Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 11: Rovereto – Lana

Vanuit Rovereto volgen we Adige stroomopwaarts. Uit uitzicht op de Alpen wordt steeds indrukwekkender, helemaal als we de Kalterer See passeren. Helaas houden we het vandaag niet droog en bereiken we in de regen na zo’n 100 kilometer onze eindbestemming voor vandaag: Lana.

Gistermiddag hadden we uitleg gehad over het ontbijt. Het ontbijt was namelijk volledig self-service. Dus even zelf koffiezetten en sapjes uit de koelkast pakken. Op het aanrecht stond het eten al klaar: voorverpakte toast (niet zo bijzonder), lekkerder waren de zelfgemaakte cakes.

Nadat we het ons goed hebben laten smaken, hebben we onze spullen weer naar buiten gesleept en zijn we omstreeks half negen weer op de fiets gestapt. Eerst nog een klein stukje door Rovereto om weer op de route naar het noorden te komen. Eenmaal op de route, volgenden we het fietspad dat parallel aan de Adige en de naastgelegen autostrade liep. Soms wat dichter bij de één dan de ander.

Vlak voor Trento was het fietspad afgesloten. Dit keer stonden er der mate veel hekken, dat langs de afsluiting fietsen geen optie was. Gelukkig stond er een goede omleidingsroute aangegeven. Wel jammer dat deze bergop ging, via het schitterende industrieterrein van zuid Trento.

Fietsen in Noord-Italië

Onze fietsroute komt niet door het centrum van Trento en omdat we het centrum net iets te ver van de route vonden, hebben we het centrum overgeslagen.

Net ten noorden van Trento, stroomt de Avisio in de Adige. Helaas is daar geen plaats voor een fietspad en dus moesten we een stukje de Avisio stroomopwaarts volgen, de rivier oversteken om aan de andere zijde weer terug te fietsen naar de Adige. In Lavis raakten we aan de praat met een Tunesiër die al 20 jaar in Italië woont. Als fietspadenactivist, zoals hij zichzelf noemde, wilde hij weten wat we van de fietspaden in deze regio vonden. Hij hoopt namelijk Erdogan te kunnen overtuigen om te lobbyen voor een fietspad naar Mekka, vergelijkbaar met de Europese EuroVelo routes. Met recht een fietspadenactivist.

Nadat we een kwartiertje hadden staan praten, zijn we weer opgestapt. Het fietspad volgde opnieuw de Adige stroomopwaarts. In Grumo (Sankt Michael Adige) hebben we nog wat inkopen gedaan om net ten noorden van Grumo op een bankje langs het fietspad wat te drinken. Vanaf daar was het nog zo’n 12 kilometer naar een picknickplaats met overkapping. Daar hebben we vervolgens onze zinnen maar op gezet om te lunchen. Gelukkig was er nog plek toen we er aankwamen.

Toen wij onze lunch op hadden, raakten we aan de praat met een Duits stel die in de buurt op de camping stonden en vandaag een dagje aan het fietsen waren. Ze gaven veel tips hoe we moesten fietsen, zo adviseerden om via de Kalterer See te fietsen in plaats van de Adige te blijven volgen. Veel mooier volgens hen. Toen we ons routeboekje erbij pakten, bleek onze route ook via de Kalterer See te gaan, dus dat kwam mooi uit.

Na nog een stukje langs de Adige, sloeg de route linksaf in de richting van de Kalterer See. Minder leuk was dit gelijk omhoog liep, met af en toe een kort maar pittig stukje klimmen. Net voorbij de Kalterer See kwamen we tussen de appels te rijden. Waar je ook keek stonden appelbomen. Niet gek dat 1 op de 10 appels die in Europa worden verkocht uit deze regio komen.

Kalterer See

Net buiten het dorpje Kaltern bereikten we het hoogste punt voor vandaag. Vanaf daar volgden we een paar kilometer een oude spoorlijn (vals plat naar beneden) met af en toe een fietstunnel. Dat was even heerlijk fietsen. Helaas moesten wij deze voormalige spoorlijn in Frangart alweer verlaten. Daarna fietsen we opnieuw tussen de appels door, tot we uitkwamen bij een rotswand. Hoewel er een verbodsbord stond voor al het verkeer, stonden er wel fietsroutebordjes deze kant op en dus zijn wij ook maar doorgefietst.

Oude locomotief
Oude spoortunnel
Fietsen in oude spoortunnel

Helaas begon het niet lang hierna wat te druppelen, wat al snel over ging in echte regen. Na een korte afdaling, en weer een stuk klimmen, bereikten we in de regen Nals. Daar hebben we nog wat boodschappen gedaan en gepraat met een Nederlands stel dat ook aan het fietsen was. Zij hadden net boodschappen gedaan en gingen er weer snel vandoor. Na Nals ging de route wat omlaag. Helaas bleef het wat regenen. Pas toen we Lana bereikten werd het weer droog. Daar zijn we linea recta naar de eerste camping gereden. Maar die was vol. Geen plaats, zelfs niet voor een kleine tent. Dus door naar de tweede camping die iets verderop lag. Ook die was vol, maar de dame achter de balie was erg meedenkend en ging gelijk bellen. Er bleek een plaats te zijn die vanaf morgenvroeg gereserveerd was. Normaal moet je uiterlijk 11u uitchecken, maar als we eerder weg zouden gaan, mochten we hier wel staan. Die kans hebben we met beide handen gegrepen. Toen wij onze tent op wilden zetten, kwam de dame van de receptie aanlopen om te vragen of het goed was als er nog een fietser bij ons kwam staan. Geen probleem, want de kampeerplaats die we hebben is groot genoeg voor wel 5 kleine tenten. Terwijl we de tent uitpakten, raakten we aan de praat met de buren. Toen het weer wat donkerder werd, hebben we de tent opgezet. Net op tijd want vlak daarna begon het weer te regenen en onweren.

Camping in Lana

De statistieken van vandaag

Van: Rovereto (Cà Antica), naar: Lana (Arquin)
Totaal: 99,36km
Geklommen: 591m
Gedaald: 435m
Hoogteprofiel:

Hoogteprofiel fietsen van Rovereto naar Lana
Gepubliceerd op dinsdag 07 november 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *