Gent, geografisch zo dichtbij, maar toch zo’n andere stad. Wij hebben ons er uitstekend weten te vermaken. Waar, dat lees je in de blog over de hoogtepunten van Gent.
Belfort van Gent
Het centrum van Gent wordt gekenmerkt door drie torens, de Sint-Niklaaskerk, Sint-Baafskathedraal en de Belfort van Gent. De Belfort van Gent is de middelste. De 95 meter hoge toren stamt uit de 14de eeuw. Althans, het is niet exact duidelijk wanneer de bouw is begonnen. Men vermoedt dat dit rond 1314 is geweest. In de loop der jaren is de toren diverse keren verbouwd, totdat eind 19de eeuw een gietijzeren toenspits op de toren is geplaats. De kwaliteit van het bouwwerk was echter van dermate slechte kwaliteit, dat de toren tussen 1967 en 1980 grondig is gerenoveerd. Voor 8 euro kun je de toren bezoeken en van het uitzicht genieten.
Sint-Baafskathedraal
Tijdens de middeleeuwen kwam de bevolking van Gent geregeld in opstand tegen de machthebbers. Om de inwoners te straffen, besloot Keizer Karel in de 16de eeuw de toenmalige Sint-Baafsabdij te vervangen voor het Spanjaardenkasteel. De inwoners moesten hun heil toen bij een andere kerk zoeken: de Sint-Janskerk, later de Sint-Baafskerk en met de komst van het bisdom de Sint-Baafskathedraal. Hoewel de buitenkant van de kathedraal al imposant is, is het interieur nog vele malen mooier. Zo is in de kathedraal onder andere het in 1432 gemaakte altaarstuk ‘De aanbidding van het Lam God’ te zien. Verwacht echter niet dat je hier rustig naar kan gaan staan kijken. Toen wij de kathedraal bezochten, deelden wij de kerk met hordes toeristen die allemaal vooraan probeerden te komen om een foto te maken van het altaarstuk.
Gras- en Korenlei
De Gras- en Korenlei zijn twee van de belangrijkste straten in het centrum van Gent. En dat zijn ze altijd al geweest! Aan het begin van de middeleeuwen groeide de handel in Gent namelijk fors. Door de grote graan invoer werden de Gras- en Korenlei al snel de belangrijkste havens van de stad. Tegenwoordig hebben de straten geen handelsfunctie meer. Wel stammen verschillende gebouwen nog uit de middeleeuwen. De gevels van de vele authentieke handelshuizen zoals het Korenmetershuis, het Gildehuis van de Vrije Schippers en de Spijker geven de Gras- en Korenlei het karakteristieke beeld. Wij lieten de pracht van de Gras- en Korenlei rustig op ons inwerken door er een drankje te nuttigen op de kade. En met ons vele anderen.
Stedelijk Museum voor Actuele Kunst (S.M.A.K.)
Het Stedelijk Museum voor Actuele Kunst stelt met name Europese kunst van na de Tweede Wereldoorlog tot aan de Hedendaagse kunststromen tentoon. Zo zijn er onder andere kunstwerken in de collectie van COBRA en popart. Ook zijn er wisselende tentoonstellingen in het museum te zien die gericht zijn op de modernere kunststromen. Leuk detail is dat de bewakers van S.M.A.K. erg veel kennis van zaken hebben, stel ze een vraag over het kunstwerk en ze vertellen je gelijk de hele geschiedenis van de kunstenaar!
Metselaarshuis
In de 16de eeuw werd het oorspronkelijke Metselaarshuis aan de Korenmarkt gebouwd. Een exacte kopie van dit huis werd begin 20ste eeuw aan de Graslei gebouwd voor de Wereldtentoonstelling van 1913. Het oorspronkelijke Metselaarshuis was toen namelijk verdwenen achter een andere gevel. Iedereen was het oorspronkelijke Metselaarshuis vergeten, tot het in 1976 opeens tevoorschijn kwam tijdens een verbouwing. Daarop is de gevel volledig in ere hersteld en terecht, want het is een prachtig bouwwerk. Karakteristiek voor het Metselaarshuis zijn de 6 dansers die ronddraaien op de wind. Op iedere trap van de gevel staat zo’n danser. Geweldig om naar te kijken.
Gravensteen
Toen het rijk het Gravensteen aan het eind van de 19de eeuw weer in handen kreeg, was het rijp voor de sloop, in zo’n slechte staat verkeerde het. Gelukkig werd anders besloten, want tegenwoordig is het één van de belangrijkste en meeste bezochte bezienswaardigheden van Gent. Voor 10 euro krijg je toegang tot het kasteel, en dat is zeker aan te raden. Vanaf de kasteelmuur heb je een mooi uitzicht over de stad en in het kasteel leer je meer over de geschiedenis van het gebouw.
0 reacties