Het Krijtlandpad – Dag 4

En toen stonden we aan het begin van alweer de laatste wandeldag. ‘Slechts’ 24 kilometer restte ons nog naar het eindpunt van het Krijtlandpad, het station van Maastricht. Na de Gulperberg af te zijn gedaald en Gulpen te hebben doorkruist, liep het pad tussen de weilanden door naar Valkenburg. Vlak voor Valkenburg liepen we door een bos waardoor we ‘opeens’ in Valkenburg waren. Bij het binnenlopen kwamen we de eerste collega gekken tegen die met grote backpacks aan het wandelen waren. Alleen zaten zij blijkbaar niet om een praatje verlegen, want zonder iets te zeggen doken zij het smalle paadje tussen de huizen op, waar wij zojuist uit waren gekomen.

Vervolgens opnieuw een klim, nu naar de top van de Rodelbaan. Boven gekomen, zag het er behoorlijk aantrekkelijk uit om gewoon met de rodelbaan naar beneden te gaan. Maar we konden de verleiding weerstaan. Iets waar we meer moeite mee hadden toen we op de beroemde kruising van Valkenburg een bord met Limburgse vlaai zagen staan. Ook hier smaakte vlaai uitstekend! Helaas voor ons konden we niet blijven genieten van het zonnetje, maar moesten we weer verder lopen. Na inmiddels 3,5 dag lopen protesteerden de voeten iedere keer als we weer begonnen met lopen. Maar na een paar meter gelopen te hebben, gaven ze hun protest maar weer op en deden ze waar ze goed in zijn: stap na stap zetten.

Na Valkenburg volgt het Krijtlandpad een heel stuk de Kleine Geul. Een erg mooie omgeving die met de steile oevers opnieuw niet Nederlands aandoet. Net voorbij Geulhem, verlaat de route de Kleine Geul wanneer we weer een steil klimmetje voor de kiezen kregen. Hierna stelt het landschap verder niet heel veel meer voor. Via een langzaam dalend pad, waarbij alleen de oude afgraving net ten noorden van Berg nog voor een mooi uitzicht zorgt, liepen we in de richting van Amby, een voorstad van Maastricht.

Zodra we Amby binnenliepen was het gedaan met de mooie omgeving. Amby en ook de wijken van Maastricht waar we doorheen liepen, zijn nou niet de mooiste plekken om doorheen te lopen. Wat ons betreft had het Krijtlandpad daarom ook best mogen eindigen in Valkenburg. De laatste 5 kilometer voelen namelijk als een verplicht stukje uitlopen. Maar we hebben de verleiding om een bus te pakken kunnen weerstaan, en hebben de route keurig uitgelopen.

In 4 dagen tijd hebben we in totaal zo’n 100 kilometer gelopen. Het Krijtlandpad zelf is 90 kilometer. De extra kilometers hebben we gemaakt door van en naar de campings te lopen, en in Gulpen en Vaals van de route af te wijken om wat inkopen te doen. Was het, ondanks de blaren en overbelaste achillespezen, de moeite waard om deze afstand te voet af te leggen? Zeker! We zijn op plekken geweest, waar we met de auto of de fiets gewoon niet hadden kunnen komen. Maar belangrijker, het ontzag voor het landschap is veel groter dan wanneer er met 80 of 100 kilometer per uur doorheen getuft wordt in een stalen blik op wielen. Maar aangezien het Krijtlandpad als één van de mooiste wandelingen van Nederland wordt gezien, weten we niet of we nog veel meerdaagse tochten in Nederland zullen gaan lopen. Maar dat de Tour du Mont Blanc, GR20 of zelfs de Pacific Crest Trail lonken, dat moge duidelijk zijn!

Download de route zoals wij die gelopen hebben. Let op: de route van het Krijtlandpad is in 2020 vernieuwd en verschilt op een aantal punten van de route zoals wij deze gelopen hebben.

Lees ook:

Krijtlandpad dag 1
Krijtlandpad dag 2
Krijtlandpad dag 3

Gepubliceerd op zaterdag 20 juni 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *