Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 4: Seggiano – Siena

Ondanks dat we wat later beginnen dat we eigenlijk zouden willen, fietsen we op dag 4 van onze fietsvakantie van Rome naar Nederland toch nog bijna 80 kilometer als we van Seggiano naar Siena fietsen.

Afgelopen nacht sliepen we in Terra d’Orcia. Een prima B&B / hotel, maar wat was het warm. Bij gebrek aan airco, hebben we de hele nacht de ventilator aangehad, maar zelfs met ventilator was het niet uit te houden. Dan kun je nog beter in een tent slapen.

Om half acht schoven we, wederom als eersten, aan voor het ontbijt. Dit keer geen voorverpakt brood zoals in Vitorchiano, maar allemaal verse croissant en zelfgebakken cake. Dat smaakte erg goed.

Om half negen zijn we uiteindelijk maar eens gaan fietsen. Gezien de temperatuur eigenlijk veel te laat, aangezien het toen alweer ruim boven de 30 graden Celsius was. Gelukkig ligt Terra d’Orcia bovenop een heuvel en gingen de eerste kilometers dus bergaf. Vanaf Monte Amiata Scalo zou de route weer gaan klimmen. Volgens het routeboekje was er bij het stationnetje een drinkwaterkraan. De kraan hebben we gevonden, maar daar kwam niets uit. Iets verderop, in de haarspeldbocht, zagen we wel een fonteintje, maar daar wisten we niet zeker van of het wel drinkwater was.

Fietsen in tosane

Montalcino

Via Castelnuovo dell’Abate zijn we naar Montalcino geklommen. Daar hebben we eerst wat boodschappen gedaan om vervolgens een rondje door het dorpje te lopen. Het is, na Rome, voor het eerst dat we weer tussen de toeristen lopen. Het meest kenmerkende van Montalcino is toch wel het fort. In dit fort kreeg een groep republikeinen uit Siena onderdak toen Siena in 1551 belegerd werd door Florence. Samen met de lokale bevolking richten de ‘rebellen’ de Republiek Siena in Montalcino, waarmee ze tot 1559 verzet boden aan de Medici uit Florence.

straat in Montalcino
Kasteel van Montalcino

Vanuit Montalcino dalen we over een brede weg met uitzicht op het glooiende landschap, of zoals het in het routeboekje staat omschreven: “de haast erotische rondingen van moeder aarde”. Zo snel we Buonconvento bereiken, zo snel fietsen we dit stadje ook weer uit. We rijden opnieuw over tweebaans asfaltwegen, terwijl we links en rechts fietsroutes als de Francigena en L’Eroica over mooie glooiende grindwegen met daarlangs de voor Toscane kenmerkende cipressen. We overwegen of we niet beter over kunnen stappen op de Francigena. Maar ‘bang’ dat de Reitsma route straks toch mooier wordt, fietsen we toch braaf door.

Murlo

Na een kort maar steil stukje klimmen (9-15%) bereiken we uiteindelijk Murlo. Murlo is een kleine vesting bovenop een heuvel. Een grote stadsmuur omringd door iets van tien huizen, een kasteel en een kerk. Wij hebben onze fietsen op het centrale pleintje geparkeerd en hebben een rondje door het dorp gelopen, wat nog geen 5 minuten kostte. In de schaduw van de kerk hebben we wat gegeten om daarna verder noordwaarts te fietsen.

Stadspoort van Murlo
Fietsen op het plein van Murlo

De rest van de middag zijn we over asfaltwegen door het glooiende landschap gefietst met op zijn tijd mooie vergezichten. We zijn heel even van de route afgeweken toen we een mooie grindweg met cipressen zagen, om daarna weer snel terug te keren op het asfalt.

Fietsen langs cipressen in Toscane

Daar waar bijvoorbeeld de Francigena fietsroute dwars door het historische centrum van Siena loopt, gaat de Reitsma route langs het historische centrum. Zonde eigenlijk. Hoewel, voor ons maakt het niet zo uit. Van tevoren hadden we toch al besloten steden als Siena en Florence niet te bezoeken. Enerzijds zijn we daar al geweest, en anderzijds is het daar hoog zomer toch veel te druk. Dus zijn we linea recta naar de camping in Siena gefietst. Daar hebben we de tent op een mooi, en zeldzaam, vlak stukje grond opgezet. Al vrij snel kwam er onze buurman even buurten. Hij herkende ons als Nederlanders omdat we op Santos fietsen fietsten. Hij, zelf een Belg, had ook een Santos en is daar sinds vijf jaar aan verslaafd en heeft al vele mooie tochten gemaakt. We hebben dus wat ervaringen uit staan wisselen.

Toen het uiteindelijk etenstijd was (20u, Italiaanse etenstijd dus) zaten we te dubben of we pizza zouden halen of toch zelf zouden koken. Net toen we hadden besloten pizza te halen, bleek dat het te druk was met bestellingen en dus hebben we uiteindelijk toch zelf maar gekookt. Ach, ook weer eens lekker.

De statistieken van vandaag

Totaal: 78,57km
Geklommen: 1.291m
Gedaald: 1.441m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel fietsvakantie Rome naar Nederland - Dag 4

Handig voor onderweg

Gepubliceerd op dinsdag 26 september 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *