Hoogtepunten van San Francisco

San Francisco, een geweldige stad die je gewoon een keer gezien moet hebben. Er zijn namelijk zoveel dingen te zien en te doen, dat je er dagen kunt verblijven zonder je te vervelen. De hoogtepunten van San Francisco die je in ieder geval niet mag missen noemen we in dit blog:

Golden Gate Bridge

Zeg je San Francisco dan zeg je Golden Gate Bridge. De 2,7 kilometer lange brug is namelijk het icoon van San Francisco. Niet gek, want vanuit de hele stad kun je de 227 meter hoge brug zien. En dan te bedenken dat de brug al in de jaren ’30 van de vorige eeuw is gebouwd, een knap staaltje vakmanschap. De beste manier om de Golden Gate Bridge te verkennen is door fietsen te huren en naar de brug te fietsen (is stiekem toch nog een best eind fietsen). Vanaf de brug, maar vooral ook vanaf de overkant, heb je een geweldig uitzicht op de Golden Gate Bridge met daarachter het centrum van San Francisco. Als je geluk hebt tenminste, aangezien de brug heel wat dagen van het jaar in mist is gehuld.

Alamo Square

Alamo Square is een park van zo’n 4 huizenblokken groot. In het park liggen zowel een tennisbaan als een speeltuin voor de kinderen. Maar dat is niet de reden waarom het park druk bezocht wordt. Het uitzicht vanaf het park over de stad is geweldig, en dan zijn er ook nog eens huizen gebouwd in victoriaanse stijl langs het park dat het plaatje helemaal afmaken. Velen kennen deze huizen overigens, aangezien ze voorbij kwamen in de openingstrailer van de Amerikaanse serie Full House.

Coit Tower

Het toeval wilde dat ons AirBnB adres zo ongeveer naast de Coit Tower lag. Het eerste dat we dan ook deden toen we in San Francisco aankwamen, was de Coit Tower beklimmen. Althans, beklimmen: in de in 1933 gebouwde toren op de top van Telegraph Hill bevindt zich een lift. Doordat het de oorspronkelijke lift is, gaat het niet heel snel en kan de wachtrij met mensen die naar boven willen snel oplopen, maar het is de $ 10,- en het eventuele lange wachten meer dan waard. Vanaf de 63 meter hoge toren heb je namelijk een mooi uitzicht over San Francisco.

Alcatraz Island

Alcatraz is één van de meest beruchte gevangenissen ter wereld. In eerste instantie bouwde de Amerikaanse overheid er in 1853 een groot fort op dat de San Francisco Bay moest beschermen van vijandige boten. Al vrij snel daarna werden er ook gevangenen vastgehouden in het fort. In 1867 werd daarom een eerste aparte gevangenis gebouwd, waar in 1907 een nieuwe en grotere variant voor in de plaats kwam die tot 1963 is gebruikt. In al de jaren dat Alcatraz in gebruik was, is er niet één gevangene ontsnapt. Want met een ontsnapping uit de gevangenis was je er nog niet, je moest ook nog eens het koude water van de San Francisco Bay oversteken. We hadden graag een bezoek gebracht aan Alcatraz Island, maar helaas waren de kaartjes al uitverkocht voor de dag dat we Alcatraz wilden bezoeken (dus een gratis tip: boek vroeg!).

San Francisco Cable Cars

Al sinds het einde van de 19de eeuw rijden er zogenaamde Cable Cars rond in San Francisco: een door touw getrokken tram. Tot op de dag van vandaag zijn er drie routes: Powell – Mason en Powell – Hyde die beide een noord-zuid route afleggen en de California Street Line die een oost-west verbinding realiseert. De trams zijn geliefd bij toeristen om aan te gaan hangen, maar dienen voor de locals ook echt als openbaar vervoer. Bij de eindpunten van de routes worden de trams gekeerd en kun je bij de wachtende trams vaak (gratis) een kijkje aan boord nemen. Wil je een ritje met de Cable Car maken, dan kost dat $ 7,- voor een enkele reis.

Lombard Street

Lombard Street is eigenlijk gewoon een straat. Niets meer en niets minder. Hoewel, een klein deel van de straat, zo’n 400 meter (1 huizenblok lang), is het meest bochtige stukje weg ter wereld. Dit stuk weg beklimt Russian Hill. In deze 400 meter liggen maarliefst 8 scherpe haarspeldbochten. Deze bochten zijn in 1923 in de weg gelegd omdat het toen praktisch gezien onmogelijk was om met een voertuig een helling van 27% te bedwingen. Tot op de dag van vandaag wordt de weg nog steeds gebruikt, weliswaar is het slechts toegestaan om de weg alleen maar naar beneden te rijden en geldt er een snelheidslimiet van 5 mijl per uur. Doordat veel toeristen de weg willen zien, of willen rijden, is het er eigenlijk altijd druk.

Fisherman’s Wharf

Fisherman’s Wharf was vroeger één van de vele havens van San Francisco en werd vooral gebruikt voor de overslag van vis, waar het dan ook zijn naam aan dankt. Door de enorme populariteit van de wijk, hebben veel van de ouderwetse restaurants plaats moeten maken voor ‘fastfood’ restaurants en souvenirwinkeltjes. Wij vonden het eigenlijk ietwat te druk in Fisherman’s Wharf, en de kwaliteit van het eten is niet echt hoog. Het gevolg van de vele toeristen zullen we dan maar zeggen. Het uitzicht is daarentegen wel grandioos: de San Francisco Bay met daarin Alcatraz Island, geweldig om te zien. En als je geluk hebt, kun je ook nog één van de vele zeeleeuwen zien (bijvoorbeeld vanaf Pier 39).

Gepubliceerd op woensdag 13 april 2016.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *