Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 9: Verona

Na acht dagen fietsen nemen we vandaag een rustdag. Niet zozeer omdat ons lichaam roept om rust, vooral omdat we nu in Verona zijn, we gelijk van de gelegenheid gebruik maken om naar de opera te gaan.

Vandaag een keer geen wekker om half vijf ’s ochtends, maar slapen we uit tot zeven uur. Heel veel later heeft toch geen zin, omdat we tegen zeven uur de tent alweer uitdrijven. Als we de tent uit komen, blijken de Duitse overburen op hun tandem al vertrokken en andere buren maken zich gereed om te trekken. Wij nemen onze ontbijtspullen mee naar één van de vele picknick tafels en genieten van een ontbijt met uitzicht op Verona.

Na het ontbijt zoeken we nog even een slaapplek voor morgen. Bij gebrek aan camping wordt dat wederom een B&B. Toen ook dit geregeld was zijn we naar Castel San Pietro gelopen, dat iets lager ligt dan de camping. Vanaf het kasteel hebben we opnieuw een erg mooi uitzicht op Verona.

Uitzicht vanaf Castel san Pietro

Vervolgens zijn we via een lange trap (Scalone Castel San Pietro) afgedaald naar de Adige en zijn we Ponte Pietra overgestoken. Deze brug, die al sinds de 1ste eeuw na Christus op deze plek ligt kent een roerige geschiedenis. Het kolkende water van de Adige heeft er namelijk voor gezorgd dat de brug vijf keer is ingestort en in de Tweede Wereldoorlog is de brug door de Duitsers opgeblazen. Iedere keer werd de brug echter weer herbouwd.

Ponte Pietra Verona

In het centrum zijn we als eerste naar het beroemde balkon van Romeo en Julia gelopen, hopende dat het er zo vroeg nog niet heel druk zou zijn. Dat bleek valse hoop te zijn. Maar goed, het is dan ook de belangrijkste toeristische bezienswaardigheid van Verona. Wat veel toeristen echter niet weten is dat het verhaal van Romeo & Julia helemaal niet op dit balkon heeft plaatsgevonden. Sterker nog, uit onderzoek is gebleken dat het balkon veel later is gebouwd dan dat het oorspronkelijke verhaar is geschreven.

Balkon van Romeo en Julia

Na een tweede ontbijt, zijn we verder Verona ingelopen om via graftombes, torens en andere bijzondere gebouwen uit te komen bij Castelvecchio. Dit kasteel is een mooi voorbeeld van een middeleeuws stadskasteel.

Castelvecchio Verona

Toen we de belangrijkste punten wel hadden gezien, zijn we terug gelopen naar de camping. Daar hebben we wat uitgerust voor we rond 18:00 uur weer terug naar het centrum zijn gelopen. Hoewel Italianen normaliter voor ons doen laat eten, konden we vandaag toch vroeg terecht. Recht tegenover de Arena van Verona hebben we een pizza naar binnen geschoven. Om 20:00 uur was het vervolgens tijd om naar de Arena binnen te gaan. De Arena van Verona is één van de best bewaard  gebleven Romeinse amfitheaters. Het staat onder meer bekend vanwege zijn uitstekende akoestiek. Ieder jaar worden er in juni en augustus opera voorstellingen gegeven en wij hadden het geluk dat er precies vandaag ook een voorstelling was én er nog kaartjes beschikbaar waren.

Opera in Verona

Onze stoelen (stoelen ja, terwijl de meeste mensen op de stenen banken zitten) waren zo gevonden. Iets na 21:00 uur begon de opera La Traviata. Een koets met paarden en daarachter een begrafenisstoet kwam het podium opgelopen. Toen de stoet weer van het podium was vertrokken, ging het verhaal verder met een groots feest met onder meer de bekende ‘The drinking song’. Tijdens de pauzes konden we goed meekijken hoe het podium werd verbouwd. Bij de tweede pauze ging er wat mis waardoor twee decorstukken niet meer pasten en de pauze veel langer duurde dan de bedoeling was. Uiteindelijk hebben ze een heftruck gebruikt om het decorstuk op zijn plaats te houden.

La Traviata in de Arena van Verona

Doordat de pauzes waarschijnlijk niet waren meegerekend in de lengte van de opera, was de opera uiteindelijk pas om 00:30u afgelopen. Toen half Verona nog door om terug bij de camping te komen (waar we 01:00u waren). Het is uiteindelijk dus iets later geworden dan we hadden gedacht, maar dan zijn we wel een keer bij de opera in Verona geweest.

Gepubliceerd op vrijdag 27 oktober 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *