Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 2: Vitorchiano – Lago di Bolsena

Omdat we afgelopen nacht in een bed & breakfast hebben geslapen, starten we wat later. Daardoor maken we op de tweede dag van onze fietsvakantie van Rome naar Nederland wat minder kilometers als we van Vitorchiano naar Lago di Bolsena fietsen.

Gezien de hittegolf waar Italië mee te maken heeft, willen we graag gebruik maken van de vroege uurtjes waarin het nog een beetje uit te houden is. Helaas zijn we echter ‘gebonden’ aan de tijd voor het ontbijt van onze B&B. De eerste mogelijkheid was om 07:30u en dus schoven wij stipt half acht aan voor het ontbijt. Hoewel het prima smaakte, was er niets vers bereid: van voorverpakte croissants en voorverpakte toast to sap uit een pak. Toch niet helemaal ons idee van een ontbijt bij een B&B. Om half negen fietsten we uiteindelijk weg van de B&B in Vitorchiano. In het centrum van Vitorchiano gaf een thermometer toen al 38 graden Celsius aan. Dat wordt weer lekker warm…

Als we de eenbaansbrug over een droge rivierbedding zijn overgestoken, krijgen we nog eenmaal een schitterend uitzicht op Vitorchiano. Jammer dat we precies tegen de zon inkijken, maar zelfs dan is het mooi om de vele huisjes op de klif van peperino-steen te zien. Iets verderop prijkt er langs de weg een 6-meter hoog Moai-standbeeld. Normaliter staan deze standbeelden alleen op Paaseiland, dit is dan ook één van de weinige Maoi-standbeelden buiten Paaseiland. Het beeld is in 1990 gemaakt door Maori die naar Italië kwamen om hun eigen kunstwerken te promoten.

Uitzicht op Vitorchiano

De eerste 4 kilometer Vitorchiano uit liepen naar beneden. Dat was een heerlijk begin van de dag. Helaas waren de 20km die volgden wat minder: klimmend (niet heel steil, maar toch) met af en toe een klein stukje plat/dalen. Door de hitte was dit gelijk afzien. Ach, zijn alle zweetporieën ook weer een keer goed doorgespoeld. Uiteindelijk kwamen we, bezweet en al, uit in Montefiascone.

Montefiascone

In Montefiascone zijn we met de fiets aan de hand door de stadspoort, het oude centrum ingelopen. Toen we niet meer verder konden lopen (want trap), hebben we de fiets laten staan en zijn we nog wat verder gelopen naar het Giardina della Rocca dei Papi. Hier is het uitzicht fenomenaal! Het is verreweg het hoogste punt in de omgeving, dus je hebt rondom een mooi uitzicht. Aan de ene kant kijk je op het heuvellandschap met veelal landerijen, lopen we naar de andere kant van het park, dan kijken we uit over Lago di Bolsena.

Montefiascone
Uitzicht van Montefiascone

Toen we het oude centrum van Montefiascone weer uit waren, volgde een lange afdaling naar Lago di Bolsena. Binnen no-time stonden we aan de oever van het Lago di Bolsena. Dit kratermeer is 370.000 jaar geleden ontstaan na het ineenstorten van een caldera van de vulkaan Monti Volsini. Met een oppervlakte van 114 vierkante kilometer is het ’t grootste kratermeer van Europa.

Verkeerde route langs Lago di Bolsena

Volgens ons routeboekje zouden we de oever van het meer over een onverharde weg volgen. We waren dan ook verbaasd dat onze GPS weg draaide van het meer. De weg waar we op reden begon langzaam te stijgen en naarmate we verder fietsen, werd het steeds steiler. Tot een stuk dat ver boven de 12% lag en waar we nauwelijks meer konden fietsen. Achteraf bleek dat we per ongeluk de asfaltvariant (route voor wielrenners) op onze GPS hadden geselecteerd. Oeps…

Via een stukje (drukke) provinciale weg kwamen we uit in Marta, waar we weer op de goede route kwamen. In het volgende dorpje, Capodimonte, kwamen we weer langs de oever van Lago di Bolsena te rijden. Daar hebben we in een park, in de schaduw van een grote boom, geluncht. Terwijl wij ons brood zaten op te peuzelen, verbaasden we ons over de rust. Ja, er liggen wat mensen te zonnen. Maar dat is slechts een handvol. En de mensen die je er ziet zijn Italianen. Buitenlanders zie je hier nauwelijks, op een enkele fietser na dan.

Vanuit Capodimonte zijn we een stukje over de provinciale weg en plattelandsweggetjes gereden om zo om de 405 meter hoge Monte Bisenzo heen te rijden. Eén keer kregen we hier een heel kort, maar heel steil stukje afdaling (20%) voor de kiezen. Voor ons wel lekker, maar we hadden wel medelijden met de fietsers die naar Rome onderweg zijn en dit als klim krijgen voorgeschoteld. Niet veel later ging de asfaltweg over in een grindweg. Volgens ons routeboekje zou dit een erg slecht wegdek zijn, als dit al slecht is… Het is dat we op grind reden, maar verder lag het er super strak bij. Prima te fietsen dus.

Afdaling van 20%
Fietsen langs het Lago di Bolsena

Dobberen in Lago di Bolsena

De route volgt de Strade Provinciale Lago di Bolsena. Deze weg buigt op een gegeven moment iets af van het meer. Wij zijn daar echter het voet-/fietspad langs de oever van het meer gevolgd. Dan rijd je op veel plekken direct aan het water. Wat ons betreft een veel leuker stuk dan de weg zelf. Bovendien kwamen we zo ook uit bij onze eindbestemming van vandaag: Camping La Grata. Daar konden we zelf een plekje uitzoeken. Toen de tent eenmaal stond, zijn we nog maar even naar het meer gelopen. Hoewel het Lago di Bolsena op het diepste punt 151 meter diep is, konden we op zo’n 50 meter van de kant nog steeds met onze voeten bij de bodem. Heerlijk verkoelend om na een dag in de hitte gefietst te hebben, de dag zo af te sluiten.

Camping La Grata
Zwemmen in Lago di Bolsena

De statistieken van vandaag

Van: Vitorchiano (B&B The Moai), naar: Lago di Bolsena (Camping La Grata)
Totaal: 52,92km
Geklommen: 658m
Gedaald: 661m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel fietsvakantie Rome - Nederland dag 2

Handig voor onderweg

Gepubliceerd op woensdag 13 september 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *