Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 25: Jülich – Afferden

We rijden in de stromende regen Duitsland uit en Nederland in. Na nog een paar stevige buien, besluiten we de dag gelukkig met mooi weer, zodat we zelfs nog een ijsje kunnen eten bij het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Maasduinen.

Halverwege de nacht begon het te regenen en dat deed het helaas nog steeds toen we wakker werden. Het weerbericht beloofde niet heel veel goeds voor vandaag, maar om op dit grasveld te blijven staan vonden we ook niet echt een optie. Daarom hebben we onze spullen maar ingepakt om in de stromende regen weg te fietsen.

In het routeboekje van de Reitsma Route staat beschreven dat de route zo’n 60 kilometer lang grindpaden volgt en dat deze onder normale omstandigheden goed te berijden zijn, behalve wanneer het regent. We twijfelden daarom of het wel verstandig was om de normale route te rijden, of dat we de asfaltroute moesten nemen. Maar omdat er al een aantal keer beschreven stond dat een bepaald stuk ‘erg’ slecht was, terwijl dat naar onze mening een prima grindpad was, hebben we de gok genomen om ook nu de normale route te fietsen. En dat bleek geen verkeerde keus. Van een slecht grindpad was namelijk geen sprake. Ja, het is een grindpad en als het nat is liggen er grote plassen waardoor je fiets erg vies wordt, maar verder was het een prima pad.

Fietsen langs de Rur
Vieze fietsen

De route volgde de slingerende Rur. Geheel tegen verwachting in werd het langzaam wat droger en na een uurtje fietsen, werd het zelfs helemaal droog. voor de Nederlandse grens boog de route iets af van de Rur. In Effeld, de laatste plaats in Duitsland, hebben we bij de lokale winkel/bakkerij nog een laatste Duitse gebakje gegeten. Toen het gebak op was vroeg de eigenaresse of we ook nog wat broodjes wilden hebben, gratis. Ze zou om 12u sluiten en moest ze dan toch weggooien. Dus toen kregen we zomaar 4 waldkorn broodjes mee. Als we hadden gewild hadden het er nog veel meer kunnen zijn, maar we hebben het maar bij 4 broodjes gelaten.

Kleine bakker en supermarkt in Effeld

Terug in Nederland

Net buiten Effeld (tussen Effeld en Vlodrop) zijn we de Nederlandse grens overgestoken. Vervolgens zijn we via Herkenbosch en Swalmen verder naar het noorden gefietst. Op de veerpont over de Maas bij Kessel werden we aangesproken door een oudere dame. Zij vroeg naar onze route en vertelde dat ze zelf ook een Santos heeft. Toen we aan de overkant waren en weer opgestapt waren, begon het helaas weer te regenen. Vrij snel ging de regen over in een korte hoosbui. Dus snel alle regenkleding weer aan. Via de dijk zijn we daarna verder gereden. Gelukkig stopte de regen weer snel, zodat de regenkleding weer uit kon. Net voor Blerick begon het echter weer even te regenen. Dus alle regenkleding weer aan.

Veerpont over de Maas

In Blerick hebben we een klein ommetje gemaakt door het centrum om nog wat laatste inkopen te doen. Daarna hebben we op een bankje langs de Maas wat gegeten.
Vanuit Blerick zij we via landerijen verder noordwaarts gefietst. Net buiten Blitterswijck hebben we opnieuw een (voet)pontje over de Maas genomen. Na nog een stukje langs de Maas gefietst te hebben, ging de route iets van de Maas af om door Nationaal Park de Maasduinen te fietsen. Daar hebben we bij de oude sluis, waar tegenwoordig het bezoekerscentrum in is gevestigd, een softijsje gegeten. Inmiddels was het namelijk erg mooi weer/warm geworden. Vanaf de voormalige sluis was het nog zo’n 8km naar Afferden en vanaf daar nog zo’n 700m naar Camping Roland. Daar hebben ze een trekkersveld waar we met twee andere fietsers staan. Toen de tent stond, hebben we de fietsen meegenomen naar het campervulpunt om het al het zand van de ketting te spuiten, knarst het tenminste iets minder bij het trappen.

Bezoekerscentrum in de oude sluis van Nationaal Park De Maasduinen
Kamperen op Camping Roland

De statistieken van vandaag

Van: Jülich (Zeltplatz am Brückenkopf Park), naar: Afferden (Camping Roland)
Totaal: 119,13km
Geklommen: 162m
Gedaald: 223m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel Jülich - Afferden
Gepubliceerd op dinsdag 13 februari 2024.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *