Het plankenpad in het Dwingelderveld

De route

Afstand:
5,5 km
Beginpunt:
Parkeerplaats Oude Postweg, Spier
Eindpunt:
Parkeerplaats Oude Postweg, Spier
Ons oordeel:
8 / 10

Toen we de parkeerplaats aan de Oude Postweg op reden was het er ondanks het toch nog vroege tijdstip op zondagochtend al behoorlijk druk. Aan de vele fietsendragers achterop de auto’s te zien, gingen er echter maar weinig mensen wandelen. En dat is juist waarom wij hier heen zijn gekomen, om het Plankenpad in het Dwingelderveld te lopen.

Direct achter de parkeerplaats start de route, voor het plankenpad kun je eenvoudig de witte paaltjes volgen. De route loopt eerst door het bos, vrij dicht langs de snelweg. Dat is het enige mindere van deze route: dat je de eerste paar kilometer de snelweg best goed hoort. Via brede paden door het bos kom je na zo’n 4 kilometer uit bij de eerste heidevelden. Als we nog een keer linksaf slaan, volgen niet veel later ook de eerste planken.

Bospad Dwingelderveld
Heide Dwingelderveld

De planken liggen er niet voor niets. Nationaal Park Dwingelderveld is namelijk het grootste natte heidegebied van West-Europa. Laten wij er nou precies hoog zomer lopen, wanneer de grond zo droog is dat er zelf scheuren in het zand te zien zijn. Van een nat heidegebied is nu dus geen sprake. Maar dat maakt niet uit, we kunnen ons voorstellen hoe het moet zijn met water onder onze voeten. De planken liggen op sommige plekken namelijk een halve meter boven de grond en aan de sporen te zien, kan het er wel degelijk goed nat zijn.

Het plankenpad in het Dwingelderveld

Ondanks dat het grootste natte heidegebied van West-Europa nu niet zo nat is, is de natuur nog steeds erg mooi. De planken slingeren over de heide en door het bos. Soms liggen er planken over een stuk van een paar meter, dan volgt er een lang stuk met planken.

Plankenpad Dwingelderveld

De laatste meters gaan over een rolstoelvriendelijk asfaltpad, waarna we weer uitkomen op de parkeerplaats aan de Ouse Postweg. Een kort rondje, waar wij nauwelijks andere wandelaars tegen zijn gekomen, maar aan de verhalen te horen kan het druk zijn op de planken. Logisch, de planken zijn namelijk vrij smal en daardoor kun je elkaar maar moeilijk passeren. Dus onze tip: zondagochtend vroeg is een prima tijdstip.

Ben je na het lopen van het Plankenpad nog niet uitgekeken in Nationaal Park Dwingelderveld, kijk dan ook naar de andere wandeling die wij in Nationaal Park Dwingelderveld hebben gelopen.

Gepubliceerd op maandag 28 november 2022.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *