Via een aantal uitgestorven dorpjes, fietsen we naar Augsburg. Daar lopen we met de fiets aan de hand langs een aantal bezienswaardigheden, voordat we verder fietsen naar een camping net buiten Augsburg.
Toen we gisteravond stonden te praten met andere Nederlandse fietsers, begon het te regenen. Dat heeft het de rest van de nacht gedaan. Gelukkig was het wel weer droog toen we de tent inpakten. Helaas niet voor lang, nog geen 5 minuten nadat we op waren gestapt, begon het weer wat te spetteren. Net te hard om zonder jas door te fietsen.
Als we Utting am Ammersee uit zijn, fietsen we voornamelijk over plattelandsweggetjes. We passeren verschillende kleine dorpjes. Vaak zo klein, dat er geen winkels of cafetjes waren gevestigd. In Merching kwamen we wel langs een bakker, maar daar zaten zo bizar veel wespen in de vitrine van het gebak te smullen, dat wij snel weer weg zijn gegaan. Dat men zo nog kan werken?
Net voorbij Merching kruist onze route de rivier de Lech. De Lech komt daar uit in een stuwmeer (de Mandichosee). Na een stukje langs het stuwmeer gefietst te hebben, zijn we het Haubstetter Wald ingefietst. Dit is een groot bosgebied ten zuiden van Augsburg. Via lange grindpaden kwamen we uit bij een grote stuwdam in de Lech. Toen we deze stuwdam overstaken, hadden we uitzicht op het slalom parcours voor kano’s dat hier is aangelegd voor de Olympische Spelen van 1972.
Wij zijn de Lech verder stroomafwaarts gevolgd over een mooi grindpad. De Reitsma Route doet het centrum van Augsburg niet aan, maar wij wilden het centrum wel zien. Dus zijn we bij één van de bruggen over de Lech de rivier overgestoken en hebben we de bordjes ‘Zentrum’ gevolgd. Alleen jammer dat deze bordjes opeens ophielden. Gelukkig hebben we met behulp van locals het centrum toch nog kunnen vinden (‘immer geradeaus’).
Augsburg
In het centrum van Augsburg hebben we eerst een terrasje gezocht om een gebakje te eten. Vervolgens hebben we met de fiets aan de hand een rondje gelopen door het centrum van Augsburg. Eerste stop waren de drie fonteinen aan de Maximilianstraße: de Herkulesbrunnen, Merkurbrunnen en Augustusbrunnen. Deze fonteinen zijn in de tweede helft van de 16de eeuw gebouwd. Sinds 2019 staan de fonteinen op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.
Vanaf de Augustusbrunnen hadden we gelijk zicht op het Raadhuis. Dit in Renaissance stijl gebouwde stadhuis stamt uit het begin van de 17de eeuw was het eerste gebouw ter wereld dat uit meer dan 6 verdiepingen bestond.
Volgende stop is de Augsburger Dom. Deze kerk stamt al uit de 11de eeuw, later zijn er nog wel delen aan toegevoegd, maar bijvoorbeeld de twee torens die je vanuit de hele stad kan zien, werden in 1075 voltooid. Na een rondje door de kerk gelopen te hebben, lopen we nog iets verder, naar het Mozarthaus. In het Mozarthaus is de Duitse componist Leopold Mozart geboren. Vandaag de dag huist er een museum in het Mozarthaus dat.
Van het Mozarthaus zijn we weer teruggelopen naar het centrum, waar we een rondje hebben gelopen door de markthal. Nauwe straatjes met veel etenstentjes. Uiteindelijk hebben we op een terrasje aan de Maximilianstraße wat geluncht, voordat we via de Fuggerei (oudste sociale woonvoorziening ter wereld) weer terug te lopen naar de Lech. Daar hebben we onze fietsroute weer opgepakt. De Lech volgend zijn we Augsburg uit gefietst. Helaas zijn er niet heel veel campings in de omgeving, daarom zijn we naar een camping op zo’n 5 kilometer van de route gefietst (in Mülhausen). Helaas moeten we die 5km morgen ook weer terugfietsen, maar het is niet anders. Voordeel is wel dat er een supermarkt tegenover de camping zit, dus we hebben uitgebreid kunnen winkelen.
De statistieken van vandaag
Van: Utting am Ammersee (Campingplatz Utting), naar: Mülhausen (Lech-Camping)
Totaal: 65,78km
Geklommen: 270m
Gedaald: 332m
Hoogteprofiel:
0 reacties