Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 5: Siena – Fiesole

Op dag 5 van onze fietsvakantie van Rome naar Nederland laten we Siene achter ons en fietsen we 90 kilometer verder naar het noorden, door de Chianti-heuvels, naar Florence. We eindigen deze dag in Fiesole.

Omdat de temperatuur weer boven de 40 graden zal stijgen, vertrekken we weer vroeg van de camping in Siena. Als we Siena uitrijden, worden we beloond met een mooie zonsopkomst. We rijden over de Via Chiantigiana, een tweebaansweg die langzaam stijgt. Eerst zo’n vijf kilometer 6%, daarna nog drie kilometer 1-4%. Hoe verder we komen, hoe mooier het uitzicht wordt op de uitgestrekte wijnvelden aan weerszijden van de weg.

Zonsopkomst vanuit Siena

Als we Castellina in Chianti binnenrijden, ontwaakt het dorpje net. De supermarkt is nog dicht, maar de eerste kraampjes worden in de winkelstraat opgebouwd. Nadat we een rondje hebben gelopen, fietsen we verder. Om Castellina in Chianti uit te komen, volgt eerst nog een kort maar pittig klimmetje. Vanaf Castellina in Chianti laten we Via Chiantigiana achter ons en rijden we verder over een iets minder mooie provinciale weg.

Fietsen door de Chianti-heuvels in Toscane

In Tavarnella Val di Pesa willen we wat boodschappen doen. Als we de borden naar de Coop volgen, worden we echter het dorp uitgestuurd. Blijkbaar wordt je helemaal om het dorp heen gestuurd. Wij zijn daarop met behulp van onze GPS dwars door het dorp gereden. Dat viel niet mee, aangezien er het een en ander was opengebroken. Maar na wat zoekwerk hebben we de supermarkt gevonden.

Uitzicht over Florence

Vanaf Tavarnella Val di Pesa ging de route veel op en neer, maar netto daalden we meer dan klommen. Voor de laatste kilometers naar Florence daalde het flink. In Galuzzo, een voorstad van Florence wilden we ons water bijvullen bij een fonteintje op het centrale plein. Samen met een Italiaanse wielrenner hebben we alles geprobeerd, maar water kwam er niet uit. Nu is ons Italiaans niet heel goed, maar we begrepen wel dat de wielrennen, die geen water meer in zijn bidon had zitten, niet heel blij was. Iets verderop fietsen we langs Villa del Poggio Imperiale, een groot landhuis. Vanaf daar kregen we nog een klim van 1,2km à 8% voor de kiezen. Deze klim voelde echter niet als 8% en was ook zo voorbij. Eenmaal boven, kwamen we uit op Piazzale Michelangelo, van waar we een schitterend uitzicht hadden over Florence.

Villa del Poggio Imperiale
Uitzicht over Florence

Net als Siena, laten we ook het centrum van Florence links liggen. Hoogzomer is het er wat ons betreft te druk. Dus zijn we vanaf Piazzale Michelangelo via de Viale Michelangiolo afgedaald naar de Arno. Nadat we deze zijn overgestoken, zijn we via een fietspad Florence uit gefietst. Hoewel het inmiddels weer flink warm was, wachtte ons nog een klim van ongeveer vijf kilometer. Eerst een stuk van zo’n 4%, daarna een stuk van zo’n 5-7%. De weg die we reden, was ook onderdeel van het parcours van het wereldkampioenschap fietsen in 2013. Toen hadden ze al 100 kilometer gereden, voordat ze deze klim nog eens 10 keer moesten bedwingen. Langs de weg herinneren borden met het actuele stijgingspercentage aan dit wereldkampioenschap.

Dom van Florence

 En als je dan in Fiesole bent, dan denk je er te zijn, maar dan volgt er nog een klim naar de camping. Een korte klim van 15-20% stond er in ons routeboekje. Zodra we de weg naar de camping opdraaien, hield Marjon het voor gezien. Jasper is stug door blijven trappen, totdat het weer wat vlakker werd. Maar dan volgt er een bocht naar rechts waarna de klim nog steiler wordt. Piepend en krakend, en dan hebben we het niet over de fiets, is Jasper bovengekomen. Gelukkig had de camping nog een plaatje voor ons, helaas wel in de volle zon. Na wat onderhoud aan de fietsen, hebben we een pizza gehaald bij het restaurant van de camping.

Hangmat camping Fiesole

De statistieken van vandaag

Van: Siena (Camping Siena Colleverde), naar: Fiesole (Camping Village Panoramico Fiesole)
Totaal: 90,58km
Geklommen: 1.480m
Gedaald: 1.444m
Hoogteprofiel:

Handig voor onderweg

Gepubliceerd op dinsdag 03 oktober 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *