Fietsvakantie Zwitserland en Frankrijk – Dag 24: van Lierneux naar Maastricht

Dat de Ardennen heuvelachtig zijn wordt op deze laatste dag van onze fietsvakantie wel bewezen: via lange afdalingen en verschillende korte maar soms pittige stukjes klimmen rijden we Nederland weer in.

Volgens onze buren op de camping, die net aan een fietsreis naar de Pyreneeën zijn begonnen, zouden we een lange afdaling zouden krijgen om daarna 4 kilometer te klimmen. Nou, dat eerste klopte zeker. Vanaf de camping was het een klein stukje klimmen, daarna kregen we een 22 kilometer lange afdaling voorgeschoteld. Heerlijk, hoewel de weg wel erg hobbelig was. Dermate hobbelig dat één van de bidonhours zelfs los trilde.

Tassen inpakken in de mist
Afdaling in de Ardennen

De route klom daarna geen 4 kilometer, maar zo’n 10 kilometer, waarbij het laatste stukje zelfs de 10% aantikte. Hoewel het na deze klim netto alleen nog maar naar beneden zou gaan, zaten er toch nog een paar korte kuitenbijters tussen. Op het picknickterrein net voor Barrage de la Gileppe hebben we even geluncht. Hier was ook de laatste camping langs de route voordat we weer in Nederland zouden zijn. Hoewel we bedacht hadden hier te blijven was het nog zo vroeg dat we maar verder zijn gefietst. Waar we vandaag bijna alleen nog maar in het bos hadden gefietst, net na Barrage de la Gileppe reden we het bos uit en de weilanden in.

Na een kort stukje over de oude spoorlijn Ligne 38 zijn we naar Froidthier gefietst. Jammer dat onze route daar alweer linksaf sloeg, want die oude spoorlijnen fietsen altijd wel lekker. Via nog wat plattelandsweggetjes kwamen we uiteindelijk uit bij de Nederlandse grens. In het eerste dorpje dat we in Nederland tegenkwamen (’s Gravenvoeren), wilden we een ijsje halen, alleen konden we er geen ijssalon vinden. Daarom zijn we in Eijsden maar even van de route afgeslagen om een wafel met ijs te eten. Ook lekker.

Vanuit Eijsden zijn we de Maas in noordelijke richting gevolgd tot in Maastricht. Hoewel we de Maas verder zouden kunnen volgen, bewaren we het Nederlandse deel wel voor een andere keer. Daarom pakken we vanuit Maastricht de trein naar huis.

Fietsen langs de Maas in Maastricht
Station Maastricht

De statistieken van vandaag

Van: Lierneux (Camping des Trois Sarts), naar: Maastricht (Centraal Station)
Totaal: 114,25km

Gepubliceerd op maandag 12 oktober 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *