Fietsvakantie Zwitserland en Frankrijk – Dag 6: van Trun naar Andermatt

Na al het nodige geklommen te hebben, gaan we vandaag de eerste echte Alpenpas fietsen als we de Rijn naar zijn beginpunt volgen en we de 2.046 meter hoge Oberalppass over fietsen van Trun naar Andermatt.

Vlak na het verlaten van de camping liep de route over een grindpad. Door de vele korte maar steile heuveltjes, was het een pittig begin van de dag. Op een gegeven moment stond er een bordje van route 2 naar links, onze GPS zei echter dat we rechtdoor moesten. Dit keer hebben we naar de GPS geluisterd. Hadden we beter niet kunnen doen. Wat volgde was namelijk een mountainbike route: veel los grind, losse stenen en erg steile heuveltjes maakten, wat het fietsen op sommige plekken bijna onmogelijk maakte. Een aantal keer hebben we de fietsen zelfs moeten duwen.

Mountainbike route vanuit Trun

Op de GPS zagen we dat het grindpad naar de rivier afdaalde en daarna weer zou klimmen naar de hoogte waar wij ons al op bevonden. Vonden wij niet zo’n goed plan, en dus hebben we een alternatieve route uitgezet die min-of-meer op dezeflde hoogte bleef. Na nog een paar korte klimmetjes kwamen we uit op weg 19.

Oberalppass

De Oberalppass is onze eerste Alpenpas. In ongeveer 20 kilometer stijgt de weg 900 meter. We fietsen over Weg 19, een tweebaansweg die we delen met auto’s. De meeste automobilisten geven ons voldoende ruimte. Gestaag klimmen we zo verder. Vlak voor de top wordt het wat steiler. Daar liggen ook 9 haarspeldbochten op ons te wachten. Door rustig door te trappen en bij iedere bocht stoppen om foto’s te maken en wat te eten, komen we uiteindelijk boven op de Oberalppass.

Beklimming van de Oberalppass

Net ten zuiden van de Oberalppass ligt Lai du Tuma, een bergmeer waaruit de Voor-Rijn ontstaat. We hoorden verschillende mensen die daar vanaf de Oberalppass naartoe wandelden. Wij hebben het maar bij een lunch in een stoeltjeslift gehouden van waaruit we uitzicht hadden op de Oberalpsee, een 1.200 meter lang stuwmeer.

Oberalppass
Oberalpsee

Afdalen naar Andermatt

Andermatt ligt 600 meter lager dan de Oberalppass. De eerste kilometers gingen over een redelijk rechte weg. Vlak voor Andermatt begon de weg wat meer te slingeren met daarbij 7 haarspeldbochten. Jammer dat we hier in het verkeer reden en niet echt snelheid konden maken. Maar ieder nadeel heeft zijn voordeel, doordat we niet als een gek konden afdalen, konden we wel meer van de omgeving genieten. Desalniettemin was de afdaling toch nog (te) snel voorbij. In Andermatt hebben we nog wat boodschappen gedaan, voordat we onze tent hebben opgezet op Gotthard Camping Andermatt, wat niet veel meer is dan een groot grasveld.

Gotthard Camping Andermatt

Statistieken van vandaag

Van: Trun (Campingplatz Trun), naar: Andermatt (Gotthard Camping Andermatt)
Totaal: 47,24km

Gepubliceerd op maandag 14 september 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *