Een must do in Zwitserland: de Aletschgletsjer

De Aletschgletsjer is toch wel een must om te bezichtigen wanneer je in buurt bent. Waarom? Omdat het de grootste gletsjer van de Alpen is. Met een goede 23 kilometer lengte (die overigens ieder jaar afneemt met zo’n 50 meter) en een oppervlakte van bijna 120 vierkante kilometer kunnen we rustig zeggen dat de gletsjer best wel indrukwekkend is. Het is alleen jammer dat vanuit het dal helemaal niets van de gletsjer te zien is. Dus er zit maar één ding op…

Om de Aletschgletsjer te zien zijn er verschillende mogelijkheden. Je kunt uiteraard zelf de gletsjer opzoeken door één van de vele wandelpaden te volgen. Je kunt ook met de kabelbaan naar uitzichtpunten op de Moosfluh, Bettmerhorn en de Eggishorn. Wij kozen ervoor om voor een schamele CHF 35,- per persoon (zo’n 32 euro) de kabelbaan vanuit Fiesch te nemen. De eerste kabelbaan bracht ons naar de Fiescheralp, op een hoogte van 2212 meter. Hier begint het skigebied, wat overduidelijk te zien is door de enorme hoeveelheid stoeltjesliften die hier vertrekken. Wij namen echter een tweede gondel naar de top van de Eggishorn, op 2869 meter.

We hadden het geluk deze gondel te delen met een grote groep Japanners. Nu hebben wij niets tegen Japanners, maar om één of andere manier weten ze zich altijd als een bijzondere kudde te gedragen. Zo kwamen ze er bij het uitstappen achter dat je niet met ze allen tegelijktijd uit een gondel kunt, domweg omdat de deur te klein is voor de hoeveelheid Japanners die als eerste buiten wilde staan. Na het nodige duw en trek werk te hebben doorstaan, stonden ook wij uiteindelijk buiten. Linea recta zijn we vervolgens doorgelopen, of beter gezegd, weggelopen uit de hysterische drukte. Via een redelijk pad zijn we in ongeveer een kwartier tijd naar de echte top van de Eggishorn gelopen. Daarvan kun je met een beetje klauterwerk over de rotsen naar de rand van de top lopen voor een geweldig uitzicht over de gletsjer. Daar hebben we een tijdje gezeten. Alleen maar kijken naar de Aletsch Arena. Recht vooruit keken we in de richting van het Konkordiaplatz en de Jungfrau (4158 meter, waar de gletsjer ontspringt), draaiden we ons hoofd naar links, dan keken we in de richting van de Moosfluh en het uiteinde van de gletsjer. Keken we om ons heen, dan zagen we alleen maar hoge bergen, op de voorgrond bergen van 3000+ meter en op de achtergrond bergen van boven de 4000 meter hoog. Een spectaculaire omgeving dus.

Maar helaas werd de rust die we hier hadden gevonden verstoord door, jawel de Japanners. Wij zijn daarom maar weer terug geklauterd naar de top van de Eggishorn om vervolgens richting kabelbaan te lopen. Alwaar we nog een aantal nonnen tegen het lijf liepen.

Wij hebben ons bezoek aan de Aletschgletsjer hier maar bij gelaten. Achteraf maar goed ook, aangezien er vlak nadat we terug waren in de vallei, een hele tijd geen gondels omhoog en omlaag konden vanwege een storing.

Gepubliceerd op zaterdag 29 augustus 2015.

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *