Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 6: Fiesole – Bologna

Op de 6de dag van onze fietsvakantie beklimmen we de eerste twee echte bergpassen in Italië, Passo della Futa en Passo della Raticosa. Door het slechte weer zijn er veel landverschuivingen, we volgen daardoor een alternatieve route naar Bologna.

Als we wegfietsen van de camping in Fiesole, vallen er wat spetters. Gelukkig blijft het bij een enkele spetter. De eerste 8 kilometer is afwisselend omhoog of (vals) plat. Daarna volgt een lange afdaling van 15 kilometer naar San Piero a Sieve. Het laatste stuk naar San Piero a Sieve loopt over een drukke weg, waar één lange rij auto’s ons passeert.

In San Piero a Sieve wilden we nog wat inkopen doen bij de supermarkt. Deze was echter nog niet open. Zo vroeg waren we er nou ook weer niet. Iets eerder waren we langs een barretje gereden, dus daar hebben we toen maar koffie en een broodje gehaald.

Vanuit San Peiro a Sieve rijden we over een smal weggetje door weilanden en bos. Tot nu toe heeft de route ons vanuit Rome vooral over bredere tweebaanswegen gestuurd. Ergens hadden we gehoopt meer van dit soort smalle weggetjes te hebben. Ook nu blijkt het maar een kort stukje te zijn, voor we weer op een behoorlijke drukke tweebaansweg uitkomen.

Passo della Futa en Passo della Raticosa

Vanaf Galliano wordt de weg iets rustiger. Hier begint ook de klim naar de eerste bergpas in Italië (Passo della Futa op 903 meter hoogte). Langzaam klimt de weg omhoog langs een rij hoge cipressen. Naar mate we verder rijden, wordt het wat steiler. De eerste vijf kilometer bedraagt de stijging 5-10%, daarna dalen we zo’n 800 meter af tot nabij de Panna fabriek (water) om vervolgens weer vijf kilometer à 5-10% te klimmen. Onderweg begon het wat te druppelen, heel even ging dit druppelen over in echte regen. Precies toen stonden we net even wat te drinken. Na een paar minuten werd het weer droog, en konden wij door fietsen naar de top van Passo della Futa.

Cipressen bomen langs de weg
Klim naar Passo della Futa
Passo della Futa

Na Passo della Futa ging de weg wat op en neer, voor we een stuk afdaalden. Daarna volgde gelijk de volgende klim naar Passo della Raticosa (968 meter hoog). Deze klim bestond uit twee stukken van beide ongeveer 1,5km lang van respectievelijk 4-7% en 7-11%. Hoewel deze klim steiler was dan die van de Passo della Futa, vonden we deze veel beter te doen.

Passo della Raticosa

Na Passo della Raticosa volgde een afdaling wat eigenlijk geen afdaling mag heten. Je moest wel echt blijven trappen om vooruit te komen (vals plat naar beneden dus). We waren van plan om in Loiano te stoppen om wat te eten, maar toen we in Monghidoro langs een Coop reden besloten we daar maar even wat broodjes te halen.

Afdalen tussen de landverschuivingen

Na de lunch zijn we verder afgedaald naar Loiano. In Loiano werd het even spannend. Door het slechte weer waar dit gebied door is geteisterd, zijn er veel landverschuivingen geweest. De oorspronkelijke route van de Reitsma Route was daardoor geblokkeerd. We hadden de omleiding wel op onze GPS staan, maar een duidelijke omschrijving van deze omleiding ontbrak. Dus we wisten niet precies wat te verwachten.

De eerste verrassing kwam gelijk bij het verlaten van Loiano: een pittig steil klimmetje. Daarna ging het gelukkig wel weer naar beneden. Daarna zouden we nog drie keer een stuk klimmen krijgen, maar netto ging de route meer naar beneden, soms fors ook. Onderweg kwamen we nog verschillende landverschuivingen tegen waar de weg was versmald naar één rijbaan en het verkeer middels stoplichten werd geregeld.

Wegafsluiting

In Pianoro Vecchio kwamen we weer uit op de oorspronkelijke route. Vanuit Pianoro Vecchio liep de route over een drukke weg, gelukkig konden we snel overstappen naar het fietspad dat langs de weg liep. Totdat ook dit fietspad door een landverschuiving afgesloten bleek. Aan de sporen te zien, leek het alsof er wel eens mensen om de hekken heen liepen / fietsten, maar volgens een Italiaanse jongen die bij de afzetting op een bankje zat, was het echt dicht en konden we er niet langs. Hij wees ons in zijn beste Engels naar een smal grindpad dat ons naar de hoofdweg zou brengen. Dus daar zijn we maar in gefietst. We kwamen uit op de Via Andrea Costa, een drukke weg in Rastignano. We konden deze weg volgen en we kwamen vanzelf weer op onze fietsroute uit.

Fietsen van Florence naar Bologna

Bologna

Na nog een paar links- en rechtsaf geslagen te zijn, kwamen we uit op het Piazzo Maggiore. Omdat we al meerdere keren in Bologna geweest zijn, laten we het centrum van Bologna nu maar even links liggen. Daarom fietsen we vrij snel maar weer verder. Vrij snel na het passeren van het station komen we op een fietspad dat ons de stad uitbrengt. Op ongeveer 5 kilometer van het centrum van Bologna stoppen we bij de stadscamping van Bologna. Daar zetten we snel onze tent op, omdat we ’s avonds hebben afgesproken met een oud collega van Jasper.

Piazza Maggiore

De statistieken van vandaag

Van: Fiesole (Camping Village Panoramico Fiesole), naar: Bologna (Centro Turistico Città di Bologna)
Totaal: 112,42km
Geklommen: 1.580m
Gedaald: 1.876m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel Fietsen van Rome naar Nederland - Dag 6
Gepubliceerd op dinsdag 10 oktober 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *