Fietsen van Rome naar Nederland – Dag 10: Verona – Rovereto

Vanuit Verona rijden we kilometers lang langs een kanaal als we verder noordwaarts fietsen over de Reitsma Route van Rome naar Nederland. Naarmate we verder komen zien we het hooggebergte, waar we al dagen op uit kijken, steeds dichterbij komen. We eindigen deze dag na zo’n 80 kilometer fietsen in Rovereto.

Na een kort nachtje, reden we uiteindelijk om 8 uur weg van Camping Castel San Pietro. Omdat de camping op een heuvel boven Verona ligt, gingen de eerste kilometers naar beneden. We zijn opnieuw door het centrum gefietst, waarbij we onder andere langs Castelvecchio zijn gekomen. Net buiten het centrum sloeg onze fietsroute rechtsaf, waarna we langs een kanaal kwamen te fietsen. Na een paar kilometer zijn we dit kanaal overgestoken en kwamen we langs het volgende kanaal te fietsen. Dit kanaal, Canale Biffis, is een 47km lang kanaal en voed verschillende waterkrachtcentrales. De rest van de dag zouden we min of meer langs dit kanaal fietsen.

Net ten noorden van Bussolengo hadden we de optie om Canale Biffis en daarmee de hoofdroute van de Reitsma Route te blijven volgen, of om linksaf te slaan naar het Gardameer. We hebben lang getwijfeld welke route we zouden nemen. Ergens klonk het Gardameer ook wel aantrekkelijk, ware het niet dat we steeds weer op verhalen van andere fietsers uitkwamen die beschreven dat het toch wel heel erg druk was langs het Gardameer. Uiteindelijk hebben we daarom gekozen om maar ‘gewoon’ de hoofdroute van de Reitsma Route te fietsen en dus Canale Biffis te blijven volgen.

Net voorbij Rivolti verdween het kanaal onder een berg. Helaas was er voor fietsers geen andere optie dan over de berg te fietsen. Een kort, maar steil stukje klimmen (1,5km à 10%) volgde. Eenmaal boven ging de route een paar kilometer op en neer. In Rivoli hebben we samen met een aantal lokale wielrenners een pitstop gemaakt bij de lokale supermarkt annex bar. Toen onze ijs en koffie op waren zijn we weer verder gefietst. Kort na Rivoli daalde de route net zo snel als dat deze was geklommen.

Canale Biffis

Direct na de afdaling zaten we in een heel ander landschap. We fietsten een vallei in, met aan weerszijde hoge bergen. Af en toe zagen we een glimp van Canale Biffis, ware het niet dat deze nog een aantal keer onder een berg verdween. Wij volgden onderstuuen het fietspad dat soms dicht langs de Autostrade del Brennero liep. In het kleine gehucht Vo Destro vonden we een picknick tafel die ver genoeg was verwijderd van de snelweg om even rustig te lunchen

Lunchplek in Vo Destro

Net ten noorden van Avio passeerden we het beginpunt van Canale Biffis. Vanaf Avio reden we weer langs de Adige, met aan de andere kant van de Adige de Autostrade del Brennero. Zo zijn we verder gefietst tot in Rovereto. Rovereto is vooral bekend vanwege de hevige gevechten die hier hebben gewoed tijdens de Eerste Wereldoorlog. Als we door het centrum fietsen zien we veel kanonnen, passeren we het oorlogsmuseum en lezen we dat er op een heuvel boven Rovereto een klokkentoren staat waarvan de luidklok is gemaakt van de geweren van alle landen die hebben meegevochten in de Eerste Wereldoorlog. Nog steeds wordt deze klok iedere dag 100 keer geluid.

In de smalle en kronkelige straatjes in het centrum van Rovereto is het even zoeken naar de supermarkt. Maar we weten ‘m te vinden. Als de boodschappen weer in de tas zitten, rijden we naar de bed & breakfast die we geboekt hebben. Daar worden we ontvangen door een vriendelijke Italiaanse die geen woord Engels spreekt. Gelukkig komen we met handen en voeten én Google Translate heel ver. Nadat we onszelf hebben opgefrist zijn we naar het centrum gelopen en hebben we bij één van de vele restaurantjes heerlijk gegeten.

Museum voor hedendaagse kunst in Rovereto

De statistieken van vandaag

Van: Verona (Camping Castel San Pietro), naar: Rovereto (Cà Antica)
Totaal: 83,76km
Geklommen: 536m
Gedaald: 438m
Hoogteprofiel:

Gepubliceerd op dinsdag 31 oktober 2023.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *