Fietsvakantie Zwitserland en Frankrijk – Dag 1: van Bazel naar Bad Zurzach

Nadat de nachttrein ons heeft afgezet in Bazel, begint de eerste dag van onze fietsvakantie door Zwitserland en Frankrijk. Na een rondje sightseeing in Bazel, fietsen we uiteindelijk zo’n 85 kilometer van Bazel naar Bad Zurzach.

Nadat de nachttrein uit Utrecht was vertrokken, kregen we al snel bezoek van de conducteur. Deze vertelde dat de trein helemaal was volgeboekt en er nog andere passagiers bij ons in de couchette zouden komen. Eén hebben we nooit gezien, de andere was een Duitse dame die rond twaalf uur ’s nachts instapte. Toen ze om vijf uur opstond probeerde ze heel zachtjes te doen, alleen mislukte dat jammerlijk toen ze haar portemonnee liet vallen en al het muntgeld met een hoop gekletter op de ijzeren verwarming terecht kwam. Niet alleen wij waren toen wakker, waarschijnlijk was de hele coupe wakker. Toen onze wekker een halfuurtje later ging, waren wij dus al wakker.

Fietsen in de trein
Slaapcouchette

Bazel

Met al onze tassen worstelen we ons terug naar onze fietsen (3 rijtuigen verder). Daar staat al een man of tien te wachten om ook uit te stappen. Gelukkig helpt iedereen elkaar en staan alle fietsen binnen een mum van tijd op het perron van Bazel SBB. Als we het station eenmaal hebben verlaten, maken we een klein rondje door Bazel. We rijden langs het 13,5 meter hoge standbeeld van de Hammering Man, de Tinguely fontein die met haar 9 bewegende onderdelen voor een heus waterballet zorgt, het fraai versierde Basler Rathaus en de Munster van Bazel.

Fietsen in Bazel
Hammering Man Basel
Basler Rathaus

Augusta Raurica

Nadat we achter het klooster nog even een ontbijtje hebben genuttigd, zijn we maar eens opgestapt. Bazel waren we wonderbaarlijk snel en soepel uit. Na een uurtje fietsen, reden in Augst langs de Augusta Raurica. Deze voormalige Romeinse nederzetting bood in zijn hoogtijdagen plaats aan zo’n 10.000 inwoners. Een groot theater, tempels en een amfitheater herinneren aan betere dagen. Wel bijzonder om met fiets en al in het midden van het amfitheater te staan.

Romeins theater in Augusta Raurica
Romeins amfitheater in Augusta Raurica

Nadat we het archeologisch park waren rondgelopen, zijn we weer opgestapt. Iets verderop, in Rheinfelden, hebben we boodschappen gedaan en aan de oever van de Rijn onze lunch gegeten. Daarna zijn we Rijn verder stroomopwaarts gevolgd. Soms reden we langs de Rijn, en soms sneden we af een stukje af als de Rijn een grote bocht maakt, maar over het algemeen reden we parallel aan de Rijn. Veelal over grindpaden en autoluwe wegen. Hoewel er af en toe kort geklommen moest worden, was het heerlijk fietsen. Wel druk met andere fietsers.

Uiteindelijk zijn we uitgekomen in Bad Zurzach, waar we op een camping staan die voornamelijk uit seizoensplaatsen bestaat. Gelukkig hebben ze er een klein trekkersveldje, waar we samen met een aantal andere fietsers staan.

Camping Oberfeld

Statistieken van vandaag

Van: Bazel (station), naar: Bad Zurzach (Camping Oberfeld) Totaal: 85,12km

Gepubliceerd op zaterdag 12 september 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *