Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 26: Afferden – naar huis

Het is alweer de laatste dag van onze fietsvakantie van Rome naar Nederland. We volgen de Reitsma Route vanuit Afferden nog zo’n 100 kilometer verder naar het noorden tot we weer thuis zijn.

Na een nacht met veel muziek en herrie, fietsen we uiteindelijk om tien voor acht weg van de camping in Afferden. Als we weer op de route zitten, fietsen we nog een stukje door het Nationaal Park de Maasduinen gereden, maar als je zou zeggen dat het de Veluwe of de Utrechtse Heuvelrug was, dan zouden we dat ook geloven. Het was immers een ‘normaal’ pad door een bos. In ieder geval ver weg van de Maas en haar duinen, want die hebben we vandaag niet meer gezien.

Laatste meters door Nationaal Park de Maasduinen

In Gennep was helaas alles nog dicht. Dus nog geen gebakje op dit tijdstip. Vanaf Gennep zijn we tussen de landerijen door verder noordwaarts gereden. Zo ver, totdat we tegen de Duitse grens aanreden. Op de grens zijn we linksaf geslagen om de grensweg een tijdje te volgen. En dan zie je boerderijen waarvan het huis in Nederland staat, maar de stallen in Duitsland liggen.

De route sloeg uiteindelijk rechtsaf de Holleweg op. En dit was letterlijk een holleweg, met aan beide zijden van de weg hoge wallen. Daarbij liep de Holleweg zowaar nog een echte heuvel op: zo’n 500m 5-7%. Een lekker klimmetje om even aan te zetten dus. Tijdens het klimmen werd Marjon gepasseerd door een collega fietser. Toen Jasper net boven was, kwam deze fietser naast Jasper fietsen. Bleek dat hij ook op een Santos reed en een paar jaar geleden naar Taiwan was gefietst. Althans, hij had geen visum voor Turkmenistan kunnen krijgen, dus noodgedwongen een stuk over moeten slaan. Precies de reden waarom wij destijds voor de Te Araroa hebben gekozen in plaats van te gaan fietsen. Na een paar kilometer sloegen wij linksaf en vervolgende hij zijn weg richting Zwolle.

Ondertussen fietsen we Duitsland in en Duitsland weer uit om uiteindelijk via de Ooij polder naar het Nijmegen te fietsen.

Hier hebben we weer met verbazing naar de route gekeken: de Reitsma Route slaat het centrum van Nijmegen namelijk over, maar steekt zodra we Nijmegen binnen rijden de Waal gelijk over. Terwijl het zo makkelijk zou zijn om de route door het centrum van Nijmegen te laten lopen en via de spoorbrug de Waal over te steken. Omdat we het centrum van Nijmegen goed kennen en we geen trek meer hadden in gebak, hebben wij het centrum ook maar gelaten voor wat het is en zijn we de Reitsma Route gevolgd.

Uitzicht op Nijmegen vanaf de Waaldijk

Op de Waaldijk bleek dat de wind harder waaide dan gedacht. Gelijk hadden we spijt dat we toch niet waren gestopt in Nijmegen. Daarbij was de dijk vanaf Slijk-Ewijk ook nog eens afgesloten vanwege de dijkherstelwerkzaamheden. Hierdoor moesten we tot aan Dodewaard een omleiding volgen die vooral langs en over wat drukkere wegen liep. Niet heel inspirerend.

Fietsen langs drukke wegen

Bij Dodewaard kwamen we weer terug op de Waaldijk (en de Reitsma Route). Daar hebben we op een bankje langs de dijk wat gegeten en gedronken. We zagen dat Kesteren niet heel ver meer was en hoopten na alle tegenwind daar toch nog een gebakje te scoren. Maar helaas. Blijkbaar doen ze in Kesteren nog echt aan zondagsrust. Alle winkels en cafeetjes bleken gesloten.

Vanuit Kesteren zijn we verder naar het noordwesten gefietst om bij Elst de Rijn via een pontje over te steken.

Pontje over de Rijn bij Elst

Ook in Elst bleek de AH gesloten. Dan toch het laatste restje brood dat we nog hadden maar gesmeerd en gegeten. Daarna hebben we de Reitsma Route gelaten voor wat het is en hebben we koers gezet naar huis. Na zo’n 2.300 kilometer fietsen, was het fijn om weer thuis te zijn. Eindelijk konden we ook onze fietsen goed schoonmaken. Die zagen immers meer bruin dan zwart. Maar ondanks alle viezigheid, hebben ze ons toch maar weer mooi naar huis gebracht. Nu uitrusten en op naar het volgende avontuur.

Fietsen over de Utrechtse Heuvelrug

De statistieken van vandaag

Van: Afferden (Camping Roland), naar: huis
Totaal: 103,2km
Geklommen: 320m
Gedaald: 315m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel dag 26: Afferden naar huis
Gepubliceerd op dinsdag 12 maart 2024.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *