjaure, Teusajaure, Vakkotavare, Saltoluokta, Sitojaure, Aktse, Pårte, Kvikkjokk, Ammarnäs, Aigert, Serve, Tärnasjö, Syter, Viterskalet en Hemavan. Afhankelijk van waar je je op de route bevindt, kost een nacht in een hut tussen de 360 – en 420 SEK. Als je de hut van tevoren betaalt, ben je gegarandeerd van een slaapplek (met nadruk op slaapplek, dit hoeft namelijk geen bed te zijn!).

Voorzieningen van de hutten varieren van alleen toiletten tot luxe complexen met een mooie sauna. In principe heeft iedere hut een soort van winkel. Maar ook dit varieert nogal. In de Sälka hut heb je bijvoorbeeld een echte winkel met veel keuze, terwijl je bij Singi slechts een klein mandje met een handvol kant-en-klaar maaltijden hebt staan. Ga er dus niet helemaal van uit dat je bij iedere hut eten kunt kopen.

Alle STF hutten zijn van half juni tot eind september geopend, maar ook buiten het seizoen is er altijd een ruimte met bedden en houtkachel geopend.

Hut op de Kungsleden

Hoe kom je er?

De officiële begin- en eindpunten van de Kungsleden zijn Abisko en Hemavan.

Abisko: Abisko is met een rechtstreekse treinverbinding vanuit Stockholm te bereiken (nachttrein). De prijs varieert per klasse, dus het beste kijk je op de website van SJ voor de meest actuele prijs.

Wil je liever vliegen, dan kan dat. Dan vlieg je op Kiruna (dagelijkse verbinding met onder andere Stockholm) en vervolgens reis je per trein of bus van Kiruna naar Abisko.

Hemavan: Hemavan ligt aan de E12, de snelweg die Mo i Rana in Noorwegen met Umea in Zweden verbindt. Vliegen is waarschijnlijk de snelste manier om in Hemavan te komen (dagelijkse verbinding met onder andere Stockholm). Het vliegveld ligt bovendien op loop afstand van het dorpje. Er is geen treinverbinding met Hemavan, wel rijdt bus 31 dagelijks tussen Hemavan en Umeå. Ook rijdt er twee keer per week een nachtbus tussen Stockholm en Hemavan (maandag en vrijdag vertrek vanuit Stockholm, donderdag en zondag vertrek vanuit Hemavan).

Naast de officiële begin- en eindpunten, zijn er tal van andere plaatsen vanaf waar je op de route kunt komen. Populaire plaatsen zijn: Nikkaluokta, Kvikkjokk en Jäkkvik.

Nikkaluokta: van half juni tot half september rijden er twee maal daags bussen tussen Kiruna busstation, Kiruna Airport en Nikkaluokta. Een buskaartje kun je het beste online kopen en kost 150 SEK voor volwassenen (26-64 jaar). De bus kan nogal druk zijn en afhankelijk van de drukte worden er meerdere bussen ingezet, soms wel drie per rit. De rit van Kiruna naar Nikkaluakta duurt ongeveer anderhalf uur.

Kvikkjokk: gedurende het zomerseizoen rijdt bus 94 dagelijks tussen Murjek en Kvikkjokk. De bus naar Kvikkjokk vertrekt net na aankomst van de nachttrein in Murjek. De combinatie van nachttrein en bus is wat dat betreft verreweg de beste methode om in Kvikkjokk te komen.

Jäkkvik: Jäkkvik ligt aan snelweg 95 (goed bereikbaar met de auto aangezien de Kungsleden snelweg 95 oversteekt). Bus 104 rijdt dagelijks tussen Arjeplog en Jäkkvik. Tussen Arjeplog en Skellefteå rijdt vervolgens weer een andere bus (lijn 26).

Wat eet en drink je op de Kungsleden?

De Kungsleden vraagt niet om een speciaal dieet. Lichtgewicht, maar calorierijk eten is echter wel aan te bevelen. Zoals eerder beschreven, kun je bij verschillende hutten eten kopen. Weliswaar tegen de hoofdprijs en zolang de voorraad strekt (kijk hier voor meer informatie van de STF over de winkels in de hutten), maar theoretisch gezien zou je de Dag Hammarskjöldleden (van Abisko naar Nikkaluokta) kunnen lopen zonder eten mee te nemen. Is dit aan te raden: Nee, zeker niet. De voorraad eten die ze bij de hutten hebben wisselt sterk en kun je eigenlijk niet van op aan. Daarom is het goed om zelf eten mee nemen (een deel of alles). Toen wij van Abisko naar Nikkaluokta zijn gelopen, hebben we al ons eten meegenomen. Voor zes dagen wil dat wat ons betreft prima. Ons eten bestond uit:
– Ontbijt: verschillende ontbijtrepen.
– Tussendoor: Snickers.
– Lunch: Wraps met Nutella/spuitkaas.
– Tussendoor: Notenmix.
– Avondeten: Couscous, (gedroogde) nasigroenten, wortel, chorizo en een bouillonblokje.
– Toetje: Chocolade.
Hoewel dit dieet eentonig lijkt, biedt het ons meer flexibiliteit dan de kant-en-klare maaltijden die je veel op de Kungsleden ziet (een handje meer of minder couscous bijvoorbeeld). Bovendien zijn de kant-en-klaar maaltijden vrij prijzig en zitten er lang niet altijd voldoende calorieën in.
Wij hadden ons eigen gastankje meegenomen (let op: een gastankje mag je niet meenemen in het vliegtuig, ook niet als check-in bagage!) en hadden dus de keukens bij de hutten niet nodig.

Wat betreft het water is het simpel: nagenoeg al het water kun je drinken. Voor de zekerheid hebben we een waterfilter meegenomen, maar die hebben wij niet gebruikt.

Is er mobiel bereik langs de Kungsleden?

Nee. In de buurt van de grote Turiststations (Abisko, Kebnekaise en Hemavan) en waar de route door een plaatsje komt heb je bereik, maar daarbuiten heb je zeer beperkt mobiel bereik.

Onze ervaring

Wij hebben het eerste deel van de Kunsleden gelopen, van Abisko naar Nikkaluokta. Per dag hebben we een blog bijgehouden:

Kungsleden dag 1
Kungsleden dag 2
Kungsleden dag 3
Kungsleden dag 4
Kungsleden dag 5

Gepubliceerd op zondag 15 maart 2020.
Bijgewerkt op woensdag 16 november 2022.

0 reacties

Een reactie versturen

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *