Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 21: Neckargerach – Hemsbach

Na twee dagen van regen, fietsen we eindelijk weer met mooi weer. Gelijk zijn we hoe mooi het Neckardal is: na iedere bocht ligt er een kasteel bovenop de heuvel. Na twee uurtjes fietsen bereiken we Heidelberg, waar we met de fiets aan de hand een rondje lopen door het centrum. Nadat we heerlijk hebben geluncht op een terrasje in Heidelberg, stappen we weer op om nog een stukje verder te fietsen naar Hemsbach.

Werden we gister om 06:00 uur gewekt door de kerkklok van Braunsbach, afgelopen nacht gaf de kerkklok van Neckargerach ieder kwartier aan: één slag voor kwart over, twee slagen om half en drie slagen om kwart voor. En als klap op de vuurpijl werd het hele dorp om half zeven gewekt door het luiden van de kerkklok.

Na twee vrij natte dagen, beloofde het vandaag weer een mooie dag te worden. Toch ging de tent nat de tent in, dit keer vooral door condens. Doordat het niet zo grijs was als gister, konden we ook wat beter om ons heen kijken. Vrij snel kwamen we langs Zwingenberg, waar we aan de overzijde van de Neckar Schloss Zwingenberg zagen liggen. Dit kasteel, dat stamt uit de 13de eeuw, is wat ons betreft één van de mooiere kastelen langs de Neckar.

Schloss Zwingenberg

De route langs de Neckar was op een aantal plaatsen onverhard. Met korte klimmetjes en afdalingen, waarbij je om de kuilen heen moest sturen, maakte het onverharde het fietsen gelijk een stuk leuker. Ondertussen passeren we verschillende dorpjes. Vaak laat de route het centrum van deze dorpjes links liggen (want aan de overzijde van de Neckar). Zonde, want het zijn leuke dorpjes. In Neckargemünd, waar de route wel doorkomt, zijn we bij een bakker gestopt. In de eetruimte, wat een heerlijke oubollige sfeer had, hebben we een gebakje gegeten.

Neckar
Onverharde paden langs de Neckar

Heidelberg

Vanuit Neckargemünd liep de route parallel aan een drukkere weg naar Heidelberg. Ook in Heidelberg, slaat de Reitsma Route het centrum over. We hebben de GPS maar even uitgezet om de bordjes naar het centrum te volgen. Vanaf het eerste plein waar we kwamen, hadden we goed zicht op Schloss Heidelberg. Dit slot ligt op een heuvel, 80 meter boven Heidelberg.

Fietsen langs de Neckar
Heidelberg
Schloss Heidelberg

We lopen met de fiets aan de hand door de drukke Hauptstrasse. Rechts hebben we zicht op de Heiliggeistkirche en aan de linker kant op Haus zum Ritter (oudste huis van Heidelberg, tegenwoordig een hotel). We lopen willekeurige straatjes in en passeren onder andere de lokale menza, waar het een drukte van belang is met lunchende studenten. Via een aantal andere kerken lopen we een rondje door het centrum tot we uiteindelijk weer uitkomen op het plein bij Haus zum Ritter. Daar gaan we op een terrasje zitten om wat te lunchen.

Na de lunch, lopen we naar de Alte Brücke. Als we de Neckar weer over zijn gestoken, pakken we de route weer op en fietsen we Heidelberg uit. We fietsen door de universiteitswijk, langs het ziekenhuis en de dierentuin, waar we nog een glimp van een ijsbeer opvingen (het berenverblijf kun je namelijk ook vanaf de straat zien).

Op de Alte Brücke in Heidelberg

Als we Heidelberg uit zijn, loopt de route tussen de weilanden door naar Ladenburg. Vanwege werkzaamheden hebben we hier (noodgedwongen) nog een stuk afgesneden. Na Ladenburg hebben we de Neckar vaarwel gezegd en zijn we meer naar het noorden gaan fietsen. Net na Weinheim zijn we opnieuw afgeweken van de route om een kortere route te rijden naar de camping in Hemsbach. Daar aangekomen bleek de camping vol, maar ze hadden nog wel een plekje voor ons. Dat bleek een klein grasveldje te zijn achter het toiletgebouw. Na ons kwamen er nog twee andere fietsers aan, dus uiteindelijk stonden we met 3 tentjes op dit veldje.

De statistieken van vandaag

Van: Neckargerach (Oderwald River Camp), naar: Hemsbach (Campingplatz Hemsbach)
Totaal: 76,02km
Geklommen: 275m
Gedaald: 308m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel Neckargerach - Hemsbach
Gepubliceerd op dinsdag 16 januari 2024.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *