Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 12: Lana – Glurns

Na een nacht met veel regen was het gelukkig weer droog toen we weer opstapten. Vanuit Lana zijn we de Adige verder stroomopwaarts gevolgd, waarbij we een serieus klimmetje voor de kiezen krijgen. Uiteindelijk zijn we na zo’n 70 kilometer uitgekomen in Glurns.

Nadat het gister vlak na onze aankomst op de camping begon te regenen, heeft het de hele nacht geregend. Niet zo hard als gisteravond, maar wel hard genoeg om wakker van te liggen. Gelukkig was het wel weer droog toen de wekker afliep, alleen hadden we dus wel een natte tent om in te pakken, de eerste keer deze vakantie.

Vanaf de camping zijn we een klein stukje afgedaald om weer uit te komen bij de Adige, om vervolgens de Adige een klein stukje stroomopwaarts te volgen. Wij bogen namelijk alweer snel af van de Adige om via Meran / Merano te fietsen. Daar waren we echter duidelijk te vroeg, alles was nog dicht. Net buiten Meran / Merano kwamen we weer langs de Adige te fietsen, om een paar kilometer verderop de eerste echte klim voor de kiezen te krijgen: het fietspad klom via 8 haarspeldbochten snel omhoog (tussen de 5-10%). Van iedere haarspeldbochten hadden we een mooi uitzicht over de vallei waar we vandaan kwamen. Helemaal leuk werd het op de ’top’, waar twee enorme stoelen stonden, van waaruit het uitzicht erg mooi was.

Eerste klimmetje richting Glurns
Grote stoel
Uitzicht op de Alpen

Daarna volgde een relatief vals stuks (vals plat omhoog) langs de Adige. Onderweg kwamen we door veel kleine plaatsjes. In één daarvan (Staben) zijn we gestopt voor koffie en gebak. Na deze korte stop, zijn we de Adige verder stroomopwaarts gevolgd. Net na Goldrain ging het fietspad over in een grindpad. Te samen met korte pittige klimmetjes (tot 10%), was dit stuk best zwaar. Helemaal als je links en rechts gepasseerd wordt door jong en oud op elektrische fietsen. Rond 12u kwamen we in Prad aan. We hadden gehoopt dat de winkel nog open zou zijn, maar helaas is alles hier op zondag gesloten. Omdat het nog maar 9km was naar onze bestemming van vandaag zijn we nog maar even verder gefietst. Langs een grote visvijver en door nog meer appelkwekerijen, kwamen we niet veel later aan op de camping in Glurns. Daar was de receptie tot 14u gesloten. Dus hebben we aan de picknicktafel voor de receptie geluncht.

Fietsen tussen de appelbomen

Toen de receptie open was, ging het inchecken erg langzaam. Terwijl we stonden te wachten konden we ervaringen uitwisselen met andere campinggasten over onder andere het fietsen en de wegen hier. Toen we eindelijk aan de beurt waren hebben we voor 1 nacht geboekt. We twijfelen namelijk erg wat te doen met het weer: morgen wordt het mooi weer, maar dinsdag niet. Willen we Stelviopas, of gaan we gelijk door naar de Reschenpas? Toen we later in de middag nogmaals onze plannen zaten te overwegen hebben we toch maar besloten om hier twee nachten te blijven.

Glurns

Nadat we allebei gedoucht waren, hebben we nog een rondje door Glurns gefietst. Glurns is de enige overgebleven vestingstad in Zuid-Tirol die omringd wordt door een stadsmuur (de route die wij nemen (Reschenpas), was voor de Romeinen al een belangrijke handelsroute. Je ziet hier dan ook op iedere heuvel een kasteel (of wat er van over is)). In het centrum van Glurns hebben we een ijsje gegeten en daarna zijn we op zoek gegaan naar de pizzeria die we op internet hadden uitgezocht. Daar bleek het halve dorp te zitten. Iedere kende iedereen. Behalve ons dus. Twee pizza’s verder zijn we weer terug gegaan naar de camping om ons voor te bereiden op morgen.

Centrum van Glurns
Straat in Glurns

De statistieken van vandaag

Van: Lana (Arquin), naar: Glurns (Campingplatz Im Park)
Totaal: 70,47km
Geklommen: 793m
Gedaald: 129m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel fietsen van Rome naar Nederland dag 12
Gepubliceerd op dinsdag 14 november 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *