Fietsend over de Golden Gate Bridge

Iedereen kent San Francisco natuurlijk van de Golden Gate Bridge. Als je in San Francisco bent, dan mag een bezoek aan dit icoon van de stad natuurlijk niet ontbreken. Wat velen echter niet direct weten, is dat de Golden Gate Bridge best wel een stuk uit het centrum ligt. Je loopt er dus niet zomaar even heen (nu is lopen met alle heuvels in San Francisco toch al een uitdaging!). Je kunt heel lui de hop-on, hop-off bus pakken. Maar voor ruim 50 dollar per persoon, vonden wij dat wat aan de dure kant. Daarom pakten wij een fiets, bij Blazing Saddlers. Waarom daar? Omdat zij toevallig vlak naast ons Airbnb adres zaten.

Na eerst een uitgebreide instructie gehad te hebben over de fiets (inclusief demonstratie video en proefrit), konden we wegfietsen. Daar vroegen we ons nog af of er echt mensen zijn die een fiets huren terwijl ze niet kunnen fietsen (antwoord volgt later). Voor ons Nederlanders was het in ieder geval een koud kunstje, zelfs de steile wegen in San Francisco waren niet eens echt een probleem.

Maargoed, wij dus maar koers gezet richting de Golden Gate Bridge. Vanaf de Fisherman’s Warf volg je gewoon het fietspad, makkelijker kan het niet zijn. Hoewel, we zitten nog niet op het fietspad of een Japanner spreekt ons aan: ‘Do you know if this is the way to the Golden Bridge?’ Hmm, zou hij echt op weg zijn naar een gouden brug? De Golden Gate Bridge kun je namelijk in de verte al zien liggen, dus een beetje aparte vraag. Hoewel we nog even hebben getwijfeld of we niet een andere kant op zouden wijzen hebben we toch maar ‘ja’ gezegd, waar we hopelijk een paar mensen mee hebben geholpen.

Het fietspad naar de brug slingert langs het water. Onderweg heb je diverse plekken waar je uitstekend uitzicht hebt op de brug. Neem dus genoeg tijd voor dit tochtje, want het duurt langer dan je denkt. Houd er overigens ook rekening mee dat er een aantal korte maar pittige klimmetjes in de route zitten. Voor ons Nederlanders prima te doen, maar als je een groep buitenlanders voor je hebt, is het soms best lastig om in je eigen tempo omhoog te fietsen. Maar zonder afstappen zijn we boven gekomen. En na het tweede klimmetje ben je ook gelijk aan het begin van de brug.

Eenmaal op de brug, deel je het fietspad met wandelaars, en in verband met werkzaamheden aan het fietspad aan de andere kant van de brug, wij ook met tegemoetkomende fietsers. Hierdoor was het behoorlijk druk op de brug. Zeker als er mensen zijn die niet kunnen fietsen (lees: slingerend op de fiets zitten omdat ze geen 2 meter rechtuit kunnen fietsen en daardoor ook nog eens aan de verkeerde kant van het fietspad fietsen).

Maar ach, wij komen er zonder kleerscheuren doorheen, waarbij we ook volop van het uitzicht genieten. Eenmaal over de brug heb je verschillende mogelijkheden: gelijk terug, doorfietsen naar Sausalito (ongeveer 8 mijl) of Tiburon (ongeveer 22 mijl). Voor het beste uitzicht op de brug kun je echter ook de berg naast de brug op fietsen (Hawk Hill). Eenmaal boven heb je namelijk een geweldig uitzicht op de brug, met op de achtergrond het centrum van San Francisco. Eén keer raden wat wij dus hebben gedaan: juist, de berg. We zijn eerst om de berg heen gefietst, dus eerst een stuk tunnel (heel handig dat je als fietser op een knopje kan drukker waardoor er aan weerszijden waarschuwingslichting gaan branden voor de automobilisten dat er fietsers in de tunnel zijn). Daarna linksaf de berg op. En dan bedoelen we ook echt berg op. Een behoorlijk pittige klim waar zelfs een heuse haarspeldbocht in zit. De klim was behoorlijk afzien, maar werd wel leuk gemaakt door een lokale wielrenner. Deze dacht namelijk ‘even’ naar ons toe te fietsen, maar verslikte zich in onze Nederlandse fietsbenen. Op onze gammele fietsjes konden we hem namelijk nog voorblijven. Op de top kon er gelukkig nog wel een complimentje van af. Toen we weer een beetje waren bijgekomen (om eerlijk te zijn had het ons best wel wat energie gekost), zagen we pas wat voor een geweldig uitzicht we hadden. Dus snel de laatste zweetdruppels van het voorhoofd geveegd en de camera erbij gepakt. Overigens voor de minder fanatiekelingen; het is ook mogelijk er met de auto te komen.

Hoewel het inderdaad het beste uitzicht op de Golden Gate Bridge was, wilden we nog meer van de stad zien, dus toch maar weer naar beneden gefietst, brug over en terug naar het centrum. Een rondje van ongeveer 30 km was het resultaat. Dit bleken veel meer kilometers te zijn dan we eigenlijk verwacht hadden, maargoed, we waren dan ook de hele ochtend onderweg geweest. Een perfect uitstapje dus.

Gepubliceerd op zondag 20 juli 2014.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *