Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 15: Imst – Mittenwald

Vanwege het slechte weer dat ze voorspellen, besluiten we om snel verder te fietsen. In de regen klimmen we naar de Buchener Höhe, maar zodra boven zijn slaat het weer om, in ons voordeel welteverstaan. Onder een blauwe lucht fietsen we een fantastische vallei in met hooggebergte rondom. Uiteindelijk fietsen we bijna 70km naar Mittenwald.

De weersvoorspelling zei dat het vandaag een mooie dag zou worden en dat het vanaf morgen fors zou gaan regenen in de Alpen. Hoewel we in eerste instantie in Imst hadden willen blijven, was het weerbericht genoeg reden om verder te fietsen om nog zoveel mogelijk kilometers te maken voordat het voorspelde slechte weer zou losbarsten. Daarom zijn we vanochtend dus weer vroeg op de fiets gestapt, maar waar het volgens het weerbericht een mooie dag zou worden, reden we toch echt in de regen van de camping af. Al snel bleek de regen te hard om zonder regenjas te fietsen, dus na nog geen kilometer gefietst te hebben, stonden we alweer langs de kant van de weg om onze regenkleding aan te doen.

Toen we weer op de Reitsma Route naar het noorden zaten, zijn we de Inn stroomafwaarts gevolgd. We reden langs het spoor en de Inn. De route ging daarbij flink op en neer, met af en toe korte maar pittige klimmetjes. Eén keer stond er een bordje dat waarschuwde voor een afdaling van 18%, de klim moet minstens zo steil geweest zijn. Doordat het zoveel korte klimmetjes waren, was dit stuk best pittig.

Steile klimmetjes langs de Inn
Wild langs de route

Net na Roppen zijn we de Inn voor de vierde keer deze ochtend overgestoken. In het stukje bos waar we doorheen fietsten, zagen we allemaal mooie picknick- annex wildkamperplekken (oké, dat laatste zal wel niet mogen, maar de picknickplekken zagen er wel aanlokkelijk uit). Omdat het nog steeds regende, zijn wij verder gefietst. Het (fiets)pad door het pad ging nog steeds wat op en neer, waardoor de kilometers niet heel snel gingen. Maar toen we na een paar kilometer weer op een normale weg zaten, vlakte de route wat af.

Brug over de Inn

In Stams reden we langs een Spar waar we toen gelijk maar even boodschappen hebben gedaan. Van Stams zijn we daarna langs een wat drukkere weg naar Telfs gereden (een wat minder mooi stuk van de route). In Telfs liep de route gelijk weer omhoog. En hoe! Zeven kilometer à 9-10%. Zonder dat het ook maar even afvlakt. Wat ons betreft was deze klim pittiger dan de hele klim naar de Stelvio.

Tot halverwege de klim (de kruising met de L35 en de L36) was het bovendien behoorlijk druk, waardoor het niet heel lekker fietsen was. Toen we linksaf zijn geslagen, de L35 volgend, nam de drukte echter aanzienlijk af. Ook stopte het toen met regenen. Zonder jas wordt klimmen toch een stuk prettiger.

Haarspeldbocht in de klim naar de Buchener Höhe

Na regen komt…

Om half één kwamen we aan op de Buchener Höhe, waar we op een bankje op de parkeerplaats hebben geluncht, in het zonnetje welteverstaan. Toch nog dat mooie weer dat ze voorspelden. Terwijl we zaten te lunchen, hebben we alle natte kleding uitgehangen op onze fietsen. Dit zorgde gelijk voor wat aanspraak door mensen die hun auto parkeerden en gingen wandelen.

Na een uurtje in de zon gezeten te hebben, zijn we weer opgestapt. Wat volgde was een schitterende afdaling. Het eerste stuk van de afdaling reden we door een bos, maar vanaf de kruising naar Moos, werd het een open landschap waarbij we uitzicht hadden op het bergmassief van onder andere de Zugspitze (hoogste berg van Duitsland) en tal van andere hoge bergen.

Afdalen vanaf de Buchener Höhe
Afdaling vanaf de Buchener Höhe
Uitzicht op de Zugspitze

Zodra we bij de Leutascher Ache aankwamen, vlakte de route wat af naar iets meer dan vals plat dalen. Hierdoor was het een genot om hier te fietsen: links bergen, rechts bergen, mooie Alpenweides en een blauwe lucht boven ons, wat wil je nog meer. Eén van de betere etappes tot nu toe! De regen van vanochtend zijn we daarmee gelijk weer vergeten.

Fietsen langs het hooggebergte

Vlak voor de grens met Duitsland, perst de Leutascher Ache zich door een nauwe kloof. Hier was het erg druk te zijn. In de kloof licht blijkbaar een populair wandelpad. Hadden we ons iets beter voorbereid, hadden we dit pad zeker ook gelopen, nu hebben ‘m maar bewaard voor een volgende keer.

De afdaling van de kloof naar Mittenwald is weer wat steiler. Voor ons heerlijk, maar voor de vele fietsers die omhoog fietsen, zag het er niet heel makkelijk uit. In Mittenwald hebben we een rondje door het centrum gelopen. Als sinds de Romeinse tijd is Mittenwald een belangrijke rustplaats. Dat is te zien, aangezien het in centrum behoorlijk druk is met toeristen. In het centrum zien we verschillende gebouwen met grote muurschilderingen.

Centrum van Mittenwald

We rijdens langs de Isar Mittenwald uit. Zo’n 8km buiten Mittenwald stoppen we bij Naturcampingpark Isarhorn. Helaas blijkt de receptie dicht en gaat deze om 16:00 uur weer open. Voor ons een uurtje wachten dus. Net toen Marjon ijsjes aan het kopen was, kwam er echter al iemand aanlopen die de receptie een half uur eerder dan aangekondigd opende. Gelukkig hadden ze ook nog plek voor ons. Dus hebben we snel al onze natte spullen uitgestald.

De statistieken van vandaag

Van: Imst (Campingpark FiNK), naar: Mittenwald (Naturcampingpark Isarhorn)
Totaal: 68,12km
Geklommen: 888m
Gedaald: 693m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel Imst - Mittenwald
Gepubliceerd op dinsdag 05 december 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *